Nog altijd geen knoop doorgehakt over lokale omroep

Door Petra Onderwater
ALMERE – De gemeenteraad is donderdagavond niet veel verder gekomen met de bespreking over een nieuwe lokale omroep in Almere. Het is de raadsleden nog steeds niet duidelijk waarom het college van burgemeester en wethouders de Stichting Productie Fabriek Almere (SPFA) bij het Commissariaat van de Media wil voordragen voor de licentie.

Tijdens de eerdere bespreking op 27 september gaf de raad al aan meer inzicht te willen op basis waarvan de keuze is gemaakt. Hierop kregen de raadsleden aanvullende informatie toegestuurd, waaronder de uitkomsten van de selectiecriteria die de raad had opgesteld. De SPFA scoorde daarbij het slechtst ten opzichte van de concurrentie, de Almeerse Omroep Stichting (AOS) en Almedia. De SPFA scoorde juist erg goed wat betreft financiële haalbaarheid. Wethouder Hilde van Garderen beaamde donderdag dat juist dat criterium een belangrijke rol heeft gespeeld. “Eigenlijk hebben de kandidaten allemaal heel slecht gescoord, waardoor we geen goede keuze konden maken”, aldus Van Garderen. “Op advies van het Commissariaat van de Media hebben we daarom verdiepingsgesprekken gevoerd met de kandidaten en aanvullende informatie opgevraagd.” In die verdiepingsgesprekken is volgens de wethouder onder andere gesproken over de begroting en over samenwerkingen. “Op basis daarvan is een keuze gemaakt.”
Gespreksverslagen

PVV-raadslid Willem Boutkan en Kees Ahles van Leefbaar Almere vroegen de wethouder of er geen tweede toetsingsronde is geweest, waar nieuwe scores uit zijn gekomen. Dat is niet het geval zei Van Garderen. Voor de raadsleden was het moeilijk om een oordeel te vormen op basis van gesprekken waarbij zij niet aanwezig zijn geweest en waar zij ook geen verslagen van hebben gekregen. “Dit verbaast mij en is wat mij betreft echt een misser”, zei Boutkan. “Ik moet u nu geloven op uw blauwe ogen, maar ik wil het graag met mijn eigen ogen lezen.” Van Garderen beloofde de verslagen van de verdiepingsgesprekken aan de raadsleden toe te sturen.
In de begroting van volgend jaar is 97.000 euro opgenomen voor de lokale omroep. Op de vraag wat er gebeurt met de 47.000 euro die voor 2018 was gereserveerd, antwoordde Van Garderen optimistisch dat het jaar nog niet om is, dus dat dit bedrag voorlopig blijft staan. De raadsleden krijgen deze week de gespreksverslagen toegestuurd, waarna waarschijnlijk volgende week donderdag verder kan worden gesproken over de toewijzing van de lokale omroeplicentie.
Artikel geplaatst op: 09 november 2018 - 12:00

Gerelateerd

Delen