Nieuws
Aeresgroep koopt eerste kavels op Floriadeterrein STAD CENTRUM - De eerste kavels op het Floriadeterrein zijn aangekocht door de Aeresgroep. Die gaat op het... Helft 45 plussers werkt dankzij Almeerse begeleidingsmethode Door Robert MienstraALMERE – “Twee jaar geleden begon de gemeente samen met het UWV 45-plussers met een bijstand-... Coffeeshop Meridiaanpark van de baan Door Marcel BeijerBUITEN CENTRUM – Er komt definitief geen coffeeshop in het Meridiaanpark in Buiten. Dat heeft de... Poldertranen zoekt accordeonist/toetsenist ALMERE – Poldertranen is een gemengd Almeers koor met ongeveer vijftig leden. Voor vervanging en versterking van de... VRE-bacterie Flevoziekenhuis 'onder controle' STAD CENTRUM – De besmetting met de VRE-bacterie op de verpleegafdelingen Longziekten en MDL van het Flevoziekenhuis is... Samen de zorg verbeteren ALMERE – Laten zien wat goed gaat en wat beter kan in de zorg? Goed voorbereid in gesprek... Biomassa wordt grondstof in Grondstoffenstraat DE VAART - Wethouder René Peeters opende woensdag 14 maart op het Grondstoffen Collectief Almere (GCA) de eerste... Dirigent Hans Welle vertelt over jubileumconcert Het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) bestaat dit jaar dertig jaar. De stichting AJSO laat dat niet ongemerkt... Wethouder Herrema: Stoppen Floriade is onverantwoord ALMERE – De PVV bracht vorige week het onderzoek van bureau Rebel naar buiten waaruit de partij concludeerde... Lenterommelmarkt voor dieren DE VAART – 'Snuffelen' tussen tweedehands spullen kan zaterdag 24 maart. Dierenasiel Almere organiseert die dag van 11.00...

Actie voor behoud van de es in Flevoland

ALMERE – Landschapsbeheer Flevoland voert actie om de boomsoort es te behouden in Flevoland. De boom wordt te vaak gekapt in verband met de essentaksterfte.
Een zieke es. (Foto: aangeleverd)

“Je ziet steeds meer essen met dode takken. Dit is het gevolg van de essentak-sterfte. Behoud de es waar het kan en verwijder aangetaste bomen waar het nodig is,” zegt Lodewijk van Kemenade van Landschapsbeheer Flevoland.” Het is belangrijk om uitsluitend essen te vellen, die daadwerkelijk veiligheidsrisico’s opleveren bij wegen en paden. Bomen op gunstige locaties zonder veiligheidsrisico’s kunnen blijven staan.”
Er is nog weinig bekend over het herstelvermogen van aangetaste essen. Daarom acht Landschapsbeheer Flevoland het van belang om licht aangetaste bomen te sparen. “Sinds de allereerste signalen van essentak-sterfte in Nederland, een kleine tien jaar geleden, is de ziekte inmiddels overal zichtbaar in Flevoland”, zegt Van Kemenade. “Sommige essen zijn in staat om ieder jaar de ziekte af te weren, ze staan er vitaal bij. Deze bomen zijn waarschijnlijk in meer of mindere mate resistent. Die moeten uiteraard gespaard worden bij de bestrijding van de ziekte. Alle essen uit voorzorg kappen is niet verstandig als we de es voor Flevoland willen behouden.”
Bomen met (deels) resistentie zijn een toekomstige zaadbron en kunnen stekmateriaal leveren, waaruit uiteindelijk een nieuwe populatie vitale essen kan ontstaan. “Als er gekapt moet worden is het dus belangrijk om gezonde en redelijk gezonde bomen te laten staan”, aldus de bomendeskundige.
Nu de bomen in blad staan, is de mate van aantasting goed te zien. “Ook is het belangrijk om te letten op holtes in bomen. Die zijn van belang voor vleermuizen. Als er een holte in de stam zit is het een optie om de takken af te zagen en de stam te laten staan. Als we dit nu goed aanpakken, hoeven we de es hopelijk niet te gaan missen in Flevoland”.
Artikel geplaatst op: 13 augustus 2017 - 15:01

Gerelateerd

Delen