Nieuws
Goois stel bouwt eerste houten huis Nobelhorst Door Kirsten Thuis-WoudenbergNOBELHORST – De geur van versgezaagd hout leidt naar de bouwplaats van het houten huis van... Daders sneller opgepakt dankzij Camera in Beeld Door Kirsten Thuis-WoudenbergALMERE – Dankzij Camera in Beeld wordt het opsporen van daders van een inbraak, volgens wijkagent... Floriade nu officieel wereldtuinbouwtentoonstelling ALMERE – Afgelopen woensdag heeft een delegatie van de Floriade Almere 2022 de formele erkenning van het BIE... Jonge karateka's in Topsportcentrum POORT - Afgelopen weekend was het Topsportcentrum in Poort het decor van de Dutch Open for Youth. Jonge... Sint en pieten ondanks storm toch goed aangekomen in Almere Door Bianca Kramer HAVEN - Sinterklaas is met vele pieten, ondanks storm onderweg, ruim op tijd aangekomen in... Bijeenkomst voor ouders en kinderen over drugsgebruik'Dat overkomt ons niet...' GOOISEKANT – De stichting Broodje Hagelslag organiseert dinsdag 28 november een bijeenkomst voor ouders en kinderen over het... Basisschool De Optimist zamelt elektronica in voor Stichting AAP TUSSEN DE VAARTEN – Bij basisschool De Optimist aan de Hildo Kropstraat is woensdag 15 november de aftrap... Team Jonge Mantelzorgers ontvangt 2000 euro voor innovatieve training ALMERE - Met de opzet voor een nieuw te ontwikkelen training heeft het Team Jonge mantelzorgers van de... Politiek wil BIZ-regeling niet aan De Vaart opdringen DE VAART – Er komt geen BIZ-regeling voor de ondernemers op bedrijventerrein De Vaart. De raadsleden raakten donderdagavond... Almeerse ondernemers verdacht in zaak-Giltay ALMERE - Diverse ondernemers in Almere zijn verhoord als verdachte in de zaak-Giltay, de voorzitter van de ondernemingsraad...

Almere, de veiligste fietsstad in Nederland voor kinderen

ALMERE – “In Almere is de kans dat een scholier een ongeluk krijgt drie keer zo klein als in oude steden zoals Enschede, Groningen of Hilversum”, zegt Mario Kramer van de Fietsersbond. Hij is net terug van een fietsvakantie in Thailand. “Thailand is qua verkeer het onveiligste land ter wereld. Kinderen van 14 jaar rijden daar op brommers waarmee ze de geluidsbarrière proberen te doorbreken. Zonder helm. Als je dat ziet, denk je; dat gaat fout. Inderdaad: veertig verkeersdoden per dag.”
Mario Kramer manoeuvreert tijdens zijn fietsvakantie in Thailand om een overstekende olifant heen. Dat zal in Almere niet snel gebeuren. (Foto: aangeleverd)

Nederland was tot voor kort het verkeersveiligste land van Europa. Echter, het aantal ongelukken stijgt. Meer dan voorheen zijn scholieren op de fiets betrokken bij verkeersongelukken. Vooral in de 30-kilometergebieden. In de eerste helft van 2017 waren 3.100 kinderen tussen de 4 en 18 jaar betrokken bij een verkeersongeluk. In 2014 waren dat er 2.600.
“Dat is best zorgelijk”, zegt Kramer. “Overvolle fietspaden in de grote steden. Vooral bij grote scholen op piekmomenten. Veel scholieren zijn met hun mobieltje bezig tijdens het fietsen. Bij één op de vier ongelukken bij jongeren is afleiding door het gebruik van een mobieltje tijdens fietsen de oorzaak.”
Verkeerseducatie

In Almere is het een stuk veiliger. “Dat komt door ons vrijliggend fietspadensysteem. Tunnels en bruggen zorgen dat fietsers veilig en zonder oponthoud door kunnen fietsen. Ook zet de gemeente goed in op verkeerseducatie op scholen”, zegt Kramer. “De kinderen in Nederland zijn de gelukkigste kinderen ter wereld. Dat komt ook door dat kinderen hier veel fietsen. Van fietsen word je blij en het geeft je een gevoel van autonomie."
Kramer heeft een belangrijk advies: “Stimuleer kinderen om op de fiets naar school te gaan. Dat is veilig en gezond.”
Artikel geplaatst op: 13 september 2017 - 14:32

Gerelateerd

Delen