Nieuws
Almeerse fitnessinstructeur Sander Hoek in tv-programma ALMERE – De Almeerse Sander Hoek is naast gitarist bij de meezingband Rock-A-Oke ook fitnessinstructeur. Op die manier... Afsluitingen fietspaden zijn Almeerders doorn in het oog Door Kirsten Thuis-WoudenbergALMERE – De vele afgesloten fietspaden zijn het CDA een doorn in het oog. De partij... Reuzenwaterlelie Almere Jungle opnieuw in bloei HOUT – In augustus 2016 bloeide de reuzenwaterlelie van Almere Jungle al, toen nadat hij pas een maand... Vermiste Michael Klijn weer terecht ALMERE – Ruim vijf weken was er geen spoor te bekennen van de 34-jarige Almeerder Michael Klijn. Donderdagavond... Zieke Lorena (9) opent de beurs ALMERE – De Almeerse Lorena (9) opende afgelopen maandagochtend de beurs in Amsterdam. De leerlinge van De Klaverweide,... Narcissen laten zich nu al zien STAD - Als narcissen bloeien is het voorjaar begonnen, is een oude wijsheid. Maar kennelijk is die wijsheid... 'Poëtische geluidssculpturen' door Echte Mensen STAD CENTRUM – Echte Mensen, een multimediale samenwerking van Hans Timmermans, Mario Withoud en Leon van Egmond, treedt... [UPDATE maandag 22 januari] Gewonde bij steekpartij in flat Verzetswijk VERZETSWIJK – In een flat aan de Kapitein de Langestraat heeft zondagavond 21 januari rond 19.00 uur een... Voorleesmoment voor peuters en kleuters HOUT - Stad & Natuur organiseert op de Kemphaan een voorleesochtend en -middag voor peuters en kleuters op... Video: leerlingen Artecollege krijgen les op MBO Almere Buiten Video: Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO-College Almere in Buiten. Ze krijgen ICT-praktijkles...

Almere Kenniscentrum Talent (AKT)
‘Een leven lang plezier in de sport’

POORT – De gemeente Almere stimuleert haar bewoners om hun beweeg- en (top)sporttalent verder te ontwikkelen. Daarom is het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) in het leven geroepen, een expertisecentrum op het gebied van sport en bewegen. Almere DEZE WEEK belicht diverse kanten van het AKT. Deze week Martijn Postuma van het projectteam Almere Kenniscentrum Talent (AKT) en Robbert-Jan van Velzen van het Regionaal Trainingscentrum (RTC) Windsurfen over de innovatieve sportruimtes van AKT in Almere Poort.
‘Martijn Postuma (links) en Robbert-Jan van Velzen (rechts) in één van de ruimtes in afbouw in Almere Poort’. (Foto: aangeleverd)
Martijn Postuma van het projectteam Almere Kenniscentrum Talent (AKT) is verantwoordelijk voor de exploitatie van de ruimtes van het AKT. “Het AKT streeft er naar dat iedereen zijn talent op zijn eigen niveau kan ontwikkelen”, aldus Postuma. “We hopen Almeerders hiermee een leven lang plezier in de sport te laten beleven én de vijver voor sporttalent te vergroten.”
De ruimtes in Poort zijn ondersteunend aan deze doelstelling en zijn voor iedereen toegankelijk. “Het zijn gemeentelijke sportaccommodaties toegankelijk voor basisscholen, andere onderwijsinstellingen, RTC’s, sportverenigingen- en clubs. De gemeente faciliteert deze ruimtes om onze jeugd meer én veelzijdig te laten bewegen.”
In de multizaal’ in Poort kunnen verschillende trainingen gegeven worden. “Het is de eerste ruimte in Nederland die op deze manier is ingericht en die voor iedereen toegankelijk. De algemene sportvaardigheden (skills) kunnen in deze ruimtes getraind worden. Je kunt er bijvoorbeeld klimmen en klauteren, er is een sprintbaan en er zijn platen om de glijbalans op de trainen. Daarnaast zijn er slacklines om de balans mee te trainen. Balans is een belangrijke factor bij veel sporten. Er is ook een turn- en judogedeelte in het gebouw, op de 3e etage. Bij veel sporten geldt dat als sidesport. Alles is er op gericht om de jeugd in deze ruimtes een breed motorische opleiding te kunnen geven.”

Robbert-Jan van Velzen maakt als talentcoach bij het Regionaal Trainings Centrum (RTC) Windsurfen gebruik van de nieuwe sportruimte van het AKT in Poort. Het is, volgens Van Velzen, handig dat bij de ruimte alle faciliteiten onder één dak te vinden zijn. “De deskundige ondersteuning van de sporters als een voedingsdeskundige, fysiotherapeut en sportpsycholoog hebben hier een spreekruimte”, aldus Van Velzen. “Sporters kunnen heel makkelijk voor of na een training een afspraak maken met een deskundige en hebben geen reistijd meer naar de deskundige. Zo kunnen zij hun tijd efficiënt indelen. De soms lastige combinatie van sport en school wordt hiermee makkelijker gemaakt. De topsporters in opleiding hebben zo meer tijd voor hun huiswerk. Wij trainen hier de Nederlandse jeugdselectie RTC Windsurfen, de beste surfers van Nederland in de leeftijd tot 17 en tot 21jaar.”
Van Velzen noemt de AKT-ruimte een ‘uniek gebouw’. “Hier kunnen we alles oefenen wat we nodig hebben om goed voorbereid de plank op te gaan. De aanwezigheid van het zwembad maakt een nieuwe combinatie mogelijk. In één training kunnen we nu het waterdeel, de natte training, en de zaaltraining combineren en hoeven we hiervoor niet naar verschillende locaties. In het zwembad doen we de Stand Up Padle (SUP) balansoefeningen voor het ontwikkelen van het boardgevoel. De sporters kunnen daarna snel omkleden en zijn in vijf minuten in de turnzaal voor balansoefeningen op de turnbalk of om te balanceren op de slacklines.”
Artikel geplaatst op: 07 juni 2017 - 15:56

Gerelateerd

Delen