Nieuws
Leerlingen organiseren OVC Cross BOUWMEESTERBUURT - De jaarlijkse OVC Cross is dit jaar op dinsdag 28 november bij SC Buitenboys in Almere.... Video: Bram Koedam en Marit Kamstra winnen schrijversprijs Video: De Almeerders Bram Koedam en Marit Kamstra wonnen in Lelystad de IVIO – Andries Greiner schrijversprijs. Uit handen van... Tineke Schouten beschermvrouwe Heart Beat STAD CENTRUM – Cabaretière en comédienne Tineke Schouten is woensdag 22 november officieel benoemd tot beschermvrouwe van de... Rob van de Kamp (D66) stopt tijdelijk als raadslid ALMERE - D66-raadslid Rob van de Kamp legt tijdelijk zijn functie als raadslid neer wegens gezondheidsredenen. Erik Kunst... Trekpaard haalt hout uit bos HOUT – Tijdens de Houtoogstdag op Stadslandgoed de Kemphaan, zondag 26 november, kunnen bezoekers zien hoe een prachtig... Echtpaar van woongroep schrijft biografie STRIPHELDENBUURT – Het is bij het project Levensboek nog niet eerder voorgekomen dat een echtpaar tegelijkertijd besluit om... Tovertuinen Oranjehuis in Poort geopend POORT– Twee ruimtes in het Oranjehuis zijn door Stichting Het Vergeten Kind ingericht en omgetoverd tot twee prachtige... Stichting Het Klein Theater komt met eerste voorstelling STAD CENTRUM – Stichting ‘Het Klein Theater – Speelt waarachtig spel’ is een nieuwe theatergroep in Almere. Vrijdag... Van 'Aelmere' naar Almere ALMERE – Naar aanleiding van het woordenboek ‘Nederlandse plaatsnamen verklaard’ heeft de Groningse grafisch ontwerper Victor van Werkhooven... Erik Boshuijzen leeft nog dankzij alerte verpleegkundigen Flevoziekenhuis STAD CENTRUM – Patiënt Erik Boshuijzen is twee alerte verpleegkundigen in het Flevoziekenhuis zo dankbaar dat hij spontaan...

Proef met afvalscheiding in Filmwijk en Sieradenbuurt in volle gang

ALMERE – Het pilotproject van de gemeente waarbij bewoners van Sieradenbuurt en Filmwijk hun afval op een andere manier aanbieden loopt nog tot het eind van dit jaar. Sinds half augustus is bij bewoners in de Sieradenbuurt het tussenschot uit de duobak gehaald. Eind oktober moet dan ook bij alle bewoners van Filmwijk de duobak ontdaan zijn van het tussenschot.
Bij Dave van der Klink uit Filmwijk is het schot al uit de duobak. De gemeente kijkt of achteraf afval scheiden beter werkt dan door bewoners vooraf. (Foto: Fred Rotgans)

De gemeente onderzoekt een nieuwe manier van afval inzamelen, waarbij de groene bak weer volledig gebruikt wordt voor groenafval en de blauwe bak gebruikt wordt als PMD bak. Plastic, metaal/blik, drinkpakken en restafval mag dan in de blauwe bak. Filmwijkbewoner Dave van der Klink: “In het begin van dit jaar regende het klachten toen de gemeente ons als bewoners een aantal opties bood om afval op een andere manier in te zamelen. Dat was een optie voor het gebruik van ondergrondse bakken. Daarna kwam er een optie voor nóg een bak erbij, dus dan zouden bewoners meer zelf moeten gaan scheiden. De gemeente is daarop met bewoners en het Platform Filmwijk in gesprek gegaan en kwam vervolgens met deze oplossing. Als deze proef definitief wordt, wordt er straks meer afval achteraf, dus niet meer door bewoners, gescheiden. De gemeente kijkt of dat effectiever en efficiënter is.”
Volgens Van der Klink, die zich als enthousiaste bewoner heeft opgeworpen om de reacties van buurtgenoten door te spelen aan de gemeente, zijn de eerste resultaten van de proef in Filmwijk-Zuid bemoedigend. “Heel veel mensen hebben gehoor gegeven aan de proef zo hoorde ik van de gemeente. De bedoeling is om op deze manier het percentage afval dat niet voor hergebruik in aanmerking komt, zo klein mogelijk te krijgen. Hiermee wordt tevens de hoeveelheid bakken die je thuis hebt beperkt. Ik ben voorstander van deze methode als er op een goede manier nagescheiden kan worden.”
Volgens Van der Klink zou deze manier van afval inzamelen een probleem kunnen worden als er bijvoorbeeld kleinere bakken komen voor restafval. “Dan ga ik het denk ik niet redden met eens in de twee weken ophalen. Wat ik soms wel vind is dat producten te goed verpakt zijn. Plakjes kaas in plastic met een cellofaantje tussen elk plakje bijvoorbeeld. Dat levert veel afval op. Het is in ieder geval een mooi streven om met de middelen die er zijn en zonder de burger meer verplichtingen op te zadelen, tot een beter resultaat te komen.”
Stad zonder afval

Almere wil een stad zonder afval worden. Het doel is om in 2020 in Almere gemiddeld nog maar 50 kilo restafval per persoon per jaar over te houden. Op dit moment bestaat het restafval nog voor driekwart uit ander afval dat daar niet in thuishoort, zoals papier, plastic, glas en bioafval. Als die grondstoffen uit het afval gescheiden ingeleverd wordt, kunnen deze hergebruikt worden en zijn er minder grondstoffen nodig voor nieuwe producten. Beter afval te scheiden helpt mee aan een stad zonder afval.
Artikel geplaatst op: 13 september 2017 - 09:03

Gerelateerd

Delen