Nieuws
Video: Verkiezingsdebat Zorg Video: Filmverslag van het verkiezingsdebat over het thema zorg in de bomvolle burgerzaal. Een verslag van Dominique Voss,... PVV: Omroep Almere (AOS) niet onpartijdig   Door Robert Mienstra ALMERE - Lijsttrekker Toon van Dijk van de PVV werkt niet mee aan een door... Europese Subsidie voor Almeers mountainbikeproject ALMERE - Verschillende Flevolandse organisaties, hebben de handen ineengeslagen om Europese subsidie te verkrijgen voor een mountainbikeproject op... Bezoek minister Cora van Nieuwenhuizen in Almere ALMERE - Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen was onlangs te gast in Almere. De minister... PvdA: Niet teveel externen inhurenControle op inhuur ZZP’ers door gemeente aangescherpt Door Robert MienstraALMERE – De excessen van inhuur door de gemeente van externen moet worden beteugeld en de... Raad wel of niet goed geïnformeerd door college?Nog steeds te weinig BOA’s op bussen allGo Door Robert MienstraALMERE – “Het college was voor de start van Keolis met de busmaatschappij allGo op de... Nieuwe schooljaar start nu al voor Coach4you ALMERE - Coach4you van de VMCA bereidt zich voor op het komende schooljaar met de start van de... Woonzorg Flevoland deelt liefde uit in het centrum STAD CENTRUM - Alsjelieft! En nee, dat is geen type fout. Met een pepermuntdoosje in de vorm van... Inschrijving Tour of Art sluit 3 maart ALMERE - De ervaring heeft geleerd dat veel kunstenaars zich te laat realiseren dat de inschrijftermijn voor de... 'Financieel risico Floriade aanzienlijk verminderd' Door Marcel BeijerALMERE – Het financiële risico dat de gemeente loopt bij de organisatie van de Floriade is...

Forse toename aantal katholieken in Almere

Door Marcel Beijer
MUZIEKWIJK – De Bonifatiusparochie in Almere gaat in de Muziekwijk een eigen Rooms-Katholieke kerk bouwen. Het eigen godshuis is noodzakelijk geworden omdat het aantal katholieken in Almere fors toeneemt. Almere is daarmee, landelijk gezien, een grote uitzondering.

Een maquette van de nieuwe Bonifatiusparochie die verrijst langs de Hogering, pal naast tuincentrum Intratuin. (Foto: Fred Rotgans)


Pastoor Sandor Koppers van de Bonifatiusparochie hoopt en verwacht dat de eerste paal voor de nieuwe Bonifatiuskerk nog voor de zomer de grond in gaat. Het gebouw zal verrijzen langs de Hogering, op de hoek van Youri Egorovweg en de Contrasbasweg.
Tot nu toe maakten de Almeerse katholieken gebruik van oecumenische kerkcentra als De Drieklank (Buiten), De Lichtboog (Stad) en Goede Rede (Haven). Deze kerken worden door meerdere religies gebruikt. “De nieuwe kerk in Muziekwijk wordt een echte katholieke kerk”, benadrukt Koppers. “We hebben veertig jaar lang geweldig samengewerkt met de oecumenische gemeenschap, maar wij gaan als katholieken toch anders met een kerkgebouw om.”
Zo staan in katholieke kerken (in tegenstelling tot bijvoorbeeld protestante kerken) beelden van heiligen en andere religieuze uitingen.

Forse toename


Dat het aantal katholieken in Almere fors toeneemt is, landelijk gezien, een grote uitzondering. Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is juist duidelijk zichtbaar dat het aantal katholieken jaarlijks sterk afneemt. Het CBS heeft geen cijfers op lokaal niveau. Maar Koppers laat er geen twijfel over bestaan. “In De Lichtboog lopen we tegen ons maximum aan. We kunnen daar maar één eucharistieviering houden. En die zit altijd bomvol. In onze eigen kerk kunnen meerdere vieringen houden. Door de week en in het weekend.”
Volgens Koppes zijn er ongeveer 20.000 katholieken in Almere. De opmerkelijke toename is volgens hem vooral het gevolg van het toenemende aantal migranten in de stad. “In de beleving van mensen gaat het dan vooral om moslims, maar de helft van het aantal migranten is Christelijk. Daar zitten dus ook veel katholieken tussen. In landen als Burundi, de Filipijnen en Vietnam is de geloofsbeleving veel intenser. Ze gaan trouw wekelijks naar de kerk. Daar moeten wij op anticiperen."

Kerk


Het kerkgebouw in Muziekwijk wordt een traditioneel kerkelijk pand in de ‘Bossche stijl’, zoals die vlak na de Tweede Wereldoorlog in zwang was. Koppers: “Dus niet zo’n modern gebouw, maar echt een groot middenschip en twee zijbeuken. De kerk biedt plaats aan 350 gelovigen.”
De kosten voor de bouw worden vooral gedragen door het bisdom Haarlem/Amsterdam, aangevuld met collectes en giften, bijvoorbeeld uit erfenissen. Koppers: “Helaas kunnen we ons geen mooie toren veroorloven, alhoewel het bestemmingsplan het toelaat om tot veertig meter hoog te bouwen. Wie weet komt dat er in de toekomst nog van.”
Momenteel ligt de omgevingsvergunning ter goedkeuring. Zodra die rond is kan de eerste paal de grond in. De parochie is momenteel in onderhandeling met aannemers die de bouw gaan realiseren.

Artikel geplaatst op: 13 februari 2018 - 12:06

Gerelateerd

Delen