'Binnen een jaar 1000 woningen in stadscentrum'

Door Marcel Beijer
ALMERE – Er ligt in het stadhuis een plan op tafel om binnen één jaar circa duizend appartementen te realiseren in het stadscentrum. Het plan werd twee jaar geleden al bij de gemeente neergelegd, maar er is niets mee gedaan. Het klinkt bijna onvoorstelbaar nu duizenden (vooral jonge) Almeerders zitten te springen om een betaalbare woonruimte.

In Purmerend bouwt Nezzt ruim 200 woningen voor soortgelijke doelgroepen als in Almere. Volgend jaar zomer is het klaar. (Artist impression: Nezzt)


Het plan is destijds ingediend door Nezzt, een bedrijf dat modulair en circulair bouwt voor gemeenten en projectontwikkelaars. Directeur Bas de Haan van Nezzt was vorige maand een van de gasten tijdens de woonconferentie die was belegd om snel oplossingen te bedenken voor de woningnood in Almere. “Waar ik me tijdens die conferentie vooral over verbaasde is de enorm hoge grondprijs die Almere rekent voor tijdelijke woningbouw”, zegt De Haan. " Dat ligt hoger dan in Amsterdam. Dat maakt het lastig voor bouwers om een rendabel project te realiseren. In veel gemeenten waar wij werken wordt de grond juist gratis aangeboden om zo versneld woningen te kunnen bouwen.”

 
1000 woningen


Twee jaar geleden diende De Haan een voorstel in om boven een parkeerterrein aan de rand van het centrum een fors aantal tijdelijke woningen te bouwen. “Er bestaan de komende jaren geen plannen voor dat terrein, dus dan is het voor ons interessant. We wilden een ‘mega-tafel’ over de parkeerplaats bouwen en daar bovenop onze woningen plaatsen. We hebben niets meer van de gemeente vernomen. Als ik dan nu hoor hoe schrijnend de situatie in Almere is, vraag ik me af of de wethouder wel van ons plan op de hoogte is en wat de gemeente Almere nu eigenlijk precies wil.”


Woonvisie


Wethouder Loes Ypma weet dat wel. Ze wil liever geen lelijke tijdelijke noodgebouwen, maar kwalitatief goede woningen in de stad realiseren. Plannen daartoe worden uitgewerkt in de Woonvisie tot 2030 die echter pas in het najaar in de gemeenteraad wordt besproken. Ondertussen tikt de tijd door. De Haan is helder: “Wij bouwen met Nezzt geen lelijke containers. We willen zelf ook kwaliteit. Onze panden zijn mooi, kunnen jarenlang mee en zijn bovendien duurzaam: na afloop van de termijn pakken we onze units op zodat die elders in de stad neergezet kunnen worden. We maken deel uit van een lobbygroep richting minister Ollengren. Die heeft in mei nog laten weten dat deze vorm van woningbouw erg interessant is. Waarom blijft het dan vanuit Almere stil?”


Belang


Natuurlijk is Nezzt een commercieel bedrijf dat belangen heeft bij dit verhaal. “Maar veel gemeenten en woningcorporaties gaan met ons in zee”, stelt De Haan. “Dat doen ze niet voor niets. De nood is in veel gemeenten hoog. Juist in Almere. Er moet nú iets gebeuren. Als we nu beginnen bouwen we op die plek boven het parkeerterrein binnen een jaar 1000 mooie appartementen."


Gemeente


Een woordvoerder van de gemeente laat desgevraagd weten dat er contact is geweest met Nezzt. "Dat ging niet over die locatie en niet over die aantallen. We zijn toen echter niet tot zaken gekomen. Daarna is er niet meer met hen over plannen voor tijdelijke woningen gesproken."

 

Eindhoven


Dat een constructie als Nezzt goed kan werken, bewijst Eindhoven. Huisvester Vestide, onderdeel van het Woonbedrijf, bouwt daar 300 tijdelijke woningen om het snel groeiende aantal studenten te huisvesten. Eind oktober worden de woningen opgeleverd.

Artikel geplaatst op: 23 juli 2019 - 11:50

Gerelateerd

Delen