Nieuws
Gewonde bij steekpartij in flat Verzetswijk   Zondagavond rond zeven uur heeft er een steekpartij plaatsgevonden in een flat in Verzetswijk.   Het incident vond... Voorleesmoment voor peuters en kleuters HOUT - Stad & Natuur organiseert op de Kemphaan een voorleesochtend en -middag voor peuters en kleuters op... Video: leerlingen Artecollege krijgen les op MBO Almere Buiten Video: Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO-College Almere in Buiten. Ze krijgen ICT-praktijkles... Laatste Expeditiemiddag voor groep 8 ALMERE - De leerlingen van groep 8 van de basisschool staan weer voor een lastige keuze. Voor 1... Ondersteuning voor havo/vwo leerlingen met autismespectrumstoornisFeestelijke opening Trajectlokaal Oostvaarders College BUITEN - Het Oostvaarders College is dit schooljaar gestart met trajectbegeleiding voor havo/vwo leerlingen met ASS (autismespectrumstoornis) en... Echnaton start sportieve vmbo-leerafdeling ALMERE – Scholengemeenschap Echnaton is gestart met een nieuwe leerafdeling binnen het vmbo. Bij ‘Sportleerbedrijf Echnaton’ worden leerlingen... Sociale huurwoningen in Floriadewijk blijven ALMERE – Het college moet vasthouden aan het uitgangspunt dat 30 procent van de huizen in de toekomstige... Autoluwe Floriadewijk zorgt voor twijfel ALMERE - Het plan om de toekomstige Floriadewijk autoluw te maken zorgt voor verdeeldheid bij de gemeenteraad. Het... Gemeente wil dat ProRail platen station veiliger maakt Wethouder Tjeerd Herrema wil dat ProRail maatregelen gaat nemen bij het station Almere Centrum. Donderdag raakten daar tijdens... Stormschade: Dak kantine Sporting Almere weggewaaid Op het complex van Almere City FC is het dak van het gebouw van Sporting Almere naar beneden...

Pijnlijkste plant ter wereld bij Almere Jungle

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
HOUT – Almere Jungle heeft er sinds kort een zeer bijzondere plant bij: de Gympie Gympie, de pijnlijkste plant ter wereld. Een steek van deze plant veroorzaakt een extreme pijn die maanden tot jaren aan kan houden.
Een steek van de Gympie Gympie, die nu te zien is bij Almere Jungle, veroorzaakt een extreme pijn die maanden tot jaren aan kan houden. (Foto: aangeleverd)

De Gympie Gympie (Dendrocnide moroides) is een brandnetel die van nature groeit in de regenwouden van Australië. “Net zoals de Nederlandse brandnetel beschikt deze plant over kleine naaldjes met gif die deze pijn veroorzaken”, legt Youri Witmer, hoofd Botanie van Almere Jungle uit. “Er schijnen zelfs mensen zelfmoord te hebben gepleegd vanwege de pijn.”
Deze bijzondere en gevaarlijke plant is verder alleen in de Botanische tuin Leiden te zien. Almere Jungle kreeg de plant van de Botanische tuin in Leiden. “Met handschoenen en een shirt met lange mouwen aan heb ik hem geplant. De handschoenen heb ik daarna weggegooid, omdat er nog brandharen van de plant in kunnen zitten. Het gif in de haartjes blijft nog lang bewaard en kan na 50 jaar nog steeds pijnlijk zijn.”
De plant staat bij Almere Jungle veilig achter glas en tralies. Witmer verzorgt de plant zelf. “Ik heb me goed over de plant ingelezen. Het is belangrijk om voorzichtig te handelen. Via een deurtje aan de zijkant van de kooi, dat is afgesloten met een hangslot, kan ik de plant water geven. De plant staat bij ons uitgeplant in volle grond en groeit uit tot struikjes die uiteindelijk ook gesnoeid moeten worden.”
Zelf heeft Witmer de plant nog niet aangeraakt. “Maar ik ben wel nieuwsgierig hoe het voelt. Het kassenhoofd bij de Botanische tuin leiden heeft de plant een keer per ongeluk aangeraakt. Er kwamen toen een paar brandhaartjes in zijn huid. Hij vond de pijn meevallen, maar had er wel een paar maanden last van. De pijn begint als een normale bij een normale brandnetel, maar dan extremer. Het voelt als een soort elektrische schokken. Toen ik de plant laatst verzorgde kreeg ik al enorme last van mijn neus. Ik denk dus dat ik er wel gevoelig voor ben.”
Artikel geplaatst op: 09 januari 2018 - 11:56

Gerelateerd

Delen