Maestro Weerwind

Door Robert Mienstra

ALMERE – “Je was soepeltjes in de heupen, het orkest begon tegelijk, met de linkerhand stuurde je de slagwerkers aan. De orkestleden hielden je zelfs in de gaten. Maar het aansturen van het publiek was net niet op de juiste momenten.”

Een kleine acht, zou de jury van Maestro voor dirigent Weerwind geoordeeld hebben. (Foto: Lex Beers)


Dit zou het juryrapport van het AVRO-TROS tv-programma ‘Maestro’ geweest zijn nadat burgemeester Franc Weerwind het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) bij de Radetzkymars dirigeerde bij het optreden van het AJSO tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in de schouwburg Almere. In het tv-programma Maestro met Frits Sissing gaan bekende Nederlanders met elkaar de strijd aan wie de beste dirigent is.

Hans Welle


“De Radetzkymars dirigeren kan iedereen”, zei dirigent Hans Welle, “dus burgemeester… ga je gang”. En hij overhandigde de burgemeester zijn dirigeerstokje.
Weerwind leek enigszins onzeker. Een stad dirigeren is één ding, een orkest dirigeren is iets heel anders. En zeker een gerenommeerd orkest als het AJSO.
“Heb je nog tips voor me?”, vroeg de burgemeester.
“Gewoon het orkest gelijk laten beginnen”, antwoordde Welle.
Gaandeweg kwam de schwung er bij Weerwind in. Een kleine acht, zou de jury van Maestro geoordeeld hebben. “Het zou een dikke acht geweest zijn als dirigent Hans Welle achter je rug niet het publiek op de juiste momenten had laten meeklappen.”

Artikel geplaatst op: 04 januari 2019 - 08:27

Gerelateerd

Delen