Almeerders roken 4,6 sigaretten per dag door vervuilde lucht

ALMERE - De gezondheidsschade die veroorzaakt wordt door het inademen van vervuilde lucht is goed vergelijkbaar met het effect van het meeroken van sigaretten. De hoge concentraties fijnstof, roet en stikstofdioxide die in onze buitenlucht voorkomen maken de lucht ongezond. In Nederland roken de inwoners daarom gemiddeld 5,3 sigaretten per dag mee. De Almeerders roken 4,6 sigaretten per dag mee door de luchtverontreiniging.

Langs grote wegen en in stadscentra zijn de roetconcentraties hoog. De landelijke roetkaart voor Nederland lijkt dan ook sterk op de wegenkaart. De A6 valt duidelijk op (Foto: aangeleverd)


De smerigste stad is Rotterdam met 6,8 meegerookte sigaretten. Amsterdam staat op de vierde plek met 6,4 sigaretten. Almere staat op een lijst van milieudefensie van 393 gemeten gemeentes op de 262ste plaats. Almere is momenteel de 8ste stad van Nederland maar is – op Groningen na - op afstand de minst ongezonde grote stad.
De GGD Amsterdam, het RIVM en IRAS van de Universiteit Utrecht hebben recent een methode ontwikkeld om de effecten van vervuilde lucht te kunnen vergelijken met de effecten van meegerookte sigaretten. Door een vergelijking te maken tussen de mate waarin deze effecten optreden bij bepaalde concentraties luchtvervuiling en bij bepaalde hoeveelheden meegerookte sigaretten, kan luchtvervuiling uitgedrukt worden in 'meegerookte sigaretten'. Milieudefensie paste deze wetenschappelijke rekenmethode toe om het gemiddelde aantal meegerookte sigaretten per gemeente te berekenen.

A6


De grote boosdoener bij Almere is de A6. “Deze snelweg loopt in feite dwars door de stad”, zegt een medewerker van milieudefensie, “momenteel mag er 100 km per uur gereden worden door de aanpassingen van de A6. Dat zou zo moeten blijven. Het scheelt fors in de luchtkwaliteit van Almere als er 100 gereden wordt in plaats van 130. Verder zou de gemeente veel kunnen bijdragen door maximum snelheden in de stad zelf omlaag te brengen en door te investeren in meer elektrisch vervoer bij gemeentelijke organisaties.”

Artikel geplaatst op: 09 september 2017 - 11:34

Gerelateerd

Delen