Nieuws
Meer bomen op het Floriadeterrein dan ooit Door Robert Mienstra Stedenbouwkundige brengt Floriade tot leven ALMERE – “Bij het ontwerpen van de Floriade en de... Van der Steur start Informatie college Door Robert Mienstra ALMERE - Informateur Ard van der Steur is vandaag begonnen met de verkenningen voor een... Almeerders willen portret koning terug in raadszaal ALMERE – In de verbouwde raadszaal van het stadhuis is momenteel geen portret van koning te zien. Het... Biljarten en schilderen voor ouderen FAUNABUURT – Er is weer plaats voor nieuwe leden bij verschillende activiteiten voor ouderen in buurtcentrum het Forum... Gemeente mag terrein Haddock niet ontruimen ALMERE - De gemeente mag het parkeer- en botenopslagterrein van Haddock niet ontruimen tijdens een gerechtelijke procedure die... Ard van der Steur informateur nieuwe coalitie ALMERE – Ard van der Steur wordt de informateur voor een nieuwe coalitie in Almere. “We hebben als... VVD grootste. Anti-Floriade partijen verliezen   Door Robert Mienstra en Marcel Beijer ALMERE – De VVD is de grootste partij geworden in Almere met... Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog STAD CENTRUM – Vanaf zaterdag 14 april is de tentoonstelling ‘Zwart Wit Grijs: de Nederlandse politie in de... Kom in de kas zaterdag 7 april BUITENVAART - Tijdens Kom in de Kas op zaterdag 7 april kunnen Almeerders kennismaken met de verrassende wereld... Met je kop op een lantaarnpaal ALMERE – Nu er in Almere geen aanplakborden meer zijn waar politieke partijen hun affiches op mogen plakken,...

Mooie verhalen over de maritieme historie
Scheepvaartmuseum Maritiem Trefpunt

HOGE KANT - Almere heeft een heus scheepvaartmuseum. Antieke foto’s vanaf 1845, scheepsvoorwerpen, oude uniformen, 16 en 8 mm maritieme films, oude documenten, het is allemaal te zien bij het Maritiem Trefpunt. Oud-opvarenden, varenden en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom aan de Xenonstraat 164.
Jan Nieboer vertelt mooie verhalen over de maritieme historie in het Scheepvaartmuseum Maritiem Trefpunt. (Foto: Fred Rotgans)

“In 1985 ben ik begonnen met een klein museum aan huis in Stedenwijk”, vertelt museumhouder Jan Nieboer. Sinds een jaar is het museum nu op bedrijventerrein Hoge Kant te vinden.
In 1939 begon Nieboer met het verzamelen van zijn collectie. Voornamelijk op ruilbeurzen vond hij wat hij zocht. “Mijn vader voer vroeger bij de Marine. Zelf heb ik vier jaar gevaren. Ik ben begonnen als ketelbinkie en heb me opgewerkt tot lichtmatroos. Daarna heb ik ander werk gedaan. Maar mijn interesse voor de scheepvaart is nooit verdwenen”, vertelt Nieboer enthousiast.
Foto’s nabestellen

De collectie van het Maritiem Trefpunt omvat de gehele Nederlandse koopvaardij, Marine, sleepvaart, coasters, tankers, binnenvaart, visserij, zeilvaart en passagiervaart. Het museum is gespecialiseerd in de geschiedenis van de scheepvaart in Indië. Bezoekers mogen in de albums met oude foto’s die er zijn gewoon doorkijken. “Ik kan ook foto’s nabestellen als iemand dat wenst. Daarbij kan ik ook terugzoeken op naam van het schip dat men zoekt”, zegt Nieboer.
Het museum is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in de maritieme historie. Jan Nieboer weet hier mooie verhalen over te vertellen. Het museum is geopend op maandag en dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur en op afspraak.
Artikel geplaatst op: 10 augustus 2011 - 07:00

Gerelateerd

Delen

Er zijn nog geen reacties

Plaats je reactie: