Wereldwinkel Haven sluit de deuren

HAVEN CENTRUM – Wereldwinkel Duka la Dunia aan de Marktgracht 23 in Almere Haven gaat in februari sluiten. De winkel trekt te weinig klandizie.
De wereldwinkel verhuisde vorig jaar naar Marktgracht 23, maar moet nu de deuren sluiten. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Volgens de wereldwinkel is de sluiting het gevolg van een aantal trends. Zo is de detailhandel de laatste jaren snel en ingrijpend veranderd, waardoor het winkelcentrum van Haven veel leegstand kent en er steeds minder aanloop voor kleine winkels is. Ook zijn grote warenhuizen en het internet geduchte concurrenten geworden. Daarnaast zijn gemotiveerde consumenten kieskeuriger geworden en gaan ze minder snel over tot aankopen waar bijvoorbeeld wereldwinkels het van moeten hebben. Of ze vinden vrijwel dezelfde soort artikelen in andere winkels, vaak goedkoper, maar zonder het label ‘fairtrade’.
Al deze trends bij elkaar, noopten Wereldwinkel Duka la Dunia tot de beslissing om met de winkel te stoppen. In de komende maanden mogen de klanten de eerste koopjes verwachten. De winkel sluit half februari 2019 definitief haar deuren. Het batig saldo gaat naar de bevordering van fairtrade.

Historie

In 1981 opende de kleine wereldwinkel, zoals in die tijd veel wereldwinkels het licht zagen: ideële instellingen, gedreven door vrijwilligers, om eerlijke handel tussen het rijke Westen en de ontwikkelingslanden in het Zuiden en het Oosten te bevorderen. Eerlijke handel moest ervoor zorgen dat de makers een fatsoenlijk leven konden leiden van de opbrengsten van hun werk. Mede dankzij de wereldwinkels is ‘fairtrade’ een bekend begrip geworden en verkopen steeds meer winkels nu fairtrade producten.
Artikel geplaatst op: 09 november 2018 - 09:26

Gerelateerd

Delen