Nieuws
Almeerse fitnessinstructeur Sander Hoek in tv-programma ALMERE – De Almeerse Sander Hoek is naast gitarist bij de meezingband Rock-A-Oke ook fitnessinstructeur. Op die manier... Afsluitingen fietspaden zijn Almeerders doorn in het oog Door Kirsten Thuis-WoudenbergALMERE – De vele afgesloten fietspaden zijn het CDA een doorn in het oog. De partij... Reuzenwaterlelie Almere Jungle opnieuw in bloei HOUT – In augustus 2016 bloeide de reuzenwaterlelie van Almere Jungle al, toen nadat hij pas een maand... Vermiste Michael Klijn weer terecht ALMERE – Ruim vijf weken was er geen spoor te bekennen van de 34-jarige Almeerder Michael Klijn. Donderdagavond... Zieke Lorena (9) opent de beurs ALMERE – De Almeerse Lorena (9) opende afgelopen maandagochtend de beurs in Amsterdam. De leerlinge van De Klaverweide,... Narcissen laten zich nu al zien STAD - Als narcissen bloeien is het voorjaar begonnen, is een oude wijsheid. Maar kennelijk is die wijsheid... 'Poëtische geluidssculpturen' door Echte Mensen STAD CENTRUM – Echte Mensen, een multimediale samenwerking van Hans Timmermans, Mario Withoud en Leon van Egmond, treedt... [UPDATE maandag 22 januari] Gewonde bij steekpartij in flat Verzetswijk VERZETSWIJK – In een flat aan de Kapitein de Langestraat heeft zondagavond 21 januari rond 19.00 uur een... Voorleesmoment voor peuters en kleuters HOUT - Stad & Natuur organiseert op de Kemphaan een voorleesochtend en -middag voor peuters en kleuters op... Video: leerlingen Artecollege krijgen les op MBO Almere Buiten Video: Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO-College Almere in Buiten. Ze krijgen ICT-praktijkles...

Politiek voor Dummies - deel 1

‘Ik stem nooit want politiek interesseert me niets’ hoor je wel eens zeggen. Totdat er ‘ineens’ een flatgebouw in de wijk wordt gebouwd, of bomen worden gekapt in een straat. Politiek is dus wel degelijk belangrijk. Moeilijk? Welnee… niet met onze tiendelige spoedcursus Politiek voor Dummies in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Knip uit en bewaar!

Foto: gemeente Almere

 

Deel 1: De gemeenteraad


Wie of wat is het hoogste orgaan in de gemeente? De burgemeester? Nee, de gemeenteraad! Want de gemeenteraad wordt rechtstreeks door de bewoners gekozen. Het zijn vertegenwoordigers van politieke partijen. Tijdens de verkiezingen bepalen wij als bewoners welke partijen er in de raad komen. Momenteel is de PVV de grootste partij. Daar hebben vier jaar geleden dus de meeste Almeerders op gestemd.
Het is dus niet de burgemeester, maar de gemeenteraad die beslist welke ideeën worden uitgevoerd. Daarvoor moet een meerderheid het met elkaar eens zijn. Bijna elke week vergadert de raad in het openbaar over nieuwe plannen. Deze vergadering wordt voorgezeten door de burgemeester. Die is ook de ‘baas’ van de wethouders. Die bedenken dikwijls de nieuwe plannen, maar ook raadsleden mogen met ideeën komen. Hoe groot een gemeenteraad is, is afhankelijk van de grootte van een stad. In Almere zijn momenteel 39 raadsleden. Omdat de stad nu de 200.000 inwoners gepasseerd is, krijgen we er na de verkiezingen zes raadsleden bij: 45 dus.
Volgende week deel 2: Wat is het College?

Artikel geplaatst op: 09 januari 2018 - 13:00

Gerelateerd

Delen