Mooie verhalen over de maritieme historie
Scheepvaartmuseum Maritiem Trefpunt

HOGE KANT - Almere heeft een heus scheepvaartmuseum. Antieke foto’s vanaf 1845, scheepsvoorwerpen, oude uniformen, 16 en 8 mm maritieme films, oude documenten, het is allemaal te zien bij het Maritiem Trefpunt. Oud-opvarenden, varenden en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom aan de Xenonstraat 164.
Jan Nieboer vertelt mooie verhalen over de maritieme historie in het Scheepvaartmuseum Maritiem Trefpunt. (Foto: Fred Rotgans)

“In 1985 ben ik begonnen met een klein museum aan huis in Stedenwijk”, vertelt museumhouder Jan Nieboer. Sinds een jaar is het museum nu op bedrijventerrein Hoge Kant te vinden.
In 1939 begon Nieboer met het verzamelen van zijn collectie. Voornamelijk op ruilbeurzen vond hij wat hij zocht. “Mijn vader voer vroeger bij de Marine. Zelf heb ik vier jaar gevaren. Ik ben begonnen als ketelbinkie en heb me opgewerkt tot lichtmatroos. Daarna heb ik ander werk gedaan. Maar mijn interesse voor de scheepvaart is nooit verdwenen”, vertelt Nieboer enthousiast.
Foto’s nabestellen

De collectie van het Maritiem Trefpunt omvat de gehele Nederlandse koopvaardij, Marine, sleepvaart, coasters, tankers, binnenvaart, visserij, zeilvaart en passagiervaart. Het museum is gespecialiseerd in de geschiedenis van de scheepvaart in Indië. Bezoekers mogen in de albums met oude foto’s die er zijn gewoon doorkijken. “Ik kan ook foto’s nabestellen als iemand dat wenst. Daarbij kan ik ook terugzoeken op naam van het schip dat men zoekt”, zegt Nieboer.
Het museum is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in de maritieme historie. Jan Nieboer weet hier mooie verhalen over te vertellen. Het museum is geopend op maandag en dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur en op afspraak.
Artikel geplaatst op: 10 augustus 2011 - 07:00

Gerelateerd

Delen