Burgemeester Franc Weerwind over Corona

‘Doe alles met verstand voor je eigen en elkaars gezondheid’

Door Robert Mienstra

Op een aantal punten is het artikel van afgelopen zondag aangepast met nieuwe inzichten.

ALMERE – Burgemeester Franc Weerwind doet een beroep op de inwoners van Almere nu de Corona het land in zijn greep houdt: “Volg strikt de beleidslijnen van de overheid en twijfel daar niet aan. Juist dan helpen we elkaar. Doe alles met verstand voor je eigen en elkaars gezondheid, neem daarin je verantwoordelijkheid. We moeten hier samen doorheen zien te komen. Als we ons verstand blijven gebruiken, hoop ik dat we Corona aan kunnen.”

Burgemeester Franc Weerwind. (Foto: Maarten Feenstra)

"We praten over een gemeentegrens-overschrijdende crisis. We moeten de kennis en vaardigheden bundelen om de normale situatie weer te herstellen en dat doen we met de veiligheidsregio Flevoland", vertelt Weerwind. "Dat is een samenwerkingsverband van alle gemeenten in Flevoland, Politie, Brandweer Flevoland en de geneeskundige zorg (GHOR Flevoland). Daarnaast wordt samengewerkt met een groot aantal andere partners. Ik ben daar de voorzitter van. In Nederland zijn 25 veiligheidsregio's. Die zijn aanspreekpunt voor de ministers. Wij voeren uit wat de ministers bepalen. Wij geven de signalen terug aan de ministers. De lijnen zijn buitengewoon kort. In dat overleg kijken we heel goed wat we zien gebeuren in de provincie en welke besluiten we Flevolandbreed moeten nemen. We zijn nog lang niet aan het einde van de coronacrisis, we staan misschien pas aan het prille begin. Ik sluit mijn ogen daar niet voor. We werken nu al aan plannen voor de middellange termijn."

 

Bevoegdheden

In deze tijd van crisis heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio bevoegdheden om in te grijpen als dat nodig is. "Ik heb bijvoorbeeld de bevoegdheid om iemand die het virus heeft en niet vrijwillig in quarantaine gaat, hem te verplichten dat wel te doen. Daarbij neem ik dan contact op met de officier van justitie. Dat kan ik voor heel Flevoland doen. Maar dit is vooralsnog gelukkig nog niet aan de orde geweest"

Weerwind adviseert met klem geen bijeenkomsten van meer dan 100 mensen door te laten gaan. "Dat is voor de eigen gezondheid van de inwoners. Laat ik wel duidelijk zijn, ik kan handhaven als die bijeenkomsten wél plaats vinden. Daar kan ik op doorpakken. Hoewel ik dat ongelooflijk vervelend zou vinden."

 

Complimenten

Weerwind benadrukt dat hij het bedrijfsleven en de maatschappelijke organisaties in Almere wil complimenteren. "Die nemen verregaande beslissingen hoe ze moeten omgaan met de werknemers door hen thuis te laten werken of hen te spreiden. Je ziet dat ook bij kerken en moskeeën. Die houden zich ook aan de spelregels. Dat bevordert de continuïteit van de samenleving zodat die overeind blijft."

Politiek

De Politieke Markt vindt op dit moment niet plaats. Dat geldt ook voor de commissievergaderingen en raadsvergaderingen bij de vijf andere Flevolandse gemeenten. "Dit besluiten we in het regionale overleg", legt Weerwind uit. "Afgelopen donderdag heb ik samen met het presidium en de raadsgriffier besloten de raadsvergadering niet door te laten gaan. Simpelweg omdat er meer dan 100 mensen aanwezig zouden zijn. We volgen hierin strikt het kabinetsbeleid dat ik van harte steun. Je probeert het sociaal samenzijn zo klein te mogelijk te houden. Natuurlijk gaat het bestuur van de stad door, zoals de collegevergaderingen. We zijn druk op zoek naar oplossingen dat de gemeenteraad in positie is en blijft, dat is van het grootste belang. De lopende politieke processen komen niet in gevaar, we zoeken nu naar de juiste werkwijze."

Publieke dienstverlening

De publieksdiensten in het stadhuis gaan vooralsnog door. Houdt de actuele berichtgeving hierover in de gaten op de website almere.nl onder het kopje 'actueel'. Weerwind: "Ook dat hebben we regionaal afgesproken. We vinden het van belang dat mensen geholpen worden. Daarbij zullen we van dag tot dag moeten bekijken wat de stand van zaken is. Iedere dag kunnen er aanwijzingen komen vanuit het kabinet die ik toegestuurd krijg. We maken plannen om de continuïteit te waarborgen."

Het telefoonnummer 14036 is gewoon bemenst. Ook de chatkanalen en social media van de gemeente gaan gewoon door. "Wellicht kan de wachttijd iets langer zijn, maar we zijn gewoon bereikbaar voor de inwoners", zegt de burgemeester.

Sluiting scholen

Afgelopen zondag heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Eén van die maatregelen is het sluiten van scholen in heel Nederland tot en met maandag 6 april. "Een besluit waarvan ik me kan voorstellen dat veel kinderen even een vreugdedansje hebben gedaan. En dat snap ik. Ook ik heb op school gezeten en elk vrij uur of vrije dag voelt dan als een feestje. Het heeft ook minder leuke kanten. Je ziet je vrienden en vriendinnen even een stuk minder en je gaat ook alle leuke dingen van school missen. Ik weet dat alle scholen nu heel hard aan het werk zijn om digitale lesmogelijkheden te maken. Zodat het normale leven zo goed mogelijk door kan gaan. En er zijn gelukkig ook veel manieren om in contact te blijven met je vrienden, zonder dat je elkaar besmet met het virus, denk aan facetime, appen, bellen, instagram of andere social media. Het zijn spannende tijden, voor grote en kleine mensen", zegt Weerwind. Ook voor de jongeren heeft de burgemeester een boodschap: "Het is ook een heel bijzondere tijd, die wij, en de jongeren nooit meer zullen vergeten. Blijf thuis, zorg goed voor elkaar en blijf gezond."

Oproep

De burgemeester doet nogmaals de oproep: "gebruik je gezonde verstand. 20% van de bevolking kan ernstig ziek worden. Volg daarom strikt de beleidslijnen, twijfel daar niet aan, dan helpen we elkaar. Ik roep de bewoners op naar elkaar om te blijven kijken op een manier zonder dat ze elkaar besmetten. Je kan ouderen helpen door ze te bellen hoe het gaat, of een boodschapje voor hen te doen en dat op de mat voor de voordeur te leggen. Hoest je, blijf thuis. Juist daarmee help je elkaar. Overval je huisarts niet met een griepje, maar wordt het ernstiger, twijfel niet en leg contact met de huisarts. Doe alles met verstand voor je eigen en elkaars gezondheid, neem daarin je verantwoordelijkheid. We moeten hier samen doorheen zien te komen."

Artikel geplaatst op: 16 maart 2020 - 14:00

Gerelateerd

Delen