Nieuws
Openbare stukken KAF niet voorhanden ALMERE – De Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) is niet scheutig met het naar buiten brengen van stukken die... Raad onderzoekt aan welk nieuwsmedium behoefte is ALMERE – Met alleen Almere DEZE WEEK en Omroep Flevoland als serieuze media, zijn er te weinig nieuwsbrengers... Dekbedje van Haven HAVEN – Havenaar Robert Vogels is na jaren nog altijd niet gewend aan de mooie luchten die er... Energieboxen helpen bewoners De Wierden nóg meer energie besparen DE WIERDEN – De eerste bewoner van De Wierden heeft vorige week de energiebox in ontvangst genomen van... Hudson’s Bay Almere eindelijk open STAD CENTRUM – Verwennen is het sleutelwoord bij de vandaag geopende vestiging van Hudson’s Bay aan de Citadel... Komende zondag: Familie-fietspuzzeltocht SPORTPARK FANNY BLANKERS-KOEN – Nog niks te doen komende zondag, maar wel zin in een sportieve activiteit? Almere... Open dag Asielzoekerscentrum ALMERE – Het asielzoekerscentrum aan de Engelse mijl 6 bij het Fanny Blankes Koensportpark opent op zaterdag 23... Opening Flevolandse kunstexpositie LELYSTAD – De centrale deelnemersexpositie van de Tour of Art Flevoland wordt donderdag 21 september geopend. Bezoekers van... Rijkswaterstaat antwoordt op lezersvragen over A6 ALMERE - Samen met Rijkswaterstaat deed deze krant een oproep aan lezers om vragen in te sturen over... Video: Nu al binnenkijken bij de nieuwe Hudson's Bay   Video: Verslaggeefster Kirtsten Thuis-Woudenberg liep vandaag al rond in de nieuwe Hudson's Bay in het starthart.  

Almeerders roken 4,6 sigaretten per dag door vervuilde lucht

ALMERE - De gezondheidsschade die veroorzaakt wordt door het inademen van vervuilde lucht is goed vergelijkbaar met het effect van het meeroken van sigaretten. De hoge concentraties fijnstof, roet en stikstofdioxide die in onze buitenlucht voorkomen maken de lucht ongezond. In Nederland roken de inwoners daarom gemiddeld 5,3 sigaretten per dag mee. De Almeerders roken 4,6 sigaretten per dag mee door de luchtverontreiniging.

Langs grote wegen en in stadscentra zijn de roetconcentraties hoog. De landelijke roetkaart voor Nederland lijkt dan ook sterk op de wegenkaart. De A6 valt duidelijk op (Foto: aangeleverd)


De smerigste stad is Rotterdam met 6,8 meegerookte sigaretten. Amsterdam staat op de vierde plek met 6,4 sigaretten. Almere staat op een lijst van milieudefensie van 393 gemeten gemeentes op de 262ste plaats. Almere is momenteel de 8ste stad van Nederland maar is – op Groningen na - op afstand de minst ongezonde grote stad.
De GGD Amsterdam, het RIVM en IRAS van de Universiteit Utrecht hebben recent een methode ontwikkeld om de effecten van vervuilde lucht te kunnen vergelijken met de effecten van meegerookte sigaretten. Door een vergelijking te maken tussen de mate waarin deze effecten optreden bij bepaalde concentraties luchtvervuiling en bij bepaalde hoeveelheden meegerookte sigaretten, kan luchtvervuiling uitgedrukt worden in 'meegerookte sigaretten'. Milieudefensie paste deze wetenschappelijke rekenmethode toe om het gemiddelde aantal meegerookte sigaretten per gemeente te berekenen.

A6


De grote boosdoener bij Almere is de A6. “Deze snelweg loopt in feite dwars door de stad”, zegt een medewerker van milieudefensie, “momenteel mag er 100 km per uur gereden worden door de aanpassingen van de A6. Dat zou zo moeten blijven. Het scheelt fors in de luchtkwaliteit van Almere als er 100 gereden wordt in plaats van 130. Verder zou de gemeente veel kunnen bijdragen door maximum snelheden in de stad zelf omlaag te brengen en door te investeren in meer elektrisch vervoer bij gemeentelijke organisaties.”

Artikel geplaatst op: 09 september 2017 - 11:34

Gerelateerd

Delen