Illegale boten in Almeerse passantenhavens

Door Petra Onderwater

ALMERE – De passantenhavens in Almere liggen vol met boten die daar langer liggen dan de maximale verblijfsduur van drie dagen en nachten. Ze zijn Diana Raven een doorn in het oog en Leefbaar Almere heeft er schriftelijke vragen over gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

In de passantenhaven aan de Verlaatweg liggen boten ook langer dan is toegestaan. (Foto: Almere DEZE WEEK)

 

"In de passantenhaven aan de Evenaar in Almere Buiten liggen dertien boten die zich zeker niet aan de toegestane 3 x 24 uur houden", stelt fractievoorzitter Kees Ahles van Leefbaar Almere. Er wordt volgens de partij ook op de boten overnacht en de auto's van de eigenaren van de boten staan in de berm geparkeerd. "Wij willen weten of het college hiervan op de hoogte is, of er andere soortgelijke situaties in Almere zijn en waarom er geen enkele vorm van handhaving plaatsvindt."

 

Melding
Volgens Diana Raven uit Haven is dit een probleem dat in heel de stad speelt. "Wij hebben hier zelf al ruim dertig jaar een boot en kijken weer reikhalzend uit naar het nieuwe vaarseizoen. Ik hoop alleen wel dat wij straks terecht kunnen op ons favoriete plekje, bij de roeivereniging aan de Verlaatweg. Ook daar zijn de passantenplekken grotendeels bezet door zwerfbootjes die er niet uitzien en die daar ook helemaal niet zo lang mogen liggen", vertelt zij. "Ze maken er ook nog eens een puinhoop van, maar hoe vaak je er ook melding van maakt, de boten blijven gewoon liggen. Er komt wel eens politie bij kijken en er worden wel waarschuwingen afgegeven, maar verder gebeurt er niks."

 

'Stadsnomaden'
Lisan Kox van de stichting Leisure Belang Almere spreekt van 'drijvende stadsnomaden'. "Het is complex omdat er vaak meerdere problemen spelen, zoals huisvesting en psychische problematiek bijvoorbeeld. Er zitten schrijnende gevallen tussen, maar juist daarom is dit iets dat moet worden aangepakt", stelt zij.

 

Vignet
De Stichting Leisure Belang Almere pleit ook al jaren voor het invoeren van een verplicht vignet voor botenbezitters. "Andere gemeenten hebben dat wel, maar in Almere kunnen mensen hun boot gewoon maar overal in de grachten neerleggen. Zo'n vignet hoeft helemaal niet zo duur te zijn, maar dan staat in elk geval geregistreerd wie de eigenaar van een boot is. Dan kan de gemeente tenminste contact opnemen wanneer een bootje bijvoorbeeld half gezonken in het water ligt. Van de vignet-inkomsten kunnen ook weer zaken worden aangepakt om de Almeerse vaarwateren aantrekkelijk te houden."

 

Vaarseizoen
De gemeente Almere laat in een reactie weten dat als in april het vaarseizoen weer gaat beginnen, er in elk geval intensiever zal worden gecontroleerd en gehandhaafd.

Artikel geplaatst op: 05 maart 2020 - 09:01

Gerelateerd

Delen