Nieuws
Video: Wie zijn de Urban Greeners?    'Er zijn nog geen vergunningen'   Geen vergunningen voor Urban Greeners op eiland Utopia in Weerwater. Maar wat doen de Urban Greeners daar? ADWTV ging... Challenge Almere-Amsterdam op zoek naar vrijwilligers ALMERE - Binnenkort staat de Challenge Almere-Amsterdam weer op het programma. Het evenement groeit in populariteit. Daardoor zijn... Motje maakt bladeren kastanjes bruin ALMERE – Op sommige plekken in Almere hebben flink wat kastanjebomen al bruine, verdorde bladeren. Dit is niet... Kijken naar nachtvlinders ALMERE – Heel Nederland is in de avond en nacht van vrijdag 25 augustus tot zondag 27 augustus... Spelenderwijs leren over de zomer HOUT – Hoe ruiken bloemen en planten? Kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunnen bij Buitencentrum Almeerderhout... Knutselen bij Staatsbosbeheer ALMERE – Een schilderij van takken maken, of de mooiste raceauto of een vlinder kan nog tot en... Gemeente daagt Haddock voor de rechter   ALMERE – Het geschil tussen de gemeente en jachthaven Haddock gaat voor de rechter uitgevochten worden. Vrijdagochtend meldde... Kaartverkoop Festival 2 Turven Hoog van start STAD CENTRUM – Het theaterfestival voor de allerkleinsten, van 0 tot 6 jaar, Festival 2 Turven Hoog, komt... Video: Zomerschool op Echnaton populair   Video: Door de zomerschool starten basisschoolleerlingen makkelijker met nieuwe schooljaar.   Bijbelclub op dinsdag PARKWIJK – In kerkgebouw Levend Water is op dinsdag 29 augustus Bijbelclub. Van 10.00 tot 11.30 uur horen...

Actie voor behoud van de es in Flevoland

ALMERE – Landschapsbeheer Flevoland voert actie om de boomsoort es te behouden in Flevoland. De boom wordt te vaak gekapt in verband met de essentaksterfte.
Een zieke es. (Foto: aangeleverd)

“Je ziet steeds meer essen met dode takken. Dit is het gevolg van de essentak-sterfte. Behoud de es waar het kan en verwijder aangetaste bomen waar het nodig is,” zegt Lodewijk van Kemenade van Landschapsbeheer Flevoland.” Het is belangrijk om uitsluitend essen te vellen, die daadwerkelijk veiligheidsrisico’s opleveren bij wegen en paden. Bomen op gunstige locaties zonder veiligheidsrisico’s kunnen blijven staan.”
Er is nog weinig bekend over het herstelvermogen van aangetaste essen. Daarom acht Landschapsbeheer Flevoland het van belang om licht aangetaste bomen te sparen. “Sinds de allereerste signalen van essentak-sterfte in Nederland, een kleine tien jaar geleden, is de ziekte inmiddels overal zichtbaar in Flevoland”, zegt Van Kemenade. “Sommige essen zijn in staat om ieder jaar de ziekte af te weren, ze staan er vitaal bij. Deze bomen zijn waarschijnlijk in meer of mindere mate resistent. Die moeten uiteraard gespaard worden bij de bestrijding van de ziekte. Alle essen uit voorzorg kappen is niet verstandig als we de es voor Flevoland willen behouden.”
Bomen met (deels) resistentie zijn een toekomstige zaadbron en kunnen stekmateriaal leveren, waaruit uiteindelijk een nieuwe populatie vitale essen kan ontstaan. “Als er gekapt moet worden is het dus belangrijk om gezonde en redelijk gezonde bomen te laten staan”, aldus de bomendeskundige.
Nu de bomen in blad staan, is de mate van aantasting goed te zien. “Ook is het belangrijk om te letten op holtes in bomen. Die zijn van belang voor vleermuizen. Als er een holte in de stam zit is het een optie om de takken af te zagen en de stam te laten staan. Als we dit nu goed aanpakken, hoeven we de es hopelijk niet te gaan missen in Flevoland”.
Artikel geplaatst op: 13 augustus 2017 - 15:01

Gerelateerd

Delen