Almeers frisdrankblikje meet het licht

Door Marcel Beijer
PARKWIJK – Vijf Technasium-studenten van Helen Parkhurst zagen vorige week op Soestduinen hun frisdrankblikje de lucht ingaan. Het is niet zomaar een blikje, want het zit boordevol apparatuur die onder meer metingen verricht naar het licht.

Mika Ruyssenaars kijkt toe hoe op Soestduinen de satelliet in de drone geladen wordt. (Foto: aangeleverd)


De vijf scholieren doen mee aan het CanSat-project, een competitie van het science-museum NEMO, voor scholieren uit de bovenbouw havo of vwo van het voortgezet onderwijs. De Almeerders volgen het Technasium en zitten in 4 VWO. De wedstrijdregels zijn duidelijk: bedenk in teams een missie, schrijf een onderzoeksvoorstel, bouw een satelliet en test deze. De satelliet moet worden gemaakt van een frisdrankblikje (Can). De beste teams lanceren hun CanSat met een raket en voeren hun missie uit.


Trillende knietjes


Mika Ruyssenaars (15) is één van de techneuten uit het Almeerse team die in Soestduinen met trillende knietjes hun satelliet, gekoppeld aan een drone, 100 meter de lucht in zag gaan. “Dan laten ze je blikje vallen en hoop je maar dat de parachute werkt. Gelukkig was dat het geval."
Het CanSat-project bestaat uit twee onderdelen. Een verplicht onderdeel is dat de satelliet in staat moet zijn de luchtdruk en temperatuur te meten en ook om zijn eigen hoogte te bepalen. “Dat werkte feilloos”, zegt Mika. “Het tweede onderdeel is dat er een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd moet worden. Wij pikten een project op van de Universiteit Wageningen om te onderzoeken onder welk licht planten het beste groeien: rood, groen of blauw?”

Fijnstof


Het antwoord moeten de studenten op dit moment nog schuldig blijven. “De gegevens moeten nog geanalyseerd worden. We weten al wel dat er erg veel hinderlijke invloed van fijnstof was.”
Volgende week horen de leerlingen of hun frisdrankblikje tot de winnaars behoort. “Het gaat niet alleen om techniek. We moeten, volledig in het Engels ook een ‘final design’ inleveren en publiciteit genereren. Dit interview helpt daar dus bij. Het levert punten op. Hopelijk gaan we door naar de landelijke finale, begin maart. Dan doen we hetzelfde onderzoek, maar gaat de satelliet met een raket van de TU Delft de lucht in tot een hoogte van 1 kilometer. Uiteindelijk kan je dan nog door naar de Europese finale en de wereldfinale in Boston. Dat zou natuurlijk heel vet zijn.”

 
Kirgizië


De Almeerders zijn zeker niet kansloos. Hun project heeft de aandacht getrokken van de minister van Kirgizië. “Daar mogen we een week lang naar toe om kinderen uit dat land les te geven. We worden helemaal verzorgd, alleen de vliegreis moeten we zelf betalen.”
Deze week horen de Almeerders of hun CanSat-project doorgaat naar de landelijke finale, begin maart.

 

Volg de studenten via

Instagram: @cansat_space.it

Website: https://cansat-space.it/

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100033934088776

Artikel geplaatst op: 19 februari 2019 - 12:53

Gerelateerd

Delen