Nieuws
Leerlingen organiseren OVC Cross BOUWMEESTERBUURT - De jaarlijkse OVC Cross is dit jaar op dinsdag 28 november bij SC Buitenboys in Almere.... Video: Bram Koedam en Marit Kamstra winnen schrijversprijs Video: De Almeerders Bram Koedam en Marit Kamstra wonnen in Lelystad de IVIO – Andries Greiner schrijversprijs. Uit handen van... Tineke Schouten beschermvrouwe Heart Beat STAD CENTRUM – Cabaretière en comédienne Tineke Schouten is woensdag 22 november officieel benoemd tot beschermvrouwe van de... Rob van de Kamp (D66) stopt tijdelijk als raadslid ALMERE - D66-raadslid Rob van de Kamp legt tijdelijk zijn functie als raadslid neer wegens gezondheidsredenen. Erik Kunst... Trekpaard haalt hout uit bos HOUT – Tijdens de Houtoogstdag op Stadslandgoed de Kemphaan, zondag 26 november, kunnen bezoekers zien hoe een prachtig... Echtpaar van woongroep schrijft biografie STRIPHELDENBUURT – Het is bij het project Levensboek nog niet eerder voorgekomen dat een echtpaar tegelijkertijd besluit om... Tovertuinen Oranjehuis in Poort geopend POORT– Twee ruimtes in het Oranjehuis zijn door Stichting Het Vergeten Kind ingericht en omgetoverd tot twee prachtige... Stichting Het Klein Theater komt met eerste voorstelling STAD CENTRUM – Stichting ‘Het Klein Theater – Speelt waarachtig spel’ is een nieuwe theatergroep in Almere. Vrijdag... Van 'Aelmere' naar Almere ALMERE – Naar aanleiding van het woordenboek ‘Nederlandse plaatsnamen verklaard’ heeft de Groningse grafisch ontwerper Victor van Werkhooven... Erik Boshuijzen leeft nog dankzij alerte verpleegkundigen Flevoziekenhuis STAD CENTRUM – Patiënt Erik Boshuijzen is twee alerte verpleegkundigen in het Flevoziekenhuis zo dankbaar dat hij spontaan...

Almeerders roken 4,6 sigaretten per dag door vervuilde lucht

ALMERE - De gezondheidsschade die veroorzaakt wordt door het inademen van vervuilde lucht is goed vergelijkbaar met het effect van het meeroken van sigaretten. De hoge concentraties fijnstof, roet en stikstofdioxide die in onze buitenlucht voorkomen maken de lucht ongezond. In Nederland roken de inwoners daarom gemiddeld 5,3 sigaretten per dag mee. De Almeerders roken 4,6 sigaretten per dag mee door de luchtverontreiniging.

Langs grote wegen en in stadscentra zijn de roetconcentraties hoog. De landelijke roetkaart voor Nederland lijkt dan ook sterk op de wegenkaart. De A6 valt duidelijk op (Foto: aangeleverd)


De smerigste stad is Rotterdam met 6,8 meegerookte sigaretten. Amsterdam staat op de vierde plek met 6,4 sigaretten. Almere staat op een lijst van milieudefensie van 393 gemeten gemeentes op de 262ste plaats. Almere is momenteel de 8ste stad van Nederland maar is – op Groningen na - op afstand de minst ongezonde grote stad.
De GGD Amsterdam, het RIVM en IRAS van de Universiteit Utrecht hebben recent een methode ontwikkeld om de effecten van vervuilde lucht te kunnen vergelijken met de effecten van meegerookte sigaretten. Door een vergelijking te maken tussen de mate waarin deze effecten optreden bij bepaalde concentraties luchtvervuiling en bij bepaalde hoeveelheden meegerookte sigaretten, kan luchtvervuiling uitgedrukt worden in 'meegerookte sigaretten'. Milieudefensie paste deze wetenschappelijke rekenmethode toe om het gemiddelde aantal meegerookte sigaretten per gemeente te berekenen.

A6


De grote boosdoener bij Almere is de A6. “Deze snelweg loopt in feite dwars door de stad”, zegt een medewerker van milieudefensie, “momenteel mag er 100 km per uur gereden worden door de aanpassingen van de A6. Dat zou zo moeten blijven. Het scheelt fors in de luchtkwaliteit van Almere als er 100 gereden wordt in plaats van 130. Verder zou de gemeente veel kunnen bijdragen door maximum snelheden in de stad zelf omlaag te brengen en door te investeren in meer elektrisch vervoer bij gemeentelijke organisaties.”

Artikel geplaatst op: 09 september 2017 - 11:34

Gerelateerd

Delen