Vuurwerkverbod kwestie van tijd

Door Marcel Beijer

ALMERE – Het is een kwestie van tijd voordat er in Almere een vuurwerkverbod van kracht wordt. Burgemeester Franc Weerwind zei donderdag tijdens de Politieke Markt te verwachten dat het 'drie tot vijf jaar' duurt voordat het verbod realiteit is.

Op bedrijventerrein Markerkant ging onder meer een bestelbus in de fik. (Archieffoto: HV Almere)

 

"Het verbod op vuurwerk verdeelt Almeerders en verdeelt ook de raad", zei Weerwind. "Om die reden kiest het college ervoor om stapsgewijs naar een verbod toe te werken. Ik schat in dat binnen drie tot vijf jaar een vuurwerkverbod van kracht wordt."
Weerwind voelt tot die tijd niets voor een verbod in Almere. "Het vuurwerkverbod dat sommige steden hebben afgekondigd voor de komende jaarwisseling is ook maar beperkt. Een stad is namelijk geen eiland. Ze kunnen de verkooppunten namelijk wettelijk niet verbieden. Dan kunnen we als Almere wel een grote broek aantrekken, maar je loopt tegen die wetgeving aan."

 

Landelijke politiek

De burgemeester kijkt daarom liever naar de ontwikkelingen in de landelijke politiek. "Ik hoef niemand uit te leggen dat het vuurwerk-dossier in beweging is. Knalvuurwerk en vuurpijlen worden al verboden. Wij kiezen in Almere daarom voor om jaarlijks de vuurwerkvrije zones uit te breiden en zo stapsgewijs tot een verbod te komen. Binnen drie tot vijf jaar dus. Als er vanuit Den Haag anders wordt beslist, hebben we dat als gemeente te volgen. Ik hoop dat daarover snel duidelijkheid komt."

Artikel geplaatst op: 28 februari 2020 - 09:38

Gerelateerd

Delen