Schakelteams trekken de wijk in op Blue Monday

ALMERE – Voor psychisch kwetsbare mensen kan het lastig zijn om hun weg te vinden binnen de maatschappij. Het Schakelteam Almere helpt deze doelgroep graag een stapje verder. "Wij bieden een luisterend oor, denken mee en kijken vervolgens hoe we verder kunnen schakelen", vertelt Sabine Bulder, Schakelteam-medewerker en ervaringsdeskundige. In het kader van Blue Monday - wetenschappelijk bewezen de meest deprimerende dag van het jaar - is het Schakelteam maandag en woensdag de wijk in gegaan om mensen uit te nodigen voor een kop koffie en een glimlach.

(Foto: aangeleverd)

 

Schakelteam Almere is afgelopen november gestart en bestaat uit medewerkers vanuit het welzijnswerk, medewerkers vanuit de GGZ en ervaringsdeskundigen. Op dit moment zijn er Schakelteams actief in Almere Haven en Stedenwijk. "Wij zorgen ervoor dat mensen antwoord krijgen op hun vragen, op de juiste plek terechtkomen, of in contact komen met de juiste persoon", legt Bulder uit. "Wij hebben een actueel overzicht van het totale aanbod in de wijk aan inloopmogelijkheden, activiteiten, buddy's, informele en professionele begeleiding. We versterken bestaande steunnetwerken en we bouwen waar nodig aan nieuwe. Ook zijn we er voor personen in de omgeving van mensen met een psychische kwetsbaarheid omdat die soms ook met vragen zitten."

 

Drempels

Bulder weet zelf maar al te goed hoe moeilijk het kan zijn om je weg te vinden in de samenleving. "Ik ben er zelf vanwege ziekte jarenlang tussenuit geweest. Wanneer je dan uiteindelijk fysiek weer beter bent, blijkt het toch niet zo makkelijk te zijn om je leventje zomaar weer even op te pakken", vertelt zij. "Ik vond het heel moeilijk om die eerste stappen weer te zetten. Het is voor een ander moeilijk voor te stellen, maar de kleinste dingen kunnen enorme drempels vormen. Daarom schakelen wij eventueel ook met vrijwillige 'drempelmaatjes' die meegaan wanneer mensen het moeilijk vinden om bijvoorbeeld naar een afspraak of een buuthuisactiviteit te gaan."

 

Blue Monday
In de week van Blue Monday gingen de Schakelteams in Haven en Stedenwijk de straat op om met mensen in gesprek te gaan. "Een mooie gelegenheid om kenbaar te maken dat wij er zijn. We hebben goede gesprekken gevoerd, een moeder met een zoon kunnen doorschakelen naar passende hulp en iemand heeft zich aangemeld als drempelmaatje. De reacties waren heel positief."

 

Vragenuur
De Schakelteams in Haven en Stedenwijk houden wekelijks een vragenuur op diverse locaties, maar bellen, WhatsAppen of mailen kan ook. Heeft u vragen in relatie tot psychische problematiek, heeft u zelf een luisterend oor of ondersteuning nodig, zoekt u hulp voor anderen, of wilt u juist hulp bieden, neem dan contact op met het Schakelteam.
Meer informatie: www.schakelteam-almere.nl.

Artikel geplaatst op: 20 januari 2020 - 12:44

Gerelateerd

Delen