'Lumierepark is een gevaarlijke snelweg geworden'

Door Petra Onderwater
FILMWIJK – De nieuwe verkeersborden bij de recreatieve track door het Lumièrepark zorgen voor verwarring en irritaties. Het blauwe pad dat deel uitmaakt van het Rondje Weerwater was eerst alleen voor voetgangers, maar moet nu worden gedeeld met fietsers. "Dit verbaast ons, want eerder was besloten dat dit deel van de track Rondje Weerwater zou worden bestempeld als voetgangersgebied", reageert Johan van der Kroef van bewonersbelangenorganisatie Platform Filmwijk.

(Foto: Almere DEZE WEEK)


Bij de track zijn recent echter borden geplaatst, met de afbeelding van een voetganger én een fiets. Daarbij staat de tekst ‘Deel het pad’, gevolgd door een aantal gedragsregels. Van der Kroef merkt echter dat er verwarring en irritaties ontstaan bij de verschillende gebruikers van het pad. “Fietsers storen zich aan honden, die hier mogen loslopen volgens de uitlaatkaart van de gemeente, en ouders met kleine kinderen zijn niet blij met hardrijdende fietsers. En mogen wielrenners de track ook gaan gebruiken voor hun trainingsrondje? Hoe hard mag je hier eigenlijk fietsen?”

Volgens Van der Kroef blijkt uit de borden ook niet duidelijk dat snorfietsers geen gebruik mogen maken van het pad. “We vragen ons af óf en hoe snorfietsen worden geweerd.” De verslaggever van deze krant telde zelf tijdens een wandeling over de track drie scooters met blauw kenteken, waarvan er één met flinke snelheid over het pad raasde en via het onverharde pad het park weer verliet.

Bewoners hebben een brief naar de gemeenteraad gestuurd over de nieuwe situatie. “Sinds de aanleg van het brede asfalt is het park een gevaarlijke snelweg geworden”, schrijft J. de Bruijn. “Je wordt van je sokken gereden door opgevoerde scooters en pelotons aan wielrenners. Er wordt nul toezicht gehouden omdat dit zelfs voor de handhaving en politie onduidelijk is. De verkeersborden zijn bijzonder verwarrend. Hier moet echt iets aan gedaan worden, voordat er ongelukken plaatsvinden.”

Ook J. Drost schrijft aan de raad dat voetgangers zich niet meer veilig voelen in het park. “Fietsers en allerlei gemotoriseerd vervoer maakt nu veelvuldig van de track, maar ook van de onverharde paden. Borden spreken elkaar tegen. Het ene bord zegt voetgangersgebied en er zijn nu ook borden geplaatst met fietsers. Nu creëert de gemeente veel onduidelijkheid en handhaving laat het afweten.”
Het college van burgemeester en wethouders liet eerder weten, in antwoord op vragen die het CDA had gesteld, het gedeelde gebruik van de track door voetgangers en fietsers na een aantal maanden te zullen evalueren. Het Platform Filmwijk is in elk geval van plan om met de gemeente in gesprek te gaan over de maatregel. Van der Kroef: “Wij vinden dat die moet worden teruggedraaid.”

Artikel geplaatst op: 07 juni 2019 - 11:00

Gerelateerd

Delen