Nieuws
Hangjongeren zorgen voor steeds meer overlast ‘Niemand durft er meer iets van te zeggen’ TUSSEN DE VAARTEN – Hangjongeren zorgen de in de wijk... Ernstige verborgen criminaliteit in Almere ALMERE – “De stad wordt misbruikt door criminele activiteiten.” Dit stelde Ulysse Ellian van de VVD tijdens het... Eerste energiebox uitgereikt in Filmwijk FILMWIJK – Nadat in september de eerste energieboxen zijn uitgedeeld aan bewoners van De Wierden, zijn nu bewoners... Winkelcentrum Muziekwijk krijgt opknapbeurt MUZIEKWIJK – Om ‘toekomstbestendig’ te zijn en te blijven investeert SPF Beheer B.V. in winkelcentrum Muziekwijk. Het winkelcentrum... Koperen ploert lijkt ‘gedimd’ ALMERE – De lucht is inmiddels wat helderder dan gister en ook is de zon minder feloranje. Maar... 'Sport haalt het positieve uit mensen'Michael ter Riet, tien jaar bij Talent in Opleiding ALMERE – Vooral bij de jeugd van Stedenwijk is Michael ter Riet een bekend persoon. Jarenlang was hij... Kokoswinkel nieuwe pop-up store in Citymall STAD CENTRUM – Er is een nieuwe invulling gegeven aan de kiosk aan de Schutterstraat. Sinds zaterdag 14... Almeerse dwarsfluitiste geeft workshop in ruil voor stemmen STAD CENTRUM – De Almeerse dwarsfluitist Orsaya heeft een ludieke actie bedacht om meer stemmen te werven voor... JINC verbindt onderwijs met bedrijven ALMERE – Sollicitatie-training, bliksemstage, baas van de dag en taaltrip zijn de vier activiteiten die JINC in Almere... Christa Rietberg, leraar van het jaarHet geheim van een superjuf ALMERE – Leerlingen zijn in groepjes in de les bezig, ze wisselen af en toe van activiteit. Een...

Actie voor behoud van de es in Flevoland

ALMERE – Landschapsbeheer Flevoland voert actie om de boomsoort es te behouden in Flevoland. De boom wordt te vaak gekapt in verband met de essentaksterfte.
Een zieke es. (Foto: aangeleverd)

“Je ziet steeds meer essen met dode takken. Dit is het gevolg van de essentak-sterfte. Behoud de es waar het kan en verwijder aangetaste bomen waar het nodig is,” zegt Lodewijk van Kemenade van Landschapsbeheer Flevoland.” Het is belangrijk om uitsluitend essen te vellen, die daadwerkelijk veiligheidsrisico’s opleveren bij wegen en paden. Bomen op gunstige locaties zonder veiligheidsrisico’s kunnen blijven staan.”
Er is nog weinig bekend over het herstelvermogen van aangetaste essen. Daarom acht Landschapsbeheer Flevoland het van belang om licht aangetaste bomen te sparen. “Sinds de allereerste signalen van essentak-sterfte in Nederland, een kleine tien jaar geleden, is de ziekte inmiddels overal zichtbaar in Flevoland”, zegt Van Kemenade. “Sommige essen zijn in staat om ieder jaar de ziekte af te weren, ze staan er vitaal bij. Deze bomen zijn waarschijnlijk in meer of mindere mate resistent. Die moeten uiteraard gespaard worden bij de bestrijding van de ziekte. Alle essen uit voorzorg kappen is niet verstandig als we de es voor Flevoland willen behouden.”
Bomen met (deels) resistentie zijn een toekomstige zaadbron en kunnen stekmateriaal leveren, waaruit uiteindelijk een nieuwe populatie vitale essen kan ontstaan. “Als er gekapt moet worden is het dus belangrijk om gezonde en redelijk gezonde bomen te laten staan”, aldus de bomendeskundige.
Nu de bomen in blad staan, is de mate van aantasting goed te zien. “Ook is het belangrijk om te letten op holtes in bomen. Die zijn van belang voor vleermuizen. Als er een holte in de stam zit is het een optie om de takken af te zagen en de stam te laten staan. Als we dit nu goed aanpakken, hoeven we de es hopelijk niet te gaan missen in Flevoland”.
Artikel geplaatst op: 13 augustus 2017 - 15:01

Gerelateerd

Delen