Nieuws
Kinderen Poort kunnen ‘Natuurlijk spelen’ CASCADEPARK – Kinderen uit Poort kunnen vanaf zondag 28 mei ‘Natuurlijk spelen’. Op de Dag van het park,... Open dag in ateliers De Paal 37 DE PAAL – In de ateliers van broedplaats De Paal 37 kan iedereen zondag 28 mei van 12.00... Vrijwilligers voor botter gezocht HAVEN CENTRUM - De Almeerse stadsbotter, de AM1, wordt onderhouden en gevaren door vrijwilligers. Het schip, gebouwd in... Grote Pinksterkermis op Esplanade STAD CENTRUM – Van woensdag 31 mei tot en met maandag 5 juni is er weer een grote... Humanitas zoekt vrijwilligers voor ondersteuning gezinnen ALMERE - Ruim 70 vrijwilligers bieden gezinnen met kinderen van 0 tot 14 jaar tijdelijk een steuntje in... Almeerdaagse van start ALMERE – Met fantastische wandeltemperaturen en meer heerlijk weer in het vooruitzicht kunnen liefhebbers nog tot en met... Verse handgemaakte (thema)taarten bij Domiques taarten STAD CENTRUM - Van babyshower- tot bruidstaarten, van zwemdiploma- tot verjaardagstaarten, niets maakt een feest onvergetelijker dan een... Feestelijke activiteiten tijdens officiële opening RataPlan Almere DE STEIGER – RataPlan opende op 12 januari de deuren van haar negentiende kringloopwinkel aan de Steiger 51.... Onduidelijkheid teruggave bekostiging Media036 ALMERE – De gemeente kan acht weken na het debat over de eventuele teruggave van de bekostigingen van... Poort-bewoners zelf aan de slag met archeologische vindplaats EUROPAKWARTIER – Bij archeologische vindplaats Oker onthulde wethouder Frits Huis zaterdag 20 mei de erfgoedmarker; een contourbeeld met...

"Paragolfen is mijn levensdoel"

ALMERE - De Almeerse Monique Kalkman is de enige Paralympische sportvrouw wereldwijd met gouden medailles in twee verschillende sporten. Al op jonge leeftijd had deze sportvrouw ambities om Olympisch kampioene te worden. Aan deze droom kwam abrupt een einde toen bij haar op 14-jarige leeftijd een tumor in haar ruggenmerg werd ontdekt. Toch vond Kalkman in paragolfen (golfen voor gehandicapten, red.) een levensdoel.
Monique Kalkman hoopt deel te nemen aan de Paralympische Spelen met paragolfen, in 2016. (Foto: aangeleverd)

De tumor in haar ruggenmerg leidde tot een dwarslaesie, waardoor een deel van haar lichaam verlamd raakte. Kalkman: "Het eerste wat er door mijn hoofd ging, was: 'Nu kan ik nooit meer sporten.' Maar dat veranderde snel toen ik hoorde over de paralympische spelen en realiseerde dat sporten ook met een lichamelijke beperking mogelijk was." Haar droom bleek nog niet voorbij. "Sport werd weer een levensdoel." En met succes, want een paar jaar later behaalde Kalkman paralympisch goud op de onderdelen tennis en tafeltennis. Daarna richtte de Almeerse zich op haar werk en privéleven. "Ik wilde gehoor geven aan mijn kinderwens en een maatschappelijke carrière opbouwen. Dat ging niet met sporten op topniveau."
Kalkman werkt nu voor Welzorg als business development manager, Nederlands grootste distributeur van hulpmiddelen voor mensen met een fysieke beperking. "Toen ik topsport bedreef, realiseerde ik me niet hoe belangrijk sporten voor mijn lichamelijke gesteldheid was. En dat ik daardoor eigenlijk onbewust met therapie bezig was." Het besef ontstond pas toen Kalkman in 2008 ernstige nekproblemen kreeg. "Ik was fysiek helemaal op." Als onderdeel van haar revalidatie moest ze gaan golfen. Kalkman is nu iets meer dan een jaar actief als paragolfer. Met een glimlach: "Het spel heeft me weer 'gepakt', ja."
Ze wordt begeleid door een van Nederlands beste golfers, Jan Dorrestijn. In eerste instantie golft ze om te revalideren en weer fit te worden, maar in de toekomst wil ze dit doel verschuiven. "Voor de derde keer goud op de Paralympische Spelen is wel een mooie doelstelling." De Almeerse hoopt dan ook deel te nemen aan de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, waar golf voor het eerst op het Paralympische programma staat.
Artikel geplaatst op: 02 februari 2011 - 07:00

Gerelateerd

Delen

Er zijn nog geen reacties

Plaats je reactie: