KittenScanner bereidt kinderen voor op MRI- of CT-scan

ALMERE - De afdeling Radiologie van het Flevoziekenhuis heeft sinds kort een KittenScanner in de wachtruimte staan. Deze is ontworpen door Philips Healthcare om kinderen op een speelse manier voor te bereiden op het onderzoek met een MRI- of CT-scanner.

Foto: aangeleverd


Kinderen kunnen in paniek raken als zij door een MRI- of CT-scanner moeten, zeker omdat hun ouders niet bij het onderzoek aanwezig kunnen zijn. De kans op een nare ervaring is kleiner als kinderen beter begrijpen wat er gebeurt. “We hebben de KittenScanner kunnen aanschaffen dankzij een anonieme donatie. Daar zijn we enorm blij mee”, vertelt Daphne Ypma, teammanager Radiologie. “Door angst bij kinderen te verminderen, verloopt het onderzoek vlotter en beter. We hebben de scanner bewust in de wachtkamer geplaatst, zodat kinderen er voor hun onderzoek zelf mee kunnen spelen en ontdekken. We gebruiken de miniscan ook zelf om, al dan niet met een medisch pedagogisch zorgverlener, de kinderen op een scan voor te bereiden."

 

Karakters


De kleine scanner demonstreert het MRI- en CT-proces. Kinderen kiezen een favoriet karakter: een olifant, kip, krokodil of een robot. Zodra ze het beest of de robot in de scanner duwen, gaat er een filmpje van start. Wat zit er in Doris de kip of in Ollie de olifant? De KittenScanner laat het zien. Ypma: “De karakters komen terug in onze Ambient Experience-kamers en geven zo het kind een vriendje in het scan-avontuur.”

Artikel geplaatst op: 15 juli 2019 - 08:02

Gerelateerd

Delen