‘It giet oan’, plaagt Jorritsma
Icedome Almere opent in 2016 de deuren

ALMERE – Icedome Almere opent in 2016 de deuren, ook als schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF alsnog Heerenveen zouden aanwijzen als het nieuwe schaatstopsportcentrum van Nederland. Bouwbedrijf BAM staat garant voor de financiering van 185 miljoen euro.
Bijna de hele vaderlandse pers had zich maandagavond verzameld tijdens een drukbezochte persconferentie in de Burgerzaal van het stadhuis. Daar liet Folkert Buiter van het Consortium Icedome Almere weten flink te balen van de KNSB en NOC*NSF, die aanvankelijk op deze avond officieel bekend zouden maken dat Almere het nieuwe schaatstopsportcentrum van Nederland gaat worden. Toen de bekendmaking eind mei uitlekte kwam, vooral vanuit Friesland, veel weerstand tegen de beslissing. Geschrokken krabbelde de KNSB terug en stelde de beslissing uit tot augustus.
“We hadden de wedstrijd al gewonnen. Wie na afloop de spelregels wijzigt doet dat maar met één doel”, zei Buiter veelbetekenend. “Maar het Icedome Almere komt er. En die beslissing valt vóór 8 augustus.”Waarmee Buiter maar wilde aangeven dat Almere nog verhaal gaat halen bij beide sportorganisaties. “We hebben met afstand het beste plan, een knappe jongen die nu nog reden ziet om een andere stad aan te wijzen.”
De pers wilde maandag vooral weten hoe de financiering van de Icedome Almere geregeld is. “We hadden het complex 3,5 keer kunnen financieren”, zei Buiter. “Ze stonden in de rij, we hebben voor de meest aantrekkelijke optie gekozen. We praten echter liever mét onze financiers dan óver onze financiers. Voor je het weet lekken de plannen uit…”
Multifunctioneel

Buiter pareerde een opmerking van een journalist dat geen enkele schaatsbaan in Nederland het redt zonder overheidstuen. “Maar Icedome Almere wordt geen schaatsbaan, het wordt een multifunctioneel sportcomplex dat het hele jaar activiteiten biedt.”
In Icedome Almere komen namelijk naast schaatssporten als langebaanschaatsen, shorttrack, kunstschaatsen ook faciliteiten voor turnen en inline skate. Daarnaast kan Icedome Almere gebruikt worden voor dansconcoursen, tenniswedstrijden, paardensport, concerten en beurzen. Binnen het complex komen medische voorzieningen, horeca en ook studieruimten met een auditorium: een wens van veel topsporters. Daarnaast hebben ook twee ijshockeyclubs aangegeven in Icedome Almere te willen spelen en heeft de wereldberoemde ijsmeester Bertus Butter zich aan Almere gecommitteerd.
Almere heeft ten opzichte van de concurrenten Zoetermeer en Heerenveen één levensgroot voordeel: de centrale ligging vlakbij Amsterdam en Schiphol. Zeven miljoen Nederlanders wonen op een uur rijden van Icedome Almere. Buiter: “Met name die ligging is voor het bedrijfsleven belangrijk om te willen investeren. Ze krijgen daar veel voor terug: topsport, talentontwikkeling en een zuigende werking op de breedtesport.”
"We hebben gewoon het beste plan", zei burgemeester Annemarie Jorritsma en voegde daar plagend richting Heerenveen in de Friese taal aan toe: “It giet oan", om daarna zogenaamd geschrokken de hand voor haar mond te slaan: “oeps!”
Artikel geplaatst op: 05 juni 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen