Talentvolle Zico (11) hoopt met Oranje op EK honkbal-titel

Door Wesley Verboom
ALMERE - Een grote glimlach is niet van het gezicht te krijgen van Zico Atmopawiro. Opmerkelijk is dat allerminst, want de 11-jarige Almeerder mag zich opmaken voor het EK Honkbal in Tsjechië, begin juli.

Foto: aangeleverd


“Het is de eerste keer dat ik ben geselecteerd voor het Nederlands team onder 12 jaar”, vertelt de talentvolle honkballer na zijn training. Zico kijkt enorm uit naar het toernooi dat op dinsdag 2 juli begint en op 6 juli eindigt. Om deelname mogelijk te maken, heeft hij samen met zijn teamgenoten onder meer een crowdfunding-campagne opgezet, waarbij het doel is om 15.000 euro op te halen. “Dat is het bedrag dat we nodig hebben voor deze reis, de bond kan namelijk niet alle kosten dragen. Op dit moment hebben we bijna 11.000 euro opgehaald. Dus het gaat goed komen”, aldus Zico.

Amsterdam Pirates


Naast het Nederlands team komt hij ook uit voor Scimitars de Honkbal Academy van Midden Nederland en speelt hij bij de Amsterdam Pirates. Daar is hij catcher en korte stop in de aspiranten 1e klasse. “Bij de Amsterdam Pirates en Scimitars speel ik sinds dit jaar. Daarvoor speelde ik bij de Amsterdam Marshals/Kings. Bij de Pirates en Scimitars speel ik met jongens van zo’n 15 jaar oud. In het begin was dat wennen, maar inmiddels gaat het mij goed af.”

Voorbeeld


Oranje-international Xander Bogaerts, spelend bij de Boston Red Sox, dient als voorbeeld voor Zico. “Hij speelt als ‘korte stop’. Dus tussen het tweede en derde honk. Het is een positie, waar ik ook graag sta. Dat vind ik nog leuker dan catchen. Verder is Xander eenzelfde soort speler als ik en neemt hij net zoals ik de eerste afslag bij een slagbeurt. Homeruns slaat hij dus niet zovaak”, weet Zico, die het onder meer moet hebben van inzicht en snelheid. “Mijn doel is om de MLB (Amerikaanse profcompetitie, red.) te halen, maar zover is het nog lang niet. Ik moet nog veel leren en hard werken om mezelf te blijven ontwikkelen.’
Afsluitend richt hij zijn blik nogmaals op het naderende EK. “We gaan vol voor het kampioenschap!”
Wie de talenten wil steunen kan surfen naar: https://sport.talentboek.nl/talenten-teams/baseball/u12baseball2019.html

UPDATE
Afgelopen weekend is Zico met zijn Amsterdamse team Nederlands Kampioen geworden bij het Little League toernooi in Almere. Het team gaat voor de EK van 18 tot en met 27 juli naar Polen.

Artikel geplaatst op: 11 juni 2019 - 08:50

Gerelateerd

Delen