Almeerder kandidaat voor Tweede Kamer
“Ik wil dat het goed geregeld wordt voor Almere”

ALMERE – Hij is een van de weinige kandidaten voor de Tweede Kamer uit Almere, en voor zover hij weet – mits hij gekozen wordt – ook het eerste Almeerse Tweede Kamerlid voor D66: Michiel Rijsberman. Voor 12 september staat hij op de conceptkandidatenlijst op plaats 37.
Michiel Rijsberman: “Voor een stad van 350.000 inwoners zijn goede voorzieningen en een lange termijnvisie nodig.” Zaterdag deelde hij flyers uit in het centrum van Almere Stad. (Foto: Fred Rotgans)

Waar sommige andere politieke partijen juist regionale kandidaten naar voren schuiven, heeft D66 kandidaten die staan voor heel Nederland. Maar, als voorzitter van de D66-fractie in de Provinciale Staten van Flevoland, zegt Michiel Rijsberman ‘de speciale eigenschappen van Flevoland goed te kennen’. “Flevoland is toch een speciale provincie, met speciale eigenschappen. Het geluid van Flevoland wil ik in Den Haag laten horen.”
Met die ‘speciale eigenschappen’ doelt Rijsberman vooral op enorme hoeveelheid ruimte en groen die Flevoland heeft. “Dat is ook de kracht, maar daar krijgen we nog steeds geld voor vanuit het Rijk. Mocht het toch zo zijn dat de gemeenten hier zelf voor moeten opdraaien, dan zou de OZB nauwelijks te betalen worden. Dit bedrag staat altijd onder druk en in de Tweede Kamer zou ik daarvoor strijden.”
Goede voorzieningen

Rijsberman heeft een technische achtergrond en richt zich dan ook voornamelijk op ruimtelijke ontwikkeling, waterbeheer en infrastructuur. “Met Almere staan we voor een grote ontwikkelopgave: de schaalsprong. Almere en het Rijk willen dat we groeien naar een stad van 350.000 inwoners, maar daarvoor moet je de bestaande stad beheren, er moeten goede voorzieningen zijn. Hiervoor moet je een duidelijke lange termijnvisie hebben. We worden nu gezien als een slecht ontsloten Amsterdam-Oost en ook in de Provinciale Staten hoor ik opmerkingen als: ‘bedrijven naar Almere? Die kunnen toch ook naar Amsterdam?’ Of: ‘een universiteit? Is dat wel nodig?’ Daarnaast is ook een goede verbinding belangrijk, zoals de uitbreiding van de A6/A9 en de IJmeerverbinding. Voor een stad van 350.000 inwoners zijn dat soort voorzieningen nodig. En het beeld wat er nu bestaat van Almere hoop ik wat bij te kunnen stellen.”
D66-leden mogen tot 5 juli hun stem uitbrengen, waarna de definitieve kandidatenlijst van D66 bekend wordt gemaakt.
Artikel geplaatst op: 04 juli 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen