Nieuws
Nieuwe eigenaar  Brasserie Bakboord   HAVENKOM - Horecaondernemer Taco van der Meer is de nieuwe eigenaar van Brasserie Bakboord. Na het verlies... Haddock en gemeente al langere tijd in gesprek Door Robert MienstraALMERE – Haddock Watersport en de Gemeente zijn enige tijd geleden al met elkaar in gesprek... Negende editie Floriade Breakfast Club in Natuurbelevingscentrum de OostvaardersAlmeerders in gesprek over ‘Growing Green Cities’ in de wijk OOSTVAARDERSPLASSEN - Tijdens de negende editie van de Floriade Breakfast Club kwamen op donderdag 15 februari zo’n veertig... Provincie teleurgesteld over uitgestelde opening Lelystad Airport ALMERE – Lelystad Airport gaat niet in 2019 open. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft na inspraak... Mantelzorgmakelaar houdt gratis spreekuur in bibliotheek STAD CENTRUM – Mantelzorg doet u uit liefde voor een naaste. Wellicht heeft u vragen over een PGB... Nu inschrijven voor schoolschaken POORT – Teams van alle basisscholen uit Almere kunnen zich nu inschrijven voor het SchoolSchaakToernooi Almere. Dit wordt... Maatschappelijke partners trekken één lijn in aanpak verwarde personen ALMERE – Maatschappelijke partners op het gebied van zorg en veiligheid hebben samen met de gemeenten in Flevoland... Bewoners Leermosstraat willen geen strontveldje aan achtertuin Door Hestia RubenKRUIDENWIJK – Bewoners van de 31 huizen aan de Leermosstraat zijn boos. Sinds de gemeente de... Te veel fijnstof sluit beoogde plek bij A6/Floriade uitDe Meergronden mag nieuwbouw of verbouw plegen Door Robert MienstraHAVEN – Het gebouw van openbare scholengemeenschap De Meergronden is aan nieuwbouw of vernieuwbouw toe. Daar... Weteringweg zeven nachten dicht ALMERE - De Weteringweg is ter hoogte van het viaduct in beide richtingen afgesloten van maandag 5 maart...

Almeerders roken 4,6 sigaretten per dag door vervuilde lucht

ALMERE - De gezondheidsschade die veroorzaakt wordt door het inademen van vervuilde lucht is goed vergelijkbaar met het effect van het meeroken van sigaretten. De hoge concentraties fijnstof, roet en stikstofdioxide die in onze buitenlucht voorkomen maken de lucht ongezond. In Nederland roken de inwoners daarom gemiddeld 5,3 sigaretten per dag mee. De Almeerders roken 4,6 sigaretten per dag mee door de luchtverontreiniging.

Langs grote wegen en in stadscentra zijn de roetconcentraties hoog. De landelijke roetkaart voor Nederland lijkt dan ook sterk op de wegenkaart. De A6 valt duidelijk op (Foto: aangeleverd)


De smerigste stad is Rotterdam met 6,8 meegerookte sigaretten. Amsterdam staat op de vierde plek met 6,4 sigaretten. Almere staat op een lijst van milieudefensie van 393 gemeten gemeentes op de 262ste plaats. Almere is momenteel de 8ste stad van Nederland maar is – op Groningen na - op afstand de minst ongezonde grote stad.
De GGD Amsterdam, het RIVM en IRAS van de Universiteit Utrecht hebben recent een methode ontwikkeld om de effecten van vervuilde lucht te kunnen vergelijken met de effecten van meegerookte sigaretten. Door een vergelijking te maken tussen de mate waarin deze effecten optreden bij bepaalde concentraties luchtvervuiling en bij bepaalde hoeveelheden meegerookte sigaretten, kan luchtvervuiling uitgedrukt worden in 'meegerookte sigaretten'. Milieudefensie paste deze wetenschappelijke rekenmethode toe om het gemiddelde aantal meegerookte sigaretten per gemeente te berekenen.

A6


De grote boosdoener bij Almere is de A6. “Deze snelweg loopt in feite dwars door de stad”, zegt een medewerker van milieudefensie, “momenteel mag er 100 km per uur gereden worden door de aanpassingen van de A6. Dat zou zo moeten blijven. Het scheelt fors in de luchtkwaliteit van Almere als er 100 gereden wordt in plaats van 130. Verder zou de gemeente veel kunnen bijdragen door maximum snelheden in de stad zelf omlaag te brengen en door te investeren in meer elektrisch vervoer bij gemeentelijke organisaties.”

Artikel geplaatst op: 09 september 2017 - 11:34

Gerelateerd

Delen