Nieuws
Studenten organiseren feestelijke housewarming fietsenstallingen STAD CENTRUM – In de fietsstalling onder de nieuwe bibliotheek in Stad wordt donderdag 21 december een housewarming... Hudson’s Bay overweegt Europa te verlaten ALMERE - Warenhuis Hudson’s Bay overweegt zijn Europese bezittingen te verkopen, en dat terwijl er bijvoorbeeld in Almere pas... Jo Bosma (84) collecteert nog altijd voor het Leger door Marcel BeijerMUZIEKWIJK – Vorige week hield het Leger des Heils haar jaarlijkse collecte en – nu de... Scholieren Oostvaarderscollege in finale NK Debatteren ALMERE – In de voorronde 3 van het NK Debatteren voor Scholieren kwamen vorige week de laatste 42... Kwintes-kunstenaars fotograferen eigen stad HAVEN CENTRUM – Wethouder Frits Huis opende dinsdag 12 december de foto-expositie ‘Almere in Beeld’ op activiteitencentrum Jan... Drijvende kerstbomen STEDENWIJK – Ieder jaar leggen bewoners van Stedenwijk langs de Breukelengracht drijvende kerstbomen op het water. Buurtfotograaf Nico... Sneeuw ALMERE – Inmiddels zijn de temperaturen alweer boven nul en zal de witte deken die over Almere ligt... [UPDATE] Slachtoffer (15) steekpartij Bouwmeesterbuurt overleden BOUWMEESTERBUURT – Het slachtoffer van de steekpartij van dinsdagavond 12 december op het Pirellipad, een 15-jarige jongen uit... Fiets de wereld over op de Google Fiets HAVEN – In het pand van Senior-Live aan de Kerkgracht kunnen geïnteresseerden een ritje maken op de Google... Nog veel vragen omtrent dood Almeerse Esther Paul ALMERE – De dood van de 43-jarige Esther Paul uit Almere houdt de politie nog altijd bezig. Haar...

Actie voor behoud van de es in Flevoland

ALMERE – Landschapsbeheer Flevoland voert actie om de boomsoort es te behouden in Flevoland. De boom wordt te vaak gekapt in verband met de essentaksterfte.
Een zieke es. (Foto: aangeleverd)

“Je ziet steeds meer essen met dode takken. Dit is het gevolg van de essentak-sterfte. Behoud de es waar het kan en verwijder aangetaste bomen waar het nodig is,” zegt Lodewijk van Kemenade van Landschapsbeheer Flevoland.” Het is belangrijk om uitsluitend essen te vellen, die daadwerkelijk veiligheidsrisico’s opleveren bij wegen en paden. Bomen op gunstige locaties zonder veiligheidsrisico’s kunnen blijven staan.”
Er is nog weinig bekend over het herstelvermogen van aangetaste essen. Daarom acht Landschapsbeheer Flevoland het van belang om licht aangetaste bomen te sparen. “Sinds de allereerste signalen van essentak-sterfte in Nederland, een kleine tien jaar geleden, is de ziekte inmiddels overal zichtbaar in Flevoland”, zegt Van Kemenade. “Sommige essen zijn in staat om ieder jaar de ziekte af te weren, ze staan er vitaal bij. Deze bomen zijn waarschijnlijk in meer of mindere mate resistent. Die moeten uiteraard gespaard worden bij de bestrijding van de ziekte. Alle essen uit voorzorg kappen is niet verstandig als we de es voor Flevoland willen behouden.”
Bomen met (deels) resistentie zijn een toekomstige zaadbron en kunnen stekmateriaal leveren, waaruit uiteindelijk een nieuwe populatie vitale essen kan ontstaan. “Als er gekapt moet worden is het dus belangrijk om gezonde en redelijk gezonde bomen te laten staan”, aldus de bomendeskundige.
Nu de bomen in blad staan, is de mate van aantasting goed te zien. “Ook is het belangrijk om te letten op holtes in bomen. Die zijn van belang voor vleermuizen. Als er een holte in de stam zit is het een optie om de takken af te zagen en de stam te laten staan. Als we dit nu goed aanpakken, hoeven we de es hopelijk niet te gaan missen in Flevoland”.
Artikel geplaatst op: 13 augustus 2017 - 15:01

Gerelateerd

Delen