Achtste landschapskunstwerk van Flevoland geopend

DRONTEN – Het achtste landschapskunstwerk van Flevoland wordt zaterdag 12 oktober geopend. Riff, PD#18245 van de Zwitserse kunstenaar Bob Gramsma is gecreëerd ter gelegenheid van 100 jaar Zuiderzeewet.

(Foto: Bob Gramsma)

 

Net als de polder is het kunstwerk in meerdere fases ontstaan. Op een constructie van heipalen, poeren en stalen structuren is een heuvel gestort van 15000 kubieke meter landbouw- en Zuiderzeegrond. Hierin is een grote holte gegraven, die is bekleed met een laag spuitbeton en daarna voorzien van een betonnen dak en trap. Daarna is het monumentale afgietsel ontgraven en de aarde weer terug in het landschap verwerkt. Als een opgegraven archeologische vondst herinnert het monument aan de bijzondere geologie en de ontstaansgeschiedenis van Flevoland. Riff, PD#18245 weerspiegelt onder meer de ontginning en kunstmatigheid van de polder.

 

Programma 12 oktober:

13.30 uur: Inloop bij Beachclub NU (Bremerbergdijk 10, 8256 RD Biddinghuizen)

14.00 uur: Welkomstwoord door gedeputeerde Rijsberman

14.10 uur: De Zandprinses gooit, strooit en schuift met zand op een lichtplaat en laat op betoverende wijze het verhaal van 100 jaar Zuiderzeewet zien (toegang gratis).

14.30 uur: Wandeling naar het kunstwerk en gelegenheid tot bezichtiging

15.00-15.30 uur: Opening van Riff, PD #18245 met kunstenaar Bob Gramsma en gedeputeerde Michiel Rijsberman.

16.00 uur: Einde

Aanmelden: beleidsondersteuningSENB@flevoland.nl, vermeld daarbij uw naam en met hoeveel mensen u verwacht te komen.

 

Kinderkunstworkshop

Voor kinderen is tussen 14.00 en 16.00 uur doorlopend de kinderkunstworkshop 'Riff ‘m zelf'. De jonge landschapskunstenaars-in-spé maken in stappen een eigen gipsen object, door middel van een vergelijkbaar maakproces als het kunstwerk. Eerst maken ze een berg van poldergrond, dan maken ze hierin een holle vorm en gieten deze vol met gips. Na uitharding van het gips, halen ze het zand weg en hebben ze een object dat is gevormd door de poldergrond. De bovenkant wordt gladgeschuurd en ze bedenken een titel voor hun eigen Riff (doorlopend, deelname gratis).

 

Kijk voor meer informatie op www.landartflevoland.nl

 

Artikel geplaatst op: 09 oktober 2019 - 09:01

Gerelateerd

Delen