Nieuws
Leger des Heils collecteert ALMERE - Vrijwilligers van het Leger des Heils gaan tot en met 2 december langs de deuren met... Leerlingen organiseren OVC Cross BOUWMEESTERBUURT - De jaarlijkse OVC Cross is dit jaar op dinsdag 28 november bij SC Buitenboys in Almere.... Video: Bram Koedam en Marit Kamstra winnen schrijversprijs Video: De Almeerders Bram Koedam en Marit Kamstra wonnen in Lelystad de IVIO – Andries Greiner schrijversprijs. Uit handen van... Tineke Schouten beschermvrouwe Heart Beat STAD CENTRUM – Cabaretière en comédienne Tineke Schouten is woensdag 22 november officieel benoemd tot beschermvrouwe van de... Rob van de Kamp (D66) stopt tijdelijk als raadslid ALMERE - D66-raadslid Rob van de Kamp legt tijdelijk zijn functie als raadslid neer wegens gezondheidsredenen. Erik Kunst... Trekpaard haalt hout uit bos HOUT – Tijdens de Houtoogstdag op Stadslandgoed de Kemphaan, zondag 26 november, kunnen bezoekers zien hoe een prachtig... Echtpaar van woongroep schrijft biografie STRIPHELDENBUURT – Het is bij het project Levensboek nog niet eerder voorgekomen dat een echtpaar tegelijkertijd besluit om... Tovertuinen Oranjehuis in Poort geopend POORT– Twee ruimtes in het Oranjehuis zijn door Stichting Het Vergeten Kind ingericht en omgetoverd tot twee prachtige... Stichting Het Klein Theater komt met eerste voorstelling STAD CENTRUM – Stichting ‘Het Klein Theater – Speelt waarachtig spel’ is een nieuwe theatergroep in Almere. Vrijdag... Van 'Aelmere' naar Almere ALMERE – Naar aanleiding van het woordenboek ‘Nederlandse plaatsnamen verklaard’ heeft de Groningse grafisch ontwerper Victor van Werkhooven...

Vrij voor offerfeest is een recht

ALMERE – Het offerfeest, een belangrijk feest van de Islam, wordt maandag 12 september gevierd. Op scholen is er soms verwarring over het recht op vrije dagen voor het offerfeest. Basisschool De Ontdekking in Noorderplassen informeerde de ouders over de regelgeving rond ‘vrij geven voor het offerfeest'. Dat leverde een aantal kritische vragen op van de PVV.

Ook voor het vieren van het Hindoestaanse Holifeest wordt een vrije dag op school gegeven. (Foto: Shutterstock)

“Ik heb hier de regelgeving van de leerplicht Almere voor me liggen”, zegt een woordvoerder van De Ontdekking. “Daarin staat duidelijk de procedure rond ‘vrij geven’ voor het offerfeest. Volgens de leerplicht van Almere is het een recht."

De leerplicht is er duidelijk over. Een leerling heeft recht op verlof als hij plichten moet vervullen die voortvloeien uit godsdienst of levensovertuiging. Per verplichting geeft de school in principe één dag vrij, in verreweg de meeste situaties is dit voldoende. Als de leerling gebruik wil maken van deze vorm van extra verlof, dus buiten de traditionele Nederlandse feestdagen, moeten zijn ouders dit minimaal twee dagen van tevoren schriftelijk melden bij de directeur van de school. Voor de volgende religieuze feestdagen verleent de school na correcte melding in ieder geval verlof. Zo zijn er verlofdagen voor het Chinees Nieuwjaar, het Hindoestaanse Holifeest, het Offerfeest en Suikerfeest, en meerdere Joodse feesten zoals het Joodse Paasfeest en Loofhuttenfeest.

Bij ouders en scholen is hier soms verwarring over. Een aantal ouders vergeet dan om te melden dat hun kind niet naar school komt in verband met het religieuze feest.
Als ouders van dit verlof gebruik willen maken, hoeven ze geen verlof aan te vragen in het onderwijs. Een (mondelinge) mededeling aan de schooldirectie volstaat. Voor culturele bijeenkomsten of festiviteiten bestaat géén recht op verlof.

Artikel geplaatst op: 09 september 2016 - 10:22

Gerelateerd

Delen