Almere 'the place to be' voor Urban Sketchers

Door Petra Onderwater
ALMERE – Gewapend met een klein schetsboekje en een miniatuursetje verf, potloden of stiften trekken de Urban Sketchers grote steden in om vast te leggen wat zij zien. "Zo kun je een stad leren kennen door goed te kijken én te tekenen. Daarnaast is het leuk om zo nieuwe mensen te ontmoeten en met elkaar te praten over bijvoorbeeld technieken, kleurgebruik en invalshoeken", vertelt Zita Christie, oprichtster van Urban Sketchers Almere.

Zita is een Almeerse groep van Urban Sketchers gestart. (Foto: Almere DEZE WEEK)

 

Ik bezoek haar in gebouw De Voetnoot aan het Stadhuisplein, waar zij sinds kort een studio huurt. Zita haalt haar eigen schetsboeken tevoorschijn om een indruk te geven van urban sketching. "Je gaat met een groep de stad in en legt vast wat je ziet. Het zijn momentopnames en daarom hebben we ook geen grote schildersdoeken of iets dergelijks bij ons." Ze laat een gedetailleerde kleurentekening zien van De Voetnoot, gezien door het raam vanuit de bibliotheek aan de overkant van het plein. "Het moet een hele serie worden. Eén stad in acht ramen."

 

Stad promoten
Urban Sketchers is een wereldwijde groep, vertelt Zita. "We hebben in Nederland behalve de centrale landelijke groep ook een paar stedelijke en provinciale groepen, zoals Amsterdam, Utrecht en Groningen. Die groepen bestaan al jaren en daar ben ik zelf ook lid van", vertelt Zita. "Waarom doen we dit niet in Almere, vroeg ik mijzelf af. Als je echt 'urban' wil, dan is Almere the place to be."
Een paar maanden geleden riep zij daarom de groep Urban Sketchers Almere in het leven, die inmiddels al ruim 55 leden telt. "Ik denk dat dit een goed initiatief is om de stad te promoten en beter te leren kennen. De eerste Almeerse bijeenkomst was een succes. Er waren ook deelnemers uit andere steden en die waren echt verrast door onze jonge, moderne stad."

 

Nationale Sketch Day
Zita pakt het meteen groots aan, want in oktober wordt in Almere de nationale Sketch Day georganiseerd. "De laatste nationale sketch day was in Arnhem en daar waren ongeveer 200 tekenaars aanwezig. Mijn droom is om in de toekomst ook een internationaal Urban Sketchers Symposium te organiseren. Op het laatste internationale symposium in Amsterdam waren meer dan 1500 tekenaars aanwezig. Het zou geweldig zijn als dat in Almere ook zou kunnen." Op zondag 2 februari is in Almere een zogenoemde SketchCrawl-dag, die om 11.00 uur in De Voetnoot van start gaat met een introductie over Urban Sketching. Gwenaelle Glotin zal een paar van haar volle tekenboeken laten zien, haar urban sketching ervaringen delen en tips en trucks geven.

Om 12.30 uur gaan de aanwezigen de stad in om samen te tekenen en om 14.30 is er een gezamenlijke afsluiting in het News Café in de Nieuwe Bibliotheek. Deelname is gratis. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van Urban Sketchers Almere.

Artikel geplaatst op: 20 januari 2020 - 11:45

Gerelateerd

Delen