Studiecoach Samantha Bakker roept op na te denken over internetgebruik
'Online moet je leven offline versterken'

Door Hestia Ruben
ALMERE – Wat betekent het om minder vaak of zelfs een hele tijd aaneengesloten offline te zijn? Geen internet, geen Whatsapp- of Facebookberichten te krijgen en alleen nog maar te bellen of sms’en? In deze tijd lijkt het onmogelijk, maar Samantha Bakker, eigenaar van SamCoaching en de vaste studiekeuzecoach bij Hogeschool Windesheim Flevoland probeerde het uit. Inmiddels is #onoffline een beweging geworden. De jongeren die ze inspireerde schreven hun ervaring op in een blog.
Thom is veel en vaak online, Emel (rechts) beperkt haar internetgebruik juist. In het midden studiecoach Samantha. (Foto: Fred Rotgans)

“Tien mensen, variërend in de leeftijd van 19 tot 27 jaar hebben voor het praktijkonderzoek dat vooraf ging aan deze blog gedeeld wat voor hen werkt als het gaat om een fijne balans tussen een on- en offline leven”, vertelt Samantha Bakker. Bakker is eigenaar van het bedrijf SamCoaching waarbij ze mensen helpt bij het maken van keuzes in studie en loopbaan. Ze is de vaste studiekeuzecoach bij Hogeschool Windesheim Flevoland. “Ik vroeg me af hoe je je online leven in je offline leven beter zou kunnen benutten. Als je bezig bent met persoonlijke doelen bereiken kunnen je ‘socials’ als Facebook, Whatsapp en andere online social media-kanalen in de weg zitten maar het kan ook juist heel handig zijn. Ik laat mensen nadenken over de vraag hoe veel en op welke manier je online moet zijn.”
Ze weet wat veel ‘online’ zijn kan betekenen. “Ik begeleidde een gamer die slecht sliep en constant steken in zijn hoofd had. Dat bleek te komen van te veel schermgebruik, hij had geen rem. Gevolg was dat hij zijn ict-studie niet kon afmaken. En zo heb ik in de afgelopen drie jaar dat ik dit doe nog veel meer van dit soort verhalen gehoord, daar schrik ik van. Wat je ook vaak hoort is dat jongeren een sollicitatie bijvoorbeeld liever via de mail doen omdat ze angst hebben voor bellen. Zo zit ‘online’ het offline leven in de weg.”
'Online kansen'

Voor Thom Laagkemper (19), derdejaars communicatiestudent, is zijn leven door ‘online’ juist in een stroomversnelling gekomen. “Door alles wat ik online doe, ben ik waar ik nu ben, en ben ik ook wie ik ben. Online heeft mij enorm geholpen. Ik zet het in om mezelf te profileren en inmiddels haal ik er veel werk uit. Zonder online had mijn leven er niet zo leuk uit gezien.”
Thom noemt zichzelf een ‘Bekende Almeerder’. In het eerste jaar werd hij door een Facebookactie gevraagd om ambassadeur te worden van Student in Almere, wat zijn netwerk enorm vergrootte. “Online kun je laten zien wie je bent en wat je doet. Maar natuurlijk moet je het offline leven niet vergeten. Ook offline wil ik een leuk persoon zijn. Dus als ik veel aan het appen ben met iemand zeg ik ook makkelijk ‘joh, kom even langs’. Dat is leuker.”
'Je kunt je er ook in verliezen'

Emel Koç (22) zit in het laatste jaar van haar studie communicatie. Zij draait het juist om: ze heeft er voor gekozen om overdag haar data van haar telefoon uit te zetten. Ze is dan alleen bereikbaar per sms of telefonisch. “In het online zijn kun je je ook verliezen. Ik doe aan sport en als ik dan online kijk, zie ik allemaal mensen die er mooier of perfecter uitzien. Maar dat is logisch: online delen mensen alleen positieve berichten. En als je ziet dat mensen nu gemiddeld vier tot zes uur per dag besteden aan online zijn… dat is meer dan we ooit tv keken. Mensen roepen dan: ik heb geen tijd, maar die tijd heb je niet omdat je de hele tijd met je kop in de social media zit. Daarnaast vind ik de telefoon een grote afleiding. Persoonlijk contact leggen gebeurt nu minder snel, mensen durven minder snel contact te leggen. Ik moet het juist hebben van face-to-facecontact.”
Stem gebruik af

Volgens Samantha Bakker heeft iedereen een andere aanpak als het gaat om internetgebruik. “Ik gebruik Whatsapp net als e-mail: één keer per dag bekijk ik die berichten en antwoord ik. En als ik samen ben met anderen, ben ik offline.” Haar #onoffline-project is een ‘shout-out’ naar iedereen die persoonlijke doelen wil behalen. “De socials remt of lift mensen. Volgens mij moet je je online tools alleen inzetten als je er wat aan hebt in je offline wereld. Er helemaal mee stoppen hoeft niet, maar stem het gebruik af op wat bij je past.”
Dinsdag 5 december heeft ze de nieuwste blog ‘On vs Offline’ gepubliceerd op haar blogwebsite keuzecoaching.wordpress.com over het meer offline zijn.
Artikel geplaatst op: 12 december 2017 - 10:47

Gerelateerd

Delen