Terugblik op Toen
Basisschool De Bijenkorf

ALMERE – Twee mensen reageerden op de foto uit de rubriek Blik op Toen in deze krant van 11 juli. Op de foto waren kleuters te zien van basisschool De Bijenkorf, de eerste school in Almere die gevestigd was aan de Schoolwerf.
De Bijenkorf, de eerste basisschool in Almere, is door brandstichting verwoest. (Fotograaf: onbekend)

Joke mailde haar reactie naar stadsarchief@almere.nl: “Op de foto is de eerste kleuterjuf van Almere Trees Ruebsaet te zien, zij is bezig met de kleuters van de Bijenkorf. De foto zal genomen zijn rond 1977-1978; mijn dochter zat toen ook op de Bijenkorf. De eerste school van Almere was tevens een clubhuis en buurtcentrum voor de Schoolwerf en de Stadswerf.
De school is door brandstichting verwoest. Hoewel de politie weet wie de daders waren, is er nooit tot vervolging overgegaan. Omdat er toen, na de brand, ook veel minder kinderen in de buurt woonden in de basisschoolleeftijd, is besloten om de school niet te herbouwen. De kinderen zijn toen ondergebracht bij scholen in de omgeving zoals De Polderhof. Op de plaats van de school zijn koopwoningen neergezet.”
Sinterklaas in de carillontoren

Ook Nico Scharn, ex-onderwijzer op De Bijenkorf, herinnert zich een aantal leuke anekdotes. “Met Sinterklaas hebben wij in overleg met stadsbeiaardier Frits Reynaert de decemberheilige verstopt in de carillontoren aan de Kerkgracht, waar de complete schoolpopulatie hem na een korte wandeling in de armen sloot.
Met stadsarchitect Tjitte Tichelaar ontwierp ik speeltjes voor rond de school. Hekjes tegen gevaarlijk op de speelplaats opererende brommers dwongen we sneller af door een foto met een omgevallen brommer en een kleuter met ketchup. Dat hielp!
De Bijenkorf liep na vele jaren trouwe dienst terug door de vergrijzing. Uiteindelijk gooiden twee buurtschoffies wat vuurwerk door de brievenbus. Daarna draaide de school nog met een klein aantal kinderen in de Loofhutschool, tot er nog maar één leerling en een leraar over was.”
Artikel geplaatst op: 08 augustus 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen