Festival Musique! is voor 'de nieuwsgierige beginneling' tot 'de geoefende concertbezoeker'
Crowdfundingscampagne voor klassiek festival in Goede Rede

HAVEN – Dertig musici, variërend van blazers uit het Concertgebouworkest, cellisten uit Brussel, 10 minuten opera, Carnaval der dieren, Caraïbische klassieke pianomuziek en aankomend jong talent uit Almere. En dat allemaal op één dag in en rond kerkcentrum Goede Rede. Stichting Goede Rede Concerten organiseert zaterdag 12 mei dit Festival Musique! voor jong en oud. Om het te financieren is er een crowdfundingscampagne gestart.
Het Van Baerle Trio ontvangt bloemen na een concert in Goede Rede, eerder deze maand. (Foto: Nico Nooij)

De stichting Goede Rede Concerten wil met dit festival Almeerders ‘laten zien hoe leuk klassieke muziek is en wat we door het jaar heen te bieden hebben’. Zakelijk leider Wilma Hartsuiker: “De stichting Goede Rede Concerten bestaat inmiddels bijna drie jaar en jaarlijks organiseren we zo’n dertig concerten in Goede Rede. Dat is het maximale wat we met twintig vrijwilligers aankunnen. We bieden een heel divers programma, zo hadden we laatst het Van Baerle Trio. Dat zijn echt topmusici. Wat we doen gaat goed en er is ook interesse voor. Dat doen we allemaal nog zonder structurele subsidie van de gemeente. We kunnen dus nog wel wat bezoekers gebruiken. Wel zijn we vanaf 2016 erkend door het Fonds Podiumkunsten. Ondanks dat we al drie seizoenen goed bezig zijn, moeten we onze positie in het culturele leven van Almere, nog bevechten. Met het festival willen we laten zien hoe we als Goede Rede Concerten programmeren.”
E-klassiek

Zaterdag 12 mei wordt een ‘divers dagje klassieke muziek’. Zowel in de grote zaal als in de kapel als rondom de kerk worden er klassieke optredens geprogrammeerd. “Je hebt natuurlijk de echt ‘klassieke’ klassieke muziek zoals van blazers uit het Concertgebouworkest , maar we hebben ook e-klassiek geprogrammeerd. Dat is o.a. de Britse celliste Jo Quail op een elektrische cello. De pianist Marcel Worms speelt Caraïbische klassieke muziek en Bruxello is een Belgisch cellokwartet. Ook bijzonder is Rowan Hartsuiker die Mongools boventoon gaat zingen. Uit Almere Haven komen de gitarist Rick Kostelijk, Annemieke Hereijgers op dwarsfluit en Ernst Paul Fuchs op piano. Ook de muziektalenten van het CKV treden die dag op. Het orgel en het carillon zetten we ook in bij de programmering. En nog veel meer...”
Crowdfunding

Om het festival rond te krijgen is de stichting een crowdfundingsactie gestart. Hiermee wil de organisatie 6.000 euro binnenhalen. Wilma Hartsuiker: “Een festival is leuk en vinden wij noodzakelijk, maar kost veel geld. De steun van het Fonds Podiumkunsten is er voor de reguliere concerten, maar niet voor een festival. Daarom moeten we andere financieringsbronnen aanboren. Vandaar deze crowdfundingsactie."
Via www.voordekunst.nl/projecten/6877 kunnen mensen doneren en is te zien wat de stichting als tegenprestatie biedt. “Bij 50 euro of meer is dat bijvoorbeeld 2 VIP-toegangskaartjes voor een concert naar keuze”, zegt Hartsuiker. “En bij 300 euro of meer krijg je voor twee personen een passe-partout voor alle concerten in het volgend seizoen.”
Verrassend

Volgens Wilma Hartsuiker wordt Festival Musique! een dag voor ‘jong en oud, van de nieuwsgierige beginneling tot de geoefende concertbezoeker’. “Mensen die zeggen dat er in Almere niks te doen is, hebben geen gelijk! Het hoogtepunt tijdens het festival op 12 mei? Dat je steeds weer verrast wordt.”
Artikel geplaatst op: 27 maart 2018 - 12:43

Gerelateerd

Delen