Ondernemer Martin Ort stelde z’n huis ter beschikking: “Goed voor Almere”
Hoofdrol Ed van der Elskenhof in RTL4-serie ‘Nieuw Buren’

FILMWIJK - Bijna vier maanden leefden Martin en Marina Ort op een filmset. Hun huis aan het Ed van der Elskenhof was even het huis van Rebecca en Steef, hoofdpersonen in de nieuwe RTL4-serie ‘Nieuwe Buren’ naar de gelijknamige thriller van Saskia Noort. Hun functioneel ingerichte woonkamer werd ingericht naar Rebecca’s smaak: Zuid-Amerikaans, Martins werkkamer op de eerste verdieping werd slaapkamer. Met zijn kantoor verkaste hij naar een kamer aan de tuin. Meermaals logeerden ze bij hotel Van Der Valk als er ’s nacht opgenomen moest worden, want dat hoort er ook bij. “Als het voor Almere goed is, doe ik het morgen weer”, zegt Martin Ort.
Het huis van Martin en Marina Ort aan het Ed van der Elskenhof was even het huis van Rebecca en Steef, hoofdpersonen in de nieuwe RTL4-serie ‘Nieuwe Buren’. (Foto: Wilma Klaver)
Door: Wilma Klaver

Op een goede dag vonden de Orts een briefje in de bus. De locatiemanager van de tv-serie had zijn oog laten vallen op hun hofje. Of ze mee wilden werken aan de nieuwe RTL-serie en hun huis ter beschikking wilden stellen. Ook enkele buren waren benaderd. Feitelijk waren er drie huizen nodig: het woonhuis van Rebecca en Steef waar de meeste opnamen gedraaid werden, het huis van ‘nieuwe buren’ Eva en Peter - schuin tegenover hen – en dat van de ‘nieuwsgierige buren’. “We zijn een avond met het hele hofje bij elkaar gaan zitten. Toen hebben we besloten dit vinden we leuk, dit gaan we doen”, vertelt Martin.
“Wij hebben het vooral voor de stad gedaan, om het imago te verbeteren. Almere heeft een slecht imago en het valt mij op dat Almeerders daar zelf ook debet aan zijn. Ze zijn vaak negatief over hun stad, dat vind ik jammer. Dat moet eens veranderen.”
Als eigenaar van boekwinkel Bruna in Almere Stad, kende Martin het boek van Saskia Noort natuurlijk al. “Een goede schrijfster en een leuk verhaal maar ik kan me voorstellen dat vooral dames het erg leuk vinden.
De meeste dagen werd in het huis van de Orts gefilmd. “Het zag er hier totaal anders uit: in de huiskamer ligbanken met kussens. De sfeer was een beetje Zuid-Amerikaans, een beetje los. Mijn werkkamer heb ik naar beneden verhuisd omdat ze boven de slaapkamer wilden situeren met zicht op de slaapkamer van Eva en Peter aan de overkant. De kinderkamer van Sem, het zoontje van Rebecca en Steef was in een ander huis gesitueerd maar dat merk je als kijker niet, de huizen zijn grotendeels identiek. “
Na afloop van de opnamen werd hen aangeboden de inrichting over te nemen. “Dat hebben we maar mondjesmaat gedaan. Wij zijn functionele mensen, een design stoel is leuk maar voor mij moet ie goed zitten. De gordijnen en vitrage hebben we wel overgenomen en de slaapkamer hebben we boven zo gehouden, alhoewel we nu even een dag geen bed hebben omdat ze nog een opname met het bed in een weiland moesten maken of zoiets” , lacht Martin.
Espresso
De Orts hebben überhaupt niet elke nacht in hun eigen bed kunnen slapen. “Er waren scènes die echt ’s nachts opgenomen moesten worden en ook naaktscènes. Daar mochten we natuurlijk niet bij zijn. Dan sliepen we bij hotel Van der Valk en onze honden in het dierenhotel in Dronten.”
Overdag heeft Martin Ort gewoon aan huis kunnen werken. “Dan zat ik op mijn kantoor in de tuinkamer terwijl zij bijvoorbeeld aan het filmen waren in de tuin. Dat ging best. Ik heb ook wel koffie voor de acteurs gezet. Ik heb een mooi espressoapparaat en daar mogen ze niet aanzitten. De lekkere koffie werd wel gewaardeerd!” Verder hadden de Orts geen omkijken naar de crew.
Op het fietspad stond de catering die dagelijks zo’n 30 à 40 personen van eten voorzag. “Er werd zelfs gekookt. De ene dag begonnen ze ’s ochtends om acht uur en filmden door tot zeven uur ’s avonds, de dag erop werd er van drie uur ‘s middags tot vijf uur ’s nachts gewerkt.”
Buurtfeest
De bewoners hebben ook zelf gefigureerd, vertelt Martin. “In de serie wordt een buurtfeest gegeven en daaraan hebben wij meegedaan. Dat werd een hele leuke avond. We kregen kledingvoorschriften en werden geregisseerd. Dat betekende heel wat grappen en elkaar uitlachen. De acteurs gedroegen zich als medeburen. Hoe ze zich kunnen inleven in een situatie en in hun rol kunnen verplaatsen! Het zijn echt toppers. En ook heel aardige, vriendelijke mensen.”
Met de nieuwsgierigheid van buitenaf viel het mee. “Was er een stukje op RTL Boulevard geweest over de opnamen dan zagen wel even meer bedrijvigheid in ons wijkje. Dan kwamen hier ineens mensen hun hond uitlaten die we nooit eerder hadden gezien. Als buren hadden we wel afgesproken: we zetten niets op facebook en we nodigen niemand uit als er opgenomen wordt. Dat staat de productie in de weg.”
Martin en Marina Ort hebben een mooie onkostenvergoeding gekregen, maar ‘rijk word je er ook niet van’, verzekert Ort. “Alles is in goed overleg gegaan. Ze hebben prima voor ons gezorgd. Aan het eind hebben we nog een gezellig etentje aangeboden gekregen bij Van der Valk. We kregen bloemen, foto’s cadeaus. We zijn echt verwend door de productie. Andersom hebben wij ook al onze medewerking gegeven. Het is goed verlopen.”
De opnamen hebben de onderlinge band tussen de bewoners, die toch al goed was, nog eens versterkt. “We hebben elkaar nog beter leren kennen. Pas hebben we bijvoorbeeld met de hele buurt het songfestival zitten kijken.”
Martin heeft al gekeken naar de nieuwe serie. “Erg leuk om je eigen huis en buurt te zien. Dan word je je nog eens extra bewust hoe bevoorrecht we zijn dat we hier wonen. Almere staat er fantastisch op. Ze hebben niet alleen hier in ons wijkje gefilmd, maar op heel wat mooie plekjes in de stad, ook in het centrum. Ik denk dat het een hitserie wordt.“
Artikel geplaatst op: 24 september 2014 - 07:00

Gerelateerd

Delen