Nieuws
Jonge karateka's in Topsportcentrum POORT - Afgelopen weekend was het Topsportcentrum in Poort het decor van de Dutch Open for Youth. Jonge... 'Sint brengt bijzondere gasten mee uit Spanje'Sint en pieten ondanks storm toch goed aangekomen in Almere Door Bianca Kramer HAVEN - Sinterklaas is met vele pieten, ondanks storm onderweg, ruim op tijd aangekomen in... Bijeenkomst voor ouders en kinderen over drugsgebruik'Dat overkomt ons niet...' GOOISEKANT – De stichting Broodje Hagelslag organiseert dinsdag 28 november een bijeenkomst voor ouders en kinderen over het... Basisschool De Optimist zamelt elektronica in voor Stichting AAP TUSSEN DE VAARTEN – Bij basisschool De Optimist aan de Hildo Kropstraat is woensdag 15 november de aftrap... Team Jonge Mantelzorgers ontvangt 2000 euro voor innovatieve training ALMERE - Met de opzet voor een nieuw te ontwikkelen training heeft het Team Jonge mantelzorgers van de... Politiek wil BIZ-regeling niet aan De Vaart opdringen DE VAART – Er komt geen BIZ-regeling voor de ondernemers op bedrijventerrein De Vaart. De raadsleden raakten donderdagavond... Almeerse ondernemers verdacht in zaak-Giltay ALMERE - Diverse ondernemers in Almere zijn verhoord als verdachte in de zaak-Giltay, de voorzitter van de ondernemingsraad... Video: Daders sneller opgepakt dankzij Camera in Beeld Video Wijkagent Jeffrey Halsema legt het belang uit van Camera in Beeld. Als er een misdrijf is gepleegd... Sportvereniging voor hartpatiënten viert 25-jarig bestaan ALMERE – Bij Haddock Watersport Almere werd zaterdag 11 november in aanwezigheid van burgemeester Franc Weerwind en wethouder... Almeerders verdelen 200.000 euro van Postcode Loterij KRUIDENWIJK – Vijf deelnemers van de Postcode Loterij die meespelen op postcode 1314 LJ, de Melkdistelstraat in Kruidenwijk,...

JINC verbindt onderwijs met bedrijven

ALMERE – Sollicitatie-training, bliksemstage, baas van de dag en taaltrip zijn de vier activiteiten die JINC in Almere ontplooit. Leerlingen en bedrijfsleven worden met elkaar in contact gebracht. “We brengen zo beroepen in beeld bij kinderen waardoor ze gemotiveerd worden na te denken over hun toekomst en te ontdekken waar hun talenten liggen”, zegt Jantine van Netten, vestigingsdirecteur van JINC Almere.

Bliksemstage helpt leerlingen enthousiast te worden voor een beroep. (Foto: aangeleverd)


“Ieder kind heeft talent. Daarom strijdt JINC samen met bedrijven en scholen voor een samenleving waar je achtergrond niet je toekomst bepaalt”, zegt Van Netten. “In Almere bedienen we al 2500 leerlingen. Kinderen leren dan niet uit een boekje, maar leren en ontdekken in de praktijk en op de werkvloer. Bij de bliksemstage doen de leerlingen een bedrijfsbezoek. Daar ontdekken ze ook dat er onzichtbare beroepen. Zo ontdekken ze dat er op een advocatenkantoor naast advocaten ook receptie werkzaam is, secretariaat en ook schoonmaak. Dat realiseren ze zich vaak niet.”

Baas van de dag


Bij ‘de baas van de dag’ mag een leerling de hele dag met een manager meelopen, meedenken over beslissingen die genomen moeten worden, helpen met netwerken. “Zo krijgen ze inzicht in dat werk”, zegt Van Netten.
De sollicitatietraining wordt niet door de leerkrachten gedaan, maar door personeelsmanagers uit het bedrijfsleven. “Zij leren met name vmbo-leerlingen wat er van hen verwacht wordt bij solliciteren. Hoe ze het moeten doen. Welke tips handig zijn.” Met deze projecten helpt JINC kinderen van 8 tot 16 jaar aan een goede start op de arbeidsmarkt.

Trots


Het bedrijfsleven is essentieel voor JINC. “We hebben een groot netwerk van bedrijven in Almere die meewerken”, zegt Van Netten. “De GGD, Clipjesfabriek, ICARE en ING-bank zijn mooie voorbeelden. Maar er zijn er natuurlijk veel meer. Het levert de bedrijven ook echt wat op. Sowieso de loyaliteit van de kinderen, maar we horen vaak dat werknemers helemaal blij worden als ze met kinderen over hun beroep hebben gesproken. Werknemers ervaren trots op hun beroep en dan stap je met een goed gevoel je werk weer in.”
JINC kan nog wel bedrijven gebruiken die meedoen. “Vanuit de techniek, horeca, logistiek en zorg kunnen bedrijven zich aanmelden. Wij brengen hen dan weer in contact met het onderwijs. Wie weet dienen vanuit de scholen zich uiteindelijk nieuwe werknemers aan voor beroepen waar een tekort aan personeel in is.”
Meer informatie: www.jinc.nl

Artikel geplaatst op: 17 oktober 2017 - 14:02

Gerelateerd

Delen