Srza: 40 jaar een vriendenclub waar je zaalvoetbalt

ALMERE - Elke voetballer droomt van een plek in de spits van Barcelona. Om, als hij of zij wakker is geworden zijn tas te pakken voor een wedstrijdje zaalvoetbal bij de stichting Recreatief Zaalvoetbal Almere. Zo ging dat in 1979 en zo gaat dat 40 jaar later nog steeds. Ruim tweeduizend Almeerders voetballen wekelijks in de competitie van de SRZA. Een mijlpaal om even bij stil te staan.

Archieffoto: SRZA


En er zijn meer dromen die de SRZA in het superklein waarmaakt. Bij de SRZA fluiten zo’n dertig scheidsrechters ruim tweeduizend wedstrijden die elk jaar worden gespeeld in de Almeerse sporthallen. Ze doen dat met een bevlogenheid alsof ze de finale van de Champions League in goede banen leiden. Diezelfde bevlogenheid vind je terug bij de zaalcommissarissen die, als ware ze hoofdsuppoost in de Johan Cruijff Arena, zorgen dat de wedstrijden in de sporthal ook buiten de lijnen ordentelijk verlopen.

Fluiters gezocht


Het aantal voetballers en vrijwilligers bij de SRZA is al jaren stabiel. Alleen het aantal scheidsrechters loopt de laatste tijd wel net iets te hard terug. Dus als jouw steentje wil bijdragen aan het in standhouden van een voor Nederland unieke zaalvoetbalcompetitie, meld je dan alsjeblieft aan. De stichting heeft behoefte aan mensen die zowel de dames als de herencompetitie willen fluiten. Aangezien er zes avonden in de week op verschillende plekken in Almere wordt gevoetbald, zit er altijd wel een plek en avond bij dat ook jij tijd hebt.
In de loop van de 40 jaar zijn de vrijwilligers een hechte groep geworden die graag nieuwe mensen verwelkomt. Als vrijwilliger krijg je opleiding tot scheidsrechter, een onkostenvergoeding en een kleine vergoeding per gefloten wedstrijd. Plus vier keer per jaar een uitnodiging voor een feest en twee keer per jaar een vergadering om samen te bepalen hoe er wordt gefloten bij de stichting.

Eigenwijs


Want al 40 jaar zijn wij de meest eigenwijze zaalvoetbalcompetitie van Nederland, niet aangesloten bij de KNVB. Met spelregels die licht afwijken van wat er elders in het land gebruikelijk is. En met nog één groot voordeel: om eens lekker te voetballen hoef je nooit Almere uit.
Dat laatste was een belangrijke reden om 40 jaar geleden met de SRZA beginnen. Almere lag diep verscholen in een lege polder en de start van de zaalvoetbalcompetitie scheelde lange autoritten naar buiten Flevoland. Plus je kon nog eens een biertje aan de bar drinken.
Inmiddels is Almere zo groot dat de beperkte reistijd niet meer het grootste voordeel oplevert. Maar wel dat voetballen bij de SRZA veel goedkoper is dan bij de KNVB. En veel leuker. Voetballen doet je bij de SRZA met je maten en tegen je maten. De SRZA is in 40 jaar uitgegroeid tot een grote vriendenclub. En daar gaan we zeker nog 40 jaar aan vast plakken.
Kom je ook fluiten, stuur dan een mail aan rob@srza.nl.

Artikel geplaatst op: 09 juli 2019 - 10:00

Gerelateerd

Delen