Grensrechter Richard Nieuwenhuizen ook op lijst
Naamgevingscommissie wil Almeerders vernoemen

HOUT – De naamgevingscommissie van Almere wil toekomstige straten of complexen vernoemen naar bekende Almeerders die overleden zijn. Er is inmiddels een lijst samengesteld van Almeerders die daarvoor in aanmerking zouden kunnen komen. De in december doodgeschopte grensrechter Richard Nieuwenhuizen staat ook op de lijst.
Het sportcomplex aan de Trekweg wordt uitgebreid (Foto: Fred Rotgans)

In de wandelgangen van het stadhuis wordt bekeken of het voetbalveld dat over een paar jaar wordt aangelegd achter de manege aan de Trekweg, vernoemd wordt naar Richard Nieuwenhuizen. Secretaris Trudy van Roijen van de naamgevingscommissie bevestigt dat de naam van de doodgeschopte grensrechter op de lijst van bekende Almeerders voorkomt. “Maar het is nog te vroeg om te zeggen of er ook een Richard Nieuwenhuizen Sportpark komt”, aldus Van Roijen. “Om vernoemd te worden worden de richtlijnen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten gevolgd. Daarin staat dat iemand minimaal tien jaar overleden moet zijn en wordt de naam gescreend. Hij moet bijvoorbeeld niet iets dubieus gedaan hebben.”
Op grond van die criteria zou de naam van Richard Nieuwenhuizen dus nog niet kunnen worden gekoppeld aan het sportcomplex aan de Trekweg. Zoals het er nu naar uitziet gaat de eerste schop voor dat complex in 2015 de grond in. Omdat Nieuwenhuizen in 2012 is overleden zou hij pas in aanmerking komen voor vernoeming vanaf 2022.
Op het complex bij de Trekweg is nu manege Lies Beuker gevestigd, alsmede Bowling Almere en sportschool ProActief. Over een paar jaar wordt dit uitgebreid met een voetbalclub, hockeyclub en tennisclub. “Dat is bestemd voor het stadsdeel van Almere Hout dat de komende jaren groter wordt”, zegt woordvoerder Peter Spek van de gemeente. "De velden op het sportcomplex worden ook niet tegelijk aangelegd, maar in fases. Het volgt de groei van dat stadsdeel."

Richard Nieuwenhuizen

De naamgevingcommissie van Almere heeft zich nog niet uitgesproken over de naam van het toekomstige sportpark. Het zou kunnen dat voor Richard Nieuwenhuizen een uitzondering wordt gemaakt, of dat uitsluitend het voetbalpark binnen het sportcomplex naar hem vernoemd wordt. De dood van de Almeerse grensrechter werd wereldnieuws en leidde tot een emotionele stille tocht op zondag 9 december. Daarbij klonk de oproep dat de dood van Nieuwenhuizen de start kan zijn van een nieuwe mores in de maatschappij. Dat zou een eerdere vernoeming rechtvaardigen.
Binnen de Almeerse gemeenschap leven inmiddels plannen om jaarlijks een Richard Nieuwenhuizen-voetbaltoernooi te organiseren met als thema ‘Zonder respect geen voetbal’. Wanneer de eerste editie wordt gehouden is nog niet bekend, maar wellicht zou het Voetbalpark Richard Nieuwenhuizen daar in de toekomst het decor voor kunnen zijn.
Vorige week werd bekend dat er een benefietwedstrijd komt ter nagedachtenis aan Richard Nieuwenhuizen. De wedstrijd gaat tussen het eerste team van SC Buitenboys en oud-internationals als Dennis Bergkamp, Edwin van der Sar en Frank en Ronald de Boer.
Artikel geplaatst op: 06 februari 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen