Nieuws
Nieuwe eigenaar  Brasserie Bakboord   HAVENKOM - Horecaondernemer Taco van der Meer is de nieuwe eigenaar van Brasserie Bakboord. Na het verlies... Haddock en gemeente al langere tijd in gesprek Door Robert MienstraALMERE – Haddock Watersport en de Gemeente zijn enige tijd geleden al met elkaar in gesprek... Negende editie Floriade Breakfast Club in Natuurbelevingscentrum de OostvaardersAlmeerders in gesprek over ‘Growing Green Cities’ in de wijk OOSTVAARDERSPLASSEN - Tijdens de negende editie van de Floriade Breakfast Club kwamen op donderdag 15 februari zo’n veertig... Provincie teleurgesteld over uitgestelde opening Lelystad Airport ALMERE – Lelystad Airport gaat niet in 2019 open. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft na inspraak... Mantelzorgmakelaar houdt gratis spreekuur in bibliotheek STAD CENTRUM – Mantelzorg doet u uit liefde voor een naaste. Wellicht heeft u vragen over een PGB... Nu inschrijven voor schoolschaken POORT – Teams van alle basisscholen uit Almere kunnen zich nu inschrijven voor het SchoolSchaakToernooi Almere. Dit wordt... Maatschappelijke partners trekken één lijn in aanpak verwarde personen ALMERE – Maatschappelijke partners op het gebied van zorg en veiligheid hebben samen met de gemeenten in Flevoland... Bewoners Leermosstraat willen geen strontveldje aan achtertuin Door Hestia RubenKRUIDENWIJK – Bewoners van de 31 huizen aan de Leermosstraat zijn boos. Sinds de gemeente de... Te veel fijnstof sluit beoogde plek bij A6/Floriade uitDe Meergronden mag nieuwbouw of verbouw plegen Door Robert MienstraHAVEN – Het gebouw van openbare scholengemeenschap De Meergronden is aan nieuwbouw of vernieuwbouw toe. Daar... Weteringweg zeven nachten dicht ALMERE - De Weteringweg is ter hoogte van het viaduct in beide richtingen afgesloten van maandag 5 maart...

Almere, de veiligste fietsstad in Nederland voor kinderen

ALMERE – “In Almere is de kans dat een scholier een ongeluk krijgt drie keer zo klein als in oude steden zoals Enschede, Groningen of Hilversum”, zegt Mario Kramer van de Fietsersbond. Hij is net terug van een fietsvakantie in Thailand. “Thailand is qua verkeer het onveiligste land ter wereld. Kinderen van 14 jaar rijden daar op brommers waarmee ze de geluidsbarrière proberen te doorbreken. Zonder helm. Als je dat ziet, denk je; dat gaat fout. Inderdaad: veertig verkeersdoden per dag.”
Mario Kramer manoeuvreert tijdens zijn fietsvakantie in Thailand om een overstekende olifant heen. Dat zal in Almere niet snel gebeuren. (Foto: aangeleverd)

Nederland was tot voor kort het verkeersveiligste land van Europa. Echter, het aantal ongelukken stijgt. Meer dan voorheen zijn scholieren op de fiets betrokken bij verkeersongelukken. Vooral in de 30-kilometergebieden. In de eerste helft van 2017 waren 3.100 kinderen tussen de 4 en 18 jaar betrokken bij een verkeersongeluk. In 2014 waren dat er 2.600.
“Dat is best zorgelijk”, zegt Kramer. “Overvolle fietspaden in de grote steden. Vooral bij grote scholen op piekmomenten. Veel scholieren zijn met hun mobieltje bezig tijdens het fietsen. Bij één op de vier ongelukken bij jongeren is afleiding door het gebruik van een mobieltje tijdens fietsen de oorzaak.”
Verkeerseducatie

In Almere is het een stuk veiliger. “Dat komt door ons vrijliggend fietspadensysteem. Tunnels en bruggen zorgen dat fietsers veilig en zonder oponthoud door kunnen fietsen. Ook zet de gemeente goed in op verkeerseducatie op scholen”, zegt Kramer. “De kinderen in Nederland zijn de gelukkigste kinderen ter wereld. Dat komt ook door dat kinderen hier veel fietsen. Van fietsen word je blij en het geeft je een gevoel van autonomie."
Kramer heeft een belangrijk advies: “Stimuleer kinderen om op de fiets naar school te gaan. Dat is veilig en gezond.”
Artikel geplaatst op: 13 september 2017 - 14:32

Gerelateerd

Delen