WeglopersFractievoorzitter Hans Everhard van de SP verlaat de raadszaal bij de discussie over de Floriade. (Foto: Almere DEZE WEEK)

De SP wil in de gemeenteraad niet meer meepraten over de Floriade. Op de social media is de kritiek niet van de lucht.
Nu zijn Facebook en Twitter niet bepaald de vrijplaatsen voor genuanceerde, afgewogen meningen. Het zijn meer fora geworden om het eigen gelijk te verkondigen.
‘Lafbekken’, worden de socialisten genoemd. ‘Door weg te lopen kun je ook geen invloed meer uitoefenen op de Floriade-discussie’.
En dat is waar. Weglopen is de weg van de minste weerstand.
Maar het is te makkelijk om de socialisten daarmee als ‘lafbekken’ weg te zetten. Al decennialang is het de politieke mores dat collegepartijen elkaar de hand boven het hoofd houden. En omdat ze per definitie de meerderheid in de raad vormen, is er voor de oppositie nauwelijks enige eer te behalen.
Hoe hard je argumenten als oppositiepartij ook zijn, hoe stevig je ook beukt, schopt, duwt: de coalitie zorgt ervoor dat er één front gecreëerd wordt. Geen doorkomen aan. Zeker niet op zo’n groot en gevoelig onderwerp als de Floriade.
Als je jarenlang tegen die muur hebt lopen aan beuken is er best wat voor te zeggen dat je een keer voor een rigoureuze, ongebruikelijke aanpak kiest: weglopen van de discussie.
Je bereikt er evenveel mee als keurig blijven meepraten in de raadszaal: niks.
We moeten er alleen niet aan denken als straks toch een spannende stemming in de raadszaal komt en het hangt nét op die ene stem.
Die van de SP.

 

MARCEL BEIJER

Artikel geplaatst op: 09 november 2018 - 12:22

Gerelateerd

Delen