Nieuws
Openbare stukken KAF niet voorhanden ALMERE – De Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) is niet scheutig met het naar buiten brengen van stukken die... Raad onderzoekt aan welk nieuwsmedium behoefte is ALMERE – Met alleen Almere DEZE WEEK en Omroep Flevoland als serieuze media, zijn er te weinig nieuwsbrengers... Dekbedje van Haven HAVEN – Havenaar Robert Vogels is na jaren nog altijd niet gewend aan de mooie luchten die er... Energieboxen helpen bewoners De Wierden nóg meer energie besparen DE WIERDEN – De eerste bewoner van De Wierden heeft vorige week de energiebox in ontvangst genomen van... Hudson’s Bay Almere eindelijk open STAD CENTRUM – Verwennen is het sleutelwoord bij de vandaag geopende vestiging van Hudson’s Bay aan de Citadel... Komende zondag: Familie-fietspuzzeltocht SPORTPARK FANNY BLANKERS-KOEN – Nog niks te doen komende zondag, maar wel zin in een sportieve activiteit? Almere... Open dag Asielzoekerscentrum ALMERE – Het asielzoekerscentrum aan de Engelse mijl 6 bij het Fanny Blankes Koensportpark opent op zaterdag 23... Opening Flevolandse kunstexpositie LELYSTAD – De centrale deelnemersexpositie van de Tour of Art Flevoland wordt donderdag 21 september geopend. Bezoekers van... Rijkswaterstaat antwoordt op lezersvragen over A6 ALMERE - Samen met Rijkswaterstaat deed deze krant een oproep aan lezers om vragen in te sturen over... Video: Nu al binnenkijken bij de nieuwe Hudson's Bay   Video: Verslaggeefster Kirtsten Thuis-Woudenberg liep vandaag al rond in de nieuwe Hudson's Bay in het starthart.  

Proef met afvalscheiding in Filmwijk en Sieradenbuurt in volle gang

ALMERE – Het pilotproject van de gemeente waarbij bewoners van Sieradenbuurt en Filmwijk hun afval op een andere manier aanbieden loopt nog tot het eind van dit jaar. Sinds half augustus is bij bewoners in de Sieradenbuurt het tussenschot uit de duobak gehaald. Eind oktober moet dan ook bij alle bewoners van Filmwijk de duobak ontdaan zijn van het tussenschot.
Bij Dave van der Klink uit Filmwijk is het schot al uit de duobak. De gemeente kijkt of achteraf afval scheiden beter werkt dan door bewoners vooraf. (Foto: Fred Rotgans)

De gemeente onderzoekt een nieuwe manier van afval inzamelen, waarbij de groene bak weer volledig gebruikt wordt voor groenafval en de blauwe bak gebruikt wordt als PMD bak. Plastic, metaal/blik, drinkpakken en restafval mag dan in de blauwe bak. Filmwijkbewoner Dave van der Klink: “In het begin van dit jaar regende het klachten toen de gemeente ons als bewoners een aantal opties bood om afval op een andere manier in te zamelen. Dat was een optie voor het gebruik van ondergrondse bakken. Daarna kwam er een optie voor nóg een bak erbij, dus dan zouden bewoners meer zelf moeten gaan scheiden. De gemeente is daarop met bewoners en het Platform Filmwijk in gesprek gegaan en kwam vervolgens met deze oplossing. Als deze proef definitief wordt, wordt er straks meer afval achteraf, dus niet meer door bewoners, gescheiden. De gemeente kijkt of dat effectiever en efficiënter is.”
Volgens Van der Klink, die zich als enthousiaste bewoner heeft opgeworpen om de reacties van buurtgenoten door te spelen aan de gemeente, zijn de eerste resultaten van de proef in Filmwijk-Zuid bemoedigend. “Heel veel mensen hebben gehoor gegeven aan de proef zo hoorde ik van de gemeente. De bedoeling is om op deze manier het percentage afval dat niet voor hergebruik in aanmerking komt, zo klein mogelijk te krijgen. Hiermee wordt tevens de hoeveelheid bakken die je thuis hebt beperkt. Ik ben voorstander van deze methode als er op een goede manier nagescheiden kan worden.”
Volgens Van der Klink zou deze manier van afval inzamelen een probleem kunnen worden als er bijvoorbeeld kleinere bakken komen voor restafval. “Dan ga ik het denk ik niet redden met eens in de twee weken ophalen. Wat ik soms wel vind is dat producten te goed verpakt zijn. Plakjes kaas in plastic met een cellofaantje tussen elk plakje bijvoorbeeld. Dat levert veel afval op. Het is in ieder geval een mooi streven om met de middelen die er zijn en zonder de burger meer verplichtingen op te zadelen, tot een beter resultaat te komen.”
Stad zonder afval

Almere wil een stad zonder afval worden. Het doel is om in 2020 in Almere gemiddeld nog maar 50 kilo restafval per persoon per jaar over te houden. Op dit moment bestaat het restafval nog voor driekwart uit ander afval dat daar niet in thuishoort, zoals papier, plastic, glas en bioafval. Als die grondstoffen uit het afval gescheiden ingeleverd wordt, kunnen deze hergebruikt worden en zijn er minder grondstoffen nodig voor nieuwe producten. Beter afval te scheiden helpt mee aan een stad zonder afval.
Artikel geplaatst op: 13 september 2017 - 09:03

Gerelateerd

Delen