Nieuws
Almeerse fitnessinstructeur Sander Hoek in tv-programma ALMERE – De Almeerse Sander Hoek is naast gitarist bij de meezingband Rock-A-Oke ook fitnessinstructeur. Op die manier... Afsluitingen fietspaden zijn Almeerders doorn in het oog Door Kirsten Thuis-WoudenbergALMERE – De vele afgesloten fietspaden zijn het CDA een doorn in het oog. De partij... Reuzenwaterlelie Almere Jungle opnieuw in bloei HOUT – In augustus 2016 bloeide de reuzenwaterlelie van Almere Jungle al, toen nadat hij pas een maand... Vermiste Michael Klijn weer terecht ALMERE – Ruim vijf weken was er geen spoor te bekennen van de 34-jarige Almeerder Michael Klijn. Donderdagavond... Zieke Lorena (9) opent de beurs ALMERE – De Almeerse Lorena (9) opende afgelopen maandagochtend de beurs in Amsterdam. De leerlinge van De Klaverweide,... Narcissen laten zich nu al zien STAD - Als narcissen bloeien is het voorjaar begonnen, is een oude wijsheid. Maar kennelijk is die wijsheid... 'Poëtische geluidssculpturen' door Echte Mensen STAD CENTRUM – Echte Mensen, een multimediale samenwerking van Hans Timmermans, Mario Withoud en Leon van Egmond, treedt... [UPDATE maandag 22 januari] Gewonde bij steekpartij in flat Verzetswijk VERZETSWIJK – In een flat aan de Kapitein de Langestraat heeft zondagavond 21 januari rond 19.00 uur een... Voorleesmoment voor peuters en kleuters HOUT - Stad & Natuur organiseert op de Kemphaan een voorleesochtend en -middag voor peuters en kleuters op... Video: leerlingen Artecollege krijgen les op MBO Almere Buiten Video: Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO-College Almere in Buiten. Ze krijgen ICT-praktijkles...

Almere Kenniscentrum Talent (AKT)
Meer en beter bewegen op alle niveaus

ALMERE – Andre Kemper werkt op OBS De Ontdekking in de Noorderplassen Vanuit het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) laat hij kinderen op zijn school en van andere scholen na schooltijd extra bewegen. De drijfveer is om kinderen van alle niveaus succeservaringen te geven bij bewegen. De gemeente Almere stimuleert haar bewoners om hun beweeg- en (top)sporttalent verder te ontwikkelen. Daarom is het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) in het leven geroepen, een expertisecentrum op het gebied van sport en bewegen. Almere DEZE WEEK belicht diverse kanten van het AKT. Deze week Andre Kemper, docent Lichamelijke Opvoeding op OBS de Ontdekking en werkzaam bij het AKT.


“We bieden leerlingen op vier niveaus beweeglessen aan met een zo gevarieerd mogelijk beweegaanbod”, vertelt Kemper. “Ik probeer alle grondvormen van bewegen aan te bieden (balanceren, klimmen, springen, etc.). Ik doe dat met zelfstandig werken of met werken in groepjes waardoor ik per gymles wel vier of vijf leerlijnen kan aanbieden. Als kinderen ontdekken dat bewegen leuk is, dat ze het kunnen en als ze succeservaringen hebben met bewegen, dan blijven ze hun hele leven bewegen.”

Naschools bewegen

Het naschools bewegen vanuit het AKT gebeurt nu in tal van Almeerse wijken. Daardoor kunnen kinderen in heel Almere meedoen. “Op dit moment zijn er ruim 600 deelnemende kinderen”, zegt Kemper, “en we gaan groeien naar 900. “Er zijn vier naschoolse projecten, gericht op de verschillende niveaus van beweegvaardigheid van de kinderen. KidsXtra voor de kinderen die extra aandacht nodig hebben, Gym en Sport voor de gemiddelde bewegers, en voor de talentvolle bewegers is er een talentklas, de ASM-academy. Deze werkt volgens het Athletic Skills Model (ASM). “Excellente bewegers komen er bij elkaar om een uitdagend beweegaanbod te krijgen. Allerlei beweegvaardigheden binnen sporten verwerkt worden gecombineerd in het ASM aangeboden. Hierbij staat het aanpassingsvermogen centraal. Dus een goede windsurfer gaat bijvoorbeeld ook mountainbiken om zijn balans te verbeteren. Daardoor wordt een kind uiteindelijk beter in zijn eigen sport en ontwikkelt zijn (top)talent zich met een blijvender effect. Maar voor alle kinderen geldt: op het eigen niveau zoeken naar hun eigen uitdaging. Dit is een visie die de gemeente graag bij de sportverenigingen in Almere wil implementeren, namelijk elk kind op zijn of haar niveau aandacht geven om zo alle talenten verder te ontwikkelen, van de goede tot de minder goede beweger, iedereen doet mee”, zegt Kemper.
Almere Kenniscentrum Talent (AKT)

“AKT is de organisatie die alles op het gebied van het ontwikkelen van talent voor bewegen en sport in Almere bij elkaar brengt om met en van elkaar te leren. Wij zijn daar met naschools bewegen dus een onderdeel van”, zegt Kemper. “Het AKT wordt door sportverenigingen en regionale trainingscentra gebruikt om daar met (top)sporters aan de slag te kunnen, een hotspot voor talentontwikkeling dus. De gemeente Almere en de provincie Flevoland hopen natuurlijk ook dat er zo meer leerlingen excellente bewegers worden die dan kunnen aansluiten bij topsportprogramma’s. Dat kan dus ook vanuit naschools bewegen. Dat is, naast het feit dat iedereen beter gaat bewegen, een mooi effect.”
Artikel geplaatst op: 23 mei 2017 - 12:18

Gerelateerd

Delen