Stichting Waterval wil landelijk gaan

KRUIDENWIJK - "We willen ons project 'Bezoek je buren' landelijk uitrollen", zegt Fikri Calkin, projectcoördinator van de Stichting Waterval uit Kruidenwijk. Wat tien jaar geleden begon in het klein, met baklava (zoet Turks gebak) uitdelen bij de buren, is anno 2010 uitgegroeid tot een groot project waarbij honderden Turkse en autochtone gezinnen met elkaar in contact komen.
Bij het project 'Bezoek je buren' nodigt Stichting Waterval Almeerders uit om een Turkse maaltijd te genieten. (Foto: aangeleverd)

Bij het project 'Bezoek je buren' stimuleert de Almeerse stichting Waterval bewoners van Turkse afkomst om kennis te maken met Nederlandse, autochtone buren. "En dan buren in de breedste zin van het woord", zegt Calkin lachend. "We proberen inderdaad Almeerse Turken te activeren, zodat ze wel de stap maken om met Nederlanders te praten. Gewoon, door een lekkere maaltijd thuis aan te bieden, waarbij hun buren komen mee-eten."
Ooit deelde Calkin baklava uit aan bewoners in de straat. "Het duurde even, maar het contact is echt verbeterd." Inmiddels worden de Turkse gastvrijheid en de familie Calkin in een adem genoemd. "En elke keer als een Turks gezin een nieuwe autochtone, Nederlandse familie uitnodigt, ontstaat er een band. Tientallen families in Almere kregen zo nieuwe contacten en warme vriendschappen."
Volgens de projectcoördinator versterkt het de band die Almeerders onderling met elkaar kunnen hebben. Op serieuze toon: "We zien de laatste tijd dat er steeds meer behoefte is om anderen beter te leren kennen. Onbekend maakt onbemind, maar andersom ook. Mensen hebben elkaar nodig, ook in Almere." Calkin vindt het heel belangrijk dat er geen tweedeling komt in de maatschappij. "Dus niet 'zij en wij' maar juist 'wij allemaal'. Zodat zoveel mogelijk Almeerders, ongeacht hun hun achtergrond, cultuur, of huidskleur naar elkaar toe groeien."
Oranje Fonds

Vandaar dat de stichting binnenkort aanklopt bij het Oranje Fonds. "We willen graag landelijk verder gaan. Steden als Amsterdam en Utrecht bijvoorbeeld lenen zich daar prima voor. Er zijn voldoende organisaties die dit 'Bezoek je buren'-project willen steunen, denk ik, en mede-organiseren." De stichting is niet onbekend bij het Oranjefonds, want in 2009 droeg zij al de nominatie voor het Appeltje van Oranje.
Artikel geplaatst op: 10 november 2010 - 07:00

Gerelateerd

Delen