Sporten en bewegen met hersenletsel

ALMERE - In samenwerking met Interakt Contour start het Team Sport van De Schoor binnenkort met een gevarieerd en laagdrempelig sport- en spelaanbod voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH).
Voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is beweging niet alleen gezond, maar zelfs noodzakelijk. Bewegen heeft een positief effect op de conditie van het brein, met andere woorden: beweging houdt de hersenen fit. Het zorgt voor verbetering van hersenfuncties en geeft positieve energie. Bovendien kan beweging de kans op een terugval verkleinen.
Uit onderzoek blijkt echter dat mensen met hersenletsel veel minder sporten dan mensen zonder beperking. De grootste beperkende factor voor deelname is dat mensen niet goed raad weten met hun aandoening en/of reguliere sporters niet tot last willen zijn.

Inactiviteit

Bij mensen met hersenletsel, met name als er beschadiging is van de frontale lob, is ook vaak sprake van inactiviteit ten gevolge van ofwel de motoriek ofwel de gevolgschade van het letsel, zoals vermoeidheid en initiatiefafname. Juist bij hen is het belangrijk dat zij van buitenaf gestimuleerd worden om te bewegen. Als gevolg hiervan ontstaat namelijk een betere doorbloeding in de hersenen en wordt de aanmaak van nieuwe hersencellen bevorderd. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat hersendelen functies van beschadigde hersenen overnemen. Lichaamsbeweging kan de negatieve gevolgen van stress op de hersenen tegengaan en zorgt voor de aanmaak van stoffen in de hersenen die je een goed gevoel geven.
De bijeenkomsten zijn in Club Pellikaan aan de Koninginneweg 1, op woensdagmiddagen van 14.00-15.00 uur, inloop vanaf 13.30 uur.
Artikel geplaatst op: 21 augustus 2019 - 13:45

Gerelateerd

Delen