Nieuws
Aeresgroep koopt eerste kavels op Floriadeterrein STAD CENTRUM - De eerste kavels op het Floriadeterrein zijn aangekocht door de Aeresgroep. Die gaat op het... Helft 45 plussers werkt dankzij Almeerse begeleidingsmethode Door Robert MienstraALMERE – “Twee jaar geleden begon de gemeente samen met het UWV 45-plussers met een bijstand-... Coffeeshop Meridiaanpark van de baan Door Marcel BeijerBUITEN CENTRUM – Er komt definitief geen coffeeshop in het Meridiaanpark in Buiten. Dat heeft de... Poldertranen zoekt accordeonist/toetsenist ALMERE – Poldertranen is een gemengd Almeers koor met ongeveer vijftig leden. Voor vervanging en versterking van de... VRE-bacterie Flevoziekenhuis 'onder controle' STAD CENTRUM – De besmetting met de VRE-bacterie op de verpleegafdelingen Longziekten en MDL van het Flevoziekenhuis is... Samen de zorg verbeteren ALMERE – Laten zien wat goed gaat en wat beter kan in de zorg? Goed voorbereid in gesprek... Biomassa wordt grondstof in Grondstoffenstraat DE VAART - Wethouder René Peeters opende woensdag 14 maart op het Grondstoffen Collectief Almere (GCA) de eerste... Dirigent Hans Welle vertelt over jubileumconcert Het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) bestaat dit jaar dertig jaar. De stichting AJSO laat dat niet ongemerkt... Wethouder Herrema: Stoppen Floriade is onverantwoord ALMERE – De PVV bracht vorige week het onderzoek van bureau Rebel naar buiten waaruit de partij concludeerde... Lenterommelmarkt voor dieren DE VAART – 'Snuffelen' tussen tweedehands spullen kan zaterdag 24 maart. Dierenasiel Almere organiseert die dag van 11.00...

"Paragolfen is mijn levensdoel"

ALMERE - De Almeerse Monique Kalkman is de enige Paralympische sportvrouw wereldwijd met gouden medailles in twee verschillende sporten. Al op jonge leeftijd had deze sportvrouw ambities om Olympisch kampioene te worden. Aan deze droom kwam abrupt een einde toen bij haar op 14-jarige leeftijd een tumor in haar ruggenmerg werd ontdekt. Toch vond Kalkman in paragolfen (golfen voor gehandicapten, red.) een levensdoel.
Monique Kalkman hoopt deel te nemen aan de Paralympische Spelen met paragolfen, in 2016. (Foto: aangeleverd)

De tumor in haar ruggenmerg leidde tot een dwarslaesie, waardoor een deel van haar lichaam verlamd raakte. Kalkman: "Het eerste wat er door mijn hoofd ging, was: 'Nu kan ik nooit meer sporten.' Maar dat veranderde snel toen ik hoorde over de paralympische spelen en realiseerde dat sporten ook met een lichamelijke beperking mogelijk was." Haar droom bleek nog niet voorbij. "Sport werd weer een levensdoel." En met succes, want een paar jaar later behaalde Kalkman paralympisch goud op de onderdelen tennis en tafeltennis. Daarna richtte de Almeerse zich op haar werk en privéleven. "Ik wilde gehoor geven aan mijn kinderwens en een maatschappelijke carrière opbouwen. Dat ging niet met sporten op topniveau."
Kalkman werkt nu voor Welzorg als business development manager, Nederlands grootste distributeur van hulpmiddelen voor mensen met een fysieke beperking. "Toen ik topsport bedreef, realiseerde ik me niet hoe belangrijk sporten voor mijn lichamelijke gesteldheid was. En dat ik daardoor eigenlijk onbewust met therapie bezig was." Het besef ontstond pas toen Kalkman in 2008 ernstige nekproblemen kreeg. "Ik was fysiek helemaal op." Als onderdeel van haar revalidatie moest ze gaan golfen. Kalkman is nu iets meer dan een jaar actief als paragolfer. Met een glimlach: "Het spel heeft me weer 'gepakt', ja."
Ze wordt begeleid door een van Nederlands beste golfers, Jan Dorrestijn. In eerste instantie golft ze om te revalideren en weer fit te worden, maar in de toekomst wil ze dit doel verschuiven. "Voor de derde keer goud op de Paralympische Spelen is wel een mooie doelstelling." De Almeerse hoopt dan ook deel te nemen aan de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, waar golf voor het eerst op het Paralympische programma staat.
Artikel geplaatst op: 02 februari 2011 - 07:00

Gerelateerd

Delen

Er zijn nog geen reacties

Plaats je reactie: