Almere, de veiligste fietsstad in Nederland voor kinderen

ALMERE – “In Almere is de kans dat een scholier een ongeluk krijgt drie keer zo klein als in oude steden zoals Enschede, Groningen of Hilversum”, zegt Mario Kramer van de Fietsersbond. Hij is net terug van een fietsvakantie in Thailand. “Thailand is qua verkeer het onveiligste land ter wereld. Kinderen van 14 jaar rijden daar op brommers waarmee ze de geluidsbarrière proberen te doorbreken. Zonder helm. Als je dat ziet, denk je; dat gaat fout. Inderdaad: veertig verkeersdoden per dag.”
Mario Kramer manoeuvreert tijdens zijn fietsvakantie in Thailand om een overstekende olifant heen. Dat zal in Almere niet snel gebeuren. (Foto: aangeleverd)

Nederland was tot voor kort het verkeersveiligste land van Europa. Echter, het aantal ongelukken stijgt. Meer dan voorheen zijn scholieren op de fiets betrokken bij verkeersongelukken. Vooral in de 30-kilometergebieden. In de eerste helft van 2017 waren 3.100 kinderen tussen de 4 en 18 jaar betrokken bij een verkeersongeluk. In 2014 waren dat er 2.600.
“Dat is best zorgelijk”, zegt Kramer. “Overvolle fietspaden in de grote steden. Vooral bij grote scholen op piekmomenten. Veel scholieren zijn met hun mobieltje bezig tijdens het fietsen. Bij één op de vier ongelukken bij jongeren is afleiding door het gebruik van een mobieltje tijdens fietsen de oorzaak.”
Verkeerseducatie

In Almere is het een stuk veiliger. “Dat komt door ons vrijliggend fietspadensysteem. Tunnels en bruggen zorgen dat fietsers veilig en zonder oponthoud door kunnen fietsen. Ook zet de gemeente goed in op verkeerseducatie op scholen”, zegt Kramer. “De kinderen in Nederland zijn de gelukkigste kinderen ter wereld. Dat komt ook door dat kinderen hier veel fietsen. Van fietsen word je blij en het geeft je een gevoel van autonomie."
Kramer heeft een belangrijk advies: “Stimuleer kinderen om op de fiets naar school te gaan. Dat is veilig en gezond.”
Artikel geplaatst op: 13 september 2017 - 14:32

Gerelateerd

Delen