Nieuws
Almeerse Omroep Stichting vraagt licentie aan   ALMERE – De Almeerse Omroep Stichting (AOS) heeft bij het commissariaat van de Media een licentie aangevraagd om... Dekbedje van Haven HAVEN – Havenaar Robert Vogels is na jaren nog altijd niet gewend aan de mooie luchten die er... Energieboxen helpen bewoners De Wierden nóg meer energie besparen DE WIERDEN – De eerste bewoner van De Wierden heeft vorige week de energiebox in ontvangst genomen van... Hudson’s Bay Almere eindelijk open STAD CENTRUM – Verwennen is het sleutelwoord bij de vandaag geopende vestiging van Hudson’s Bay aan de Citadel... Komende zondag: Familie-fietspuzzeltocht SPORTPARK FANNY BLANKERS-KOEN – Nog niks te doen komende zondag, maar wel zin in een sportieve activiteit? Almere... Open dag Asielzoekerscentrum ALMERE – Het asielzoekerscentrum aan de Engelse mijl 6 bij het Fanny Blankes Koensportpark opent op zaterdag 23... Opening Flevolandse kunstexpositie LELYSTAD – De centrale deelnemersexpositie van de Tour of Art Flevoland wordt donderdag 21 september geopend. Bezoekers van... Rijkswaterstaat antwoordt op lezersvragen over A6 ALMERE - Samen met Rijkswaterstaat deed deze krant een oproep aan lezers om vragen in te sturen over... Video: Nu al binnenkijken bij de nieuwe Hudson's Bay   Video: Verslaggeefster Kirtsten Thuis-Woudenberg liep vandaag al rond in de nieuwe Hudson's Bay in het starthart.   Fietsexcursie door Almeerse natuurgebieden ALMERE – Natuurgidsen van IVN wijzen op zondag 24 september van 11.00 tot 13.00 uur de weg op...

"Paragolfen is mijn levensdoel"

ALMERE - De Almeerse Monique Kalkman is de enige Paralympische sportvrouw wereldwijd met gouden medailles in twee verschillende sporten. Al op jonge leeftijd had deze sportvrouw ambities om Olympisch kampioene te worden. Aan deze droom kwam abrupt een einde toen bij haar op 14-jarige leeftijd een tumor in haar ruggenmerg werd ontdekt. Toch vond Kalkman in paragolfen (golfen voor gehandicapten, red.) een levensdoel.
Monique Kalkman hoopt deel te nemen aan de Paralympische Spelen met paragolfen, in 2016. (Foto: aangeleverd)

De tumor in haar ruggenmerg leidde tot een dwarslaesie, waardoor een deel van haar lichaam verlamd raakte. Kalkman: "Het eerste wat er door mijn hoofd ging, was: 'Nu kan ik nooit meer sporten.' Maar dat veranderde snel toen ik hoorde over de paralympische spelen en realiseerde dat sporten ook met een lichamelijke beperking mogelijk was." Haar droom bleek nog niet voorbij. "Sport werd weer een levensdoel." En met succes, want een paar jaar later behaalde Kalkman paralympisch goud op de onderdelen tennis en tafeltennis. Daarna richtte de Almeerse zich op haar werk en privéleven. "Ik wilde gehoor geven aan mijn kinderwens en een maatschappelijke carrière opbouwen. Dat ging niet met sporten op topniveau."
Kalkman werkt nu voor Welzorg als business development manager, Nederlands grootste distributeur van hulpmiddelen voor mensen met een fysieke beperking. "Toen ik topsport bedreef, realiseerde ik me niet hoe belangrijk sporten voor mijn lichamelijke gesteldheid was. En dat ik daardoor eigenlijk onbewust met therapie bezig was." Het besef ontstond pas toen Kalkman in 2008 ernstige nekproblemen kreeg. "Ik was fysiek helemaal op." Als onderdeel van haar revalidatie moest ze gaan golfen. Kalkman is nu iets meer dan een jaar actief als paragolfer. Met een glimlach: "Het spel heeft me weer 'gepakt', ja."
Ze wordt begeleid door een van Nederlands beste golfers, Jan Dorrestijn. In eerste instantie golft ze om te revalideren en weer fit te worden, maar in de toekomst wil ze dit doel verschuiven. "Voor de derde keer goud op de Paralympische Spelen is wel een mooie doelstelling." De Almeerse hoopt dan ook deel te nemen aan de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, waar golf voor het eerst op het Paralympische programma staat.
Artikel geplaatst op: 02 februari 2011 - 07:00

Gerelateerd

Delen

Er zijn nog geen reacties

Plaats je reactie: