Wethouder Loes Ypma fietst met Almere DEZEWEEK

ALMERE – “Ik ben van plan om samen met Almeerders op de fiets de stad te leren kennen”, zei Loes Ypma bij haar installatie als wethouder in juli 2018. Ypma maakte haar belofte waar. “Ik heb al heel wat kilometers afgelegd.” Vorige week stapte Ypma op de fiets samen met journalist Robert Mienstra.


“Nee, handschoenen zijn niet nodig en een muts ook niet”, zegt Ypma. “Ik kan wel wat hebben.” De wind is tegen en snijdend koud. De fietstocht gaat naar Almere Haven. “Ik ken de geschiedenis van Haven al goed”, zegt de wethouder. Stampend tegen de wind in vertelt ze dat ze voor haar politieke carrière lerares maatschappijleer is geweest. Dus wordt het einddoel de eerste middelbare school van Almere, de Meergronden.

Omleiding


Onderweg let de journalist niet goed op. Het fietspad naar Haven is door de aanleg van de Floriade afgesloten tot halverwege 2019. Het is even zoeken omdat de omleiding niet goed is aangegeven. Maar de fiets-tom-tom biedt uitkomst.
“Kijk, daar is een tiny forest aangelegd”, roept Ypma. “Die bosjes zijn een geweldig initiatief.” Al fietsend valt het enthousiasme van de wethouder op. Ze kijkt met voldoening terug op haar lidmaatschap van de Tweede Kamer. “Ik heb daar vijf jaar in gezeten. Ik was woordvoerder onderwijs en jeugdzorg voor de PvdA. Elke week ging ik bij scholen en zorginstellingen op bezoek. Daardoor wist ik goed wat er op de werkvloer leefde en dat kon ik vertalen naar wetten en moties. Die kennis gaf me veel voorsprong op andere partijen. In de gezinszorg zie ik nu terug waar ik in de Kamer aan gewerkt heb. Ook in Almere is dat te merken, hier willen we nu ook werken met één gezin, één plan, één regisseur. Dat haalt een hoop vertragende bureaucratie weg.”

Juf Loes


In de Meergronden komt ‘juf Loes’ van vroeger tevoorschijn. Telkens knoopt de wethouder gesprekjes aan met langskomende leraren, in de gangen groet ze groepjes leerlingen. De journalist vertelt stuntverhalen uit het verleden van de Meergronden. Haar lach schalt door de gangen.

Communicatie


Op de terugweg schrikt Ypma van de bomenkap langs de gracht in Stedenwijk-Zuid. “De bomen waren ziek”, legt de journalist uit, “die konden niet blijven staan. Maar de communicatie naar de bewoners had wel beter gekund.” Ypma beaamt dat er soms een communicatieprobleem is bij de gemeente.
Langs het Weerwater vertelt Ypma dat ze blij is dat de grootste hobbels in het Floriade-dossier genomen zijn. “Nu kan ik ook aandacht besteden aan andere zaken binnen mijn portefeuille.” Maar dan gaat haar mobiel. Burgemeester Franc Weerwind. Waar ze blijft. Op haar kenmerkende charmante manier zegt ze dat ze bijna in het stadhuis is. “Komt goed”, glimlacht ze.
Had ze het nu koud gehad? “Welnee”, lacht Ypma. “Fietsen en een beetje kou zijn goed voor de mens.”

Artikel geplaatst op: 10 januari 2019 - 13:20

Gerelateerd

Delen