De Kemphaan lijkt op een kasteellandschap

Door Robert Mienstra
ALMERE - Het hoofdgebouw van De Kemphaan lijkt op een moderne variant van een half open waterkasteel. Dit bleek toen medewerkers van de Kemphaan onderzoek deden naar het stadslandgoed De Kemphaan. Ook de architectuurgids Almere meldt dit. De Kemphaan vertelt nu dit verhaal met een knipoog naar het verleden.
Het hoofdgebouw van Stadslandgoed De Kemphaan. (Foto: Florian Reumer)

De Almeerse inwoners hebben het Stadslandgoed nooit als zodanig bekeken. De gedachte achter het stadlandgoed past mooi bij het kasteelverhaal. “De landschapsarchitect heeft bij het ontwerp van de Kemphaan wel eens gespeeld met de kasteelgedachte”, vertelt architect Bas ten Brinke. “Dat wist ik wel toen ik het hoofdgebouw van De Kemphaan ontwierp, maar het was niet mijn uitgangspunt bij het verhaal. Overigens: toen het gebouw geopend werd heb ik wel met de gedachte gespeeld daar verkleed als ridder heen te gaan, maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan. Het kasteelverhaal past nu wel goed bij De Kemphaan. Dat is leuk om te vertellen.”
Volkstuinen

Het huidige Stadslandgoed is ontwikkeld vanaf 1994. In de jaren daarvoor bestond het gebied uit volkstuinen en overige natuur. In 2000 is op Stadslandgoed De Kemphaan de bouw begonnen van het hoofdgebouw dat nu kenmerken lijkt te hebben van een modern waterkasteel, omringd door een vijver met fontein en een slotgracht. In 2017 is de bouw afgerond door het slaan van een waterput, de speelfontein voor de hoofdentree van wat nu Waterkasteel De Kemphaan wordt genoemd.
Knipoog

De eerste kastelen in Europa werden opgetrokken uit hout. Zij werden gebouwd op een kunstmatig door mensen aangelegde heuvel, een zogenoemde motte. Nu wil het toeval dat het hoofdgebouw van De Kemphaan ook op een motte staat, dit merkt de bezoeker als die het gebouw wilt betreden, het is ook vierkant en is ook grotendeels van hout. Het waterkasteel ligt hoger dan het landgoed er omheen.
Het verhaal van Waterkasteel De Kemphaan is een knipoog naar het verleden en daarin staat een orangerie omschreven. In de huidige tijd staat hiervoor Dierenpark Almere Jungle symbool. En omdat men in de middeleeuwen water dronk uit de grachten en daarvan ziek werd is men bier gaan brouwen. De Stadsbrouwerij op de Kemphaan vertelt ook dit verhaal.
Dit verhaal over De Kemphaan is te beleven op de Nationale Monumentendag 2018 in het weekend van 8 en 9 september. Voor het publiek is De Kemphaan dan natuurlijk open met ook rondleidingen over het Stadslandgoed.
Het verhaal van het waterkasteel De Kemphaan is te lezen op: www.waterkasteeldekemphaan.nl
Artikel geplaatst op: 01 augustus 2018 - 15:55

Gerelateerd

Delen