Leerlingen demonstreren tegen klimaatverandering

BOUWMEESTERBUURT - Almeerse middelbare scholieren demonstreerden afgelopen donderdag tegen de klimaatverandering. Timian Kelliher, leerling van het Oostvaarders College (OVC), was er bij en schreef voor deze krant een verslag.
ALMERE - We hebben donderdag 7 februari hebben met duizenden scholieren op het Malieveld een vuist gemaakt en gedemonstreerd tegen klimaatverandering. Een afvaardiging van het Oostvaarders College was daarbij. Hoewel de schoolleiding geen standpunt ingenomen had met betrekking tot de klimaatmars zelf, had zij er wel begrip voor dat de leerlingenraad van het OVC in beweging wilde komen.

Protesten op het Malieveld. (Foto: aangeleverd)


De leerlingenraad was benieuwd of er inderdaad leerlingen actiebereid zouden zijn. Er vertrok een bus vanaf school naar Den Haag en ook gingen er een aantal met de trein.

Malieveld


Met een hoop geluid lopen we tussen duizenden scholieren door de straten van Den Haag, en herhalen we kreten als: “CO2 weg ermee!” Nadat we een rondje door de stad gelopen hadden, verzamelden we op het Malieveld. Hier wordt muziek gespeeld en gedanst; maar er wordt ook een boodschap overgebracht. Deze boodschap luidt: “Wij zijn de toekomst, en wij vinden dat het tijd is voor verandering.”
Veel scholieren zijn bang, dat als er niet snel ingegrepen wordt en er geen betere maatregelen genomen worden tegen klimaatverandering, dat het dan snel te laat zal zijn om de schade nog te kunnen herstellen. Door te demonstreren hopen wij dat de overheid betere maatregelen zal treffen; maatregelen die beter zijn voor het milieu en onze toekomst. Want zoals het nu gaat, kan echt niet meer, vinden scholieren.

Schooldag


Maar waarom moeten die demonstraties op een schooldag? Wij vinden dat er niet genoeg naar ons geluisterd wordt. We hebben het idee dat de overheid een spelletje speelt met onze toekomst. We worden niet serieus genomen door de overheid, dit blijkt uit reacties van politici. Marjolein Moorman (PvdA) was het niet eens met de staking: "Juist om klimaatverandering aan te pakken, hebben we hele knappe koppen nodig, dus zie ik liever leerlingen in de klas. Er zijn ook goede andere manieren om je te laten horen." Ook Minister Arie Slob (ChristenUnie) had iets te zeggen over de staking: ‘Actievoeren is goed, maar niet op een schooldag.’ Het idee lijkt er te zijn dat scholieren alleen maar protesteren op een schooldag, zodat we lekker een dagje vrij kunnen hebben. Wat een minachting naar jongeren. Zoveel oordelen over ons en niet willen nadenken met ons. Juist door te demonstreren op een schooldag hopen wij dat er beter naar ons geluisterd zal worden. Door te demonstreren op een schooldag ontstaat er ophef, door deze ophef wordt er meer aandacht besteed aan de demonstraties. Hierdoor wordt de boodschap van de demonstratie effectiever verspreid.

Artikel geplaatst op: 12 februari 2019 - 13:19

Gerelateerd

Delen