De Zevensprong wint internationale prijs

DANSWIJK – Basisschool De Zevensprong heeft een internationale prijs gewonnen met het project 'Be Smart With Your Phone'. In plaats van de mobiele telefoons van de leerlingen af te pakken, worden deze gebruikt om Poolse leerlingen beter te leren kennen en de Engelse taal te oefenen.
Via een QR-code stellen de leerlingen zich aan elkaar voor. (Foto: aangeleverd)

Het project is daarom door het Europees Platform daarom uitgeroepen tot ‘eTwinning Project van de maand mei’. eTwinning is en project dat de Europese samenwerking tussen tussen scholen moet stimuleren.
Eric Redegeld, ICT-leerkracht, werkt samen met Bronisława Niespor, een Poolse collega van de Publiczna Szkoła Podstawowa nummer 8. “Bijna alle leerlingen in groep 7 hebben een mobiele telefoon. Normaal leveren ze die aan het begin van de schooldag in. Het leek mij een goed idee ze de telefoons op een verantwoorde manier te laten gebruiken. In overleg met de groepsleerkracht leren de leerlingen nu Engels door samen te werken met Poolse leeftijdsgenoten.”
Het project begon met een voorstel sessie van QR-codes: het bekende visuele mozaïekje dat via de smartphone informatie geeft. De Polen maakten een QR-code waar de naam van de kinderen met een website zichtbaar kwam, de Almeerders maakten QR-codes waarmee de leerlingen zichzelf voorstelden via een geluidsfragment.
Daarna werd een Skype-sessie gehouden tussen de leerlingen, waarbij ze elkaar via de webcam konden zien en zich aan elkaar voorstelden. Zo kwamen er meteen verschillen aan de orde, bijvoorbeeld de uniformen van de Poolse leerlingen en de hoeveelheid ICT-middelen die de school tot zijn beschikking heeft.
De leerlingen maken verschillende opdrachten waar ze de smartphone voor nodig hebben. Ze brengen hun dagelijks leven in kaart en spreken Engelse zinnen in.
Redegeld: “eTwinning zorgt ervoor dat je met weinig middelen veel resultaat kan bereiken binnen een veilige online omgeving. De leerlingen passen ICT-, taal- en sociale vaardigheden tegelijkertijd toe. Bovendien worden ze mediawijs en leren ze hoe zich moeten gedragen op internet. Allemaal essentieel in deze tijd.”
Artikel geplaatst op: 16 mei 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen