123 Springplank is er voor hoger opgeleiden

Door Marcel Beijer
Het was op het station in Eindhoven dat Caroline Wiebenga uit Almere in gesprek raakte met een collega-coach uit Limburg. De man was op weg naar een teamklus bij een Almeerse instelling, terwijl Wiebenga onderweg was naar Maastricht voor een teamopdracht. Collega Vivianne Tolen had een vergelijkbare ervaring. ‘Nu is het genoeg’, dachten de Almeerse coaches. ‘Het is belangrijk dat instellingen in Almere weten dat er in de eigen stad voldoende capabele professionals te vinden zijn.’

Caroline Wiebenga (links) en Vivianne Tolen: 'Almere groeit ook op het gebied van kennis'. (Foto: Fred Rotgans)


Dit leidde mede tot de oprichting van 123 Springplank. Wiebenga en Tolen vonden in elkaar een geestverwant. Samen begonnen ze begin dit jaar met 123 Springplank met als doel ‘kennis in Almere vergroten’ en de stad op de kaart zetten bij hoger opgeleiden.
“In Almere zijn absoluut hoger opgeleiden te vinden”, stelt Tolen. “De uitdaging is om ze aan de stad te verbinden, zodat ze niet naar elders vertrekken: Amsterdam, Utrecht. Net als wij, voor ons werk, lang hebben gedaan”.
123 Springplank biedt leidinggevenden, coaches, docenten, managers, marketingdeskundigen en andere hoger opgeleiden een doorlopend programma. Wiebenga en Tolen: “Ze komen uit Almere, maar ook uit andere delen van het land. Het gaat erom dat we Almere als centrum kiezen. De leden komen bij elkaar in Het Eksternest. Het mooie is dat ze afkomstig zijn uit verschillende sectoren. Ze hebben dus allemaal hun eigen perspectief en dat geeft een meerwaarde. Het leidt tot verdieping, verbreding of een andere aanpak.”
Naast de bijeenkomsten biedt 123 Springplank ook Inspiratieavonden, die voor iedere geïnteresseerde openstaat. De eerstvolgende is donderdag 8 november. Dan spreekt neurowetenschapper Tonny Mulder over de laatste ontwikkelingen op het gebied van gedragspatronen.


Kennis


‘Kennis heeft zijn oorsprong in gevoel’, zei Leonardo da Vinci. En 123 Springplank haakt daar op in. Wiebenga en Tolen: “Het mooie is dat de groep elkaar regelmatig treft en tijdens de bijeenkomsten zich ook kwetsbaar durven opstellen. Dat koppelen we dan weer aan onze drie uitgangspunten: ‘ik en mezelf’, ‘ik en de ander’ en ‘ik en de organisatie.’ Juist door die kwetsbaarheid te tonen kunnen andere gelijkgestemden je verder helpen in je ontwikkeling. Je wilt als mens groeien, zodat je lekkerder in je vel zit. Daarom kies je voor 123 Springplank. En ook Almere groeit op het gebied van kennis. Kijk maar naar de bibliotheek. In het oude pand vond je vooral de Konsalik’s, maar nu is het één van de mooiste bibliotheken in het land.”


Denktank


Wiebenga en Tolen zijn nog geen jaar bezig met 123 Springplank, maar zien de potentie. “Meer Almeerders zijn van harte welkom”, zeggen ze. Ze deinzen ook niet terug voor nieuwe uitdagingen. Zou 123 Springplank bijvoorbeeld een denktank kunnen zijn voor typisch Almeerse problemen? “Waarom niet?’, is de reactie. “Er liggen voldoende uitdagingen. En ook politici zijn van harte welkom bij 123 Springplank.

Geïnteresseerd?


Wie geïnteresseerd is in 123 Springplank kan een kijkje nemen op de site 123springplank.nl of een mail sturen naar isp@123springplank.nl.
Het is ook mogelijk om één van de inspiratieavonden bij te wonen.
Do 8 nov: Tonny Mulder (neurowetenschapper) over gedragspatronen
Do 7 feb: Leo de Haan (zorgmanager) over dienend leiderschap
Do 6 jun: Adriaan Veenenbos (directeur) over leiderschaps-DNA
Toegangsbewijzen zijn verkrijgbaar via isp@123springplank.nl. Er is een beperkt aantal plekken. Leden betalen 20 euro, niet-leden betalen 35 euro.

Artikel geplaatst op: 05 november 2018 - 14:04

Gerelateerd

Delen