Nieuws
Hangjongeren zorgen voor steeds meer overlast ‘Niemand durft er meer iets van te zeggen’ TUSSEN DE VAARTEN – Hangjongeren zorgen de in de wijk... Ernstige verborgen criminaliteit in Almere ALMERE – “De stad wordt misbruikt door criminele activiteiten.” Dit stelde Ulysse Ellian van de VVD tijdens het... Eerste energiebox uitgereikt in Filmwijk FILMWIJK – Nadat in september de eerste energieboxen zijn uitgedeeld aan bewoners van De Wierden, zijn nu bewoners... Winkelcentrum Muziekwijk krijgt opknapbeurt MUZIEKWIJK – Om ‘toekomstbestendig’ te zijn en te blijven investeert SPF Beheer B.V. in winkelcentrum Muziekwijk. Het winkelcentrum... Koperen ploert lijkt ‘gedimd’ ALMERE – De lucht is inmiddels wat helderder dan gister en ook is de zon minder feloranje. Maar... 'Sport haalt het positieve uit mensen'Michael ter Riet, tien jaar bij Talent in Opleiding ALMERE – Vooral bij de jeugd van Stedenwijk is Michael ter Riet een bekend persoon. Jarenlang was hij... Kokoswinkel nieuwe pop-up store in Citymall STAD CENTRUM – Er is een nieuwe invulling gegeven aan de kiosk aan de Schutterstraat. Sinds zaterdag 14... Almeerse dwarsfluitiste geeft workshop in ruil voor stemmen STAD CENTRUM – De Almeerse dwarsfluitist Orsaya heeft een ludieke actie bedacht om meer stemmen te werven voor... JINC verbindt onderwijs met bedrijven ALMERE – Sollicitatie-training, bliksemstage, baas van de dag en taaltrip zijn de vier activiteiten die JINC in Almere... Christa Rietberg, leraar van het jaarHet geheim van een superjuf ALMERE – Leerlingen zijn in groepjes in de les bezig, ze wisselen af en toe van activiteit. Een...

Mooie verhalen over de maritieme historie
Scheepvaartmuseum Maritiem Trefpunt

HOGE KANT - Almere heeft een heus scheepvaartmuseum. Antieke foto’s vanaf 1845, scheepsvoorwerpen, oude uniformen, 16 en 8 mm maritieme films, oude documenten, het is allemaal te zien bij het Maritiem Trefpunt. Oud-opvarenden, varenden en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom aan de Xenonstraat 164.
Jan Nieboer vertelt mooie verhalen over de maritieme historie in het Scheepvaartmuseum Maritiem Trefpunt. (Foto: Fred Rotgans)

“In 1985 ben ik begonnen met een klein museum aan huis in Stedenwijk”, vertelt museumhouder Jan Nieboer. Sinds een jaar is het museum nu op bedrijventerrein Hoge Kant te vinden.
In 1939 begon Nieboer met het verzamelen van zijn collectie. Voornamelijk op ruilbeurzen vond hij wat hij zocht. “Mijn vader voer vroeger bij de Marine. Zelf heb ik vier jaar gevaren. Ik ben begonnen als ketelbinkie en heb me opgewerkt tot lichtmatroos. Daarna heb ik ander werk gedaan. Maar mijn interesse voor de scheepvaart is nooit verdwenen”, vertelt Nieboer enthousiast.
Foto’s nabestellen

De collectie van het Maritiem Trefpunt omvat de gehele Nederlandse koopvaardij, Marine, sleepvaart, coasters, tankers, binnenvaart, visserij, zeilvaart en passagiervaart. Het museum is gespecialiseerd in de geschiedenis van de scheepvaart in Indië. Bezoekers mogen in de albums met oude foto’s die er zijn gewoon doorkijken. “Ik kan ook foto’s nabestellen als iemand dat wenst. Daarbij kan ik ook terugzoeken op naam van het schip dat men zoekt”, zegt Nieboer.
Het museum is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in de maritieme historie. Jan Nieboer weet hier mooie verhalen over te vertellen. Het museum is geopend op maandag en dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur en op afspraak.
Artikel geplaatst op: 10 augustus 2011 - 07:00

Gerelateerd

Delen

Er zijn nog geen reacties

Plaats je reactie: