Nieuws
Openbare stukken KAF niet voorhanden ALMERE – De Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) is niet scheutig met het naar buiten brengen van stukken die... Raad onderzoekt aan welk nieuwsmedium behoefte is ALMERE – Met alleen Almere DEZE WEEK en Omroep Flevoland als serieuze media, zijn er te weinig nieuwsbrengers... Dekbedje van Haven HAVEN – Havenaar Robert Vogels is na jaren nog altijd niet gewend aan de mooie luchten die er... Energieboxen helpen bewoners De Wierden nóg meer energie besparen DE WIERDEN – De eerste bewoner van De Wierden heeft vorige week de energiebox in ontvangst genomen van... Hudson’s Bay Almere eindelijk open STAD CENTRUM – Verwennen is het sleutelwoord bij de vandaag geopende vestiging van Hudson’s Bay aan de Citadel... Komende zondag: Familie-fietspuzzeltocht SPORTPARK FANNY BLANKERS-KOEN – Nog niks te doen komende zondag, maar wel zin in een sportieve activiteit? Almere... Open dag Asielzoekerscentrum ALMERE – Het asielzoekerscentrum aan de Engelse mijl 6 bij het Fanny Blankes Koensportpark opent op zaterdag 23... Opening Flevolandse kunstexpositie LELYSTAD – De centrale deelnemersexpositie van de Tour of Art Flevoland wordt donderdag 21 september geopend. Bezoekers van... Rijkswaterstaat antwoordt op lezersvragen over A6 ALMERE - Samen met Rijkswaterstaat deed deze krant een oproep aan lezers om vragen in te sturen over... Video: Nu al binnenkijken bij de nieuwe Hudson's Bay   Video: Verslaggeefster Kirtsten Thuis-Woudenberg liep vandaag al rond in de nieuwe Hudson's Bay in het starthart.  

Protest tegen ‘laagvliegplannen’ Lelystad Airport

ALMERE – Bewoners uit Flevoland, Overijssel, Drenthe en Friesland hebben dinsdag 12 september bijna 68.000 digitale handtekeningen overhandigd aan de Tweede Kamer in Den Haag. Met de handtekeningen willen ze laten weten tegen de ‘laagvliegplannen’ te zijn die er liggen voor Lelystad Airport.

Actiegroepen hebben handtekeningen ingezameld om te voorkomen dat vliegtuigen laag vliegen over natuurgebieden. Dat veroorzaakt overlast. (Foto: Lelystad Airport)

Lelystad Airport gaat open op 1 april 2019 voor groot commercieel verkeer. Nu al is bedacht dat de toestellen die van en naar Lelystad vliegen niet hoger mogen vliegen dan 1.800 meter omdat ze anders in de aanvliegroutes zitten van vliegtuigen van en naar Schiphol. Vliegverkeer zal daardoor al ver voor het vliegveld Lelystad te horen zijn en omwonenden hebben daar tegen geprotesteerd.

De vijf actiecomités hebben laten berekenen hoeveel mensen de dupe zijn van de lage vliegroutes. Ongeveer 750.000 mensen in Overijssel, Gelderland, maar ook Friesland en Drenthe, wonen er recht onder.

 

In de praktijk hoger vliegen

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Sharon Dijksma, reageerde dinsdag per brief op de protesten. Volgens haar is het zo dat er in de praktijk vaak hoger gevlogen kan worden dan in het routeontwerp is vastgelegd. ‘Procedures en werkwijzen zijn zo ingericht dat ze onder elke omstandigheid veilig gevlogen moeten kunnen worden. Routes worden daarom bewust conservatief ontworpen, waarbij de aangegeven vlieghoogte de minimale vlieghoogte is waarop moet kunnen worden teruggevallen, ook in geval van bijvoorbeeld verstoringen. In de praktijk laten de operationele omstandigheden het vaak toe sneller te stijgen in opdracht van de luchtverkeersleider en dus hoger te vliegen. Dit leidt tot efficiënter vliegen en

minder geluidhinder op de grond.’

 

Volgens Dijksma is het, om op schema te blijven, van belang dat in november 2017 duidelijk is ‘welke set van aansluitroutes verder uitgewerkt en vastgelegd gaat worden in operationele procedures en werkwijzen’. ‘Een later besluit hierover zal onvermijdelijk leiden tot verder uitstel van de datum van openstelling.’

Artikel geplaatst op: 13 september 2017 - 14:25

Gerelateerd

Delen