Nieuws
Winterse lucht boven de Paarlemoervijver REGENBOOGBUURT - Oker (geel), koraal (rood, roze en oranje) en cinnaber (een donkerrode kleur van een mineraal) zijn... Fonds voor Bijzondere Noden Almere houdt spreekuur in bibliotheek STAD CENTRUM – Het Fonds voor Bijzondere Noden is sinds deze maand één keer per veertien dagen aanwezig... Line dance sociaal belangrijk voor ouderen Door Kirsten Thuis-WoudenbergSTEDENWIJK – ‘Een lief mens’, ‘erg sociaal’ en ‘attent’, zo omschrijven deelnemers van de line danceles... Gezellige zondagen DE MEENTEN – Om de saaie zondagmiddag voor veel Havenaren van middelbare leeftijd wat plezieriger te maken start... Utrechts kamerkoor Multiple Voice in Goede Rede HAVEN CENTRUM - Vocaal Ensemble Multiple Voice geeft op zaterdag 3 februari een koorconcert in Goede Rede met... Video: line dancen voor ouderen Video: Anneke Lit geeft al 30 jaar line danceles aan ouderen. Meer video's op: www.adwtv.nl    Almeerse fitnessinstructeur Sander Hoek in tv-programma ALMERE – De Almeerse Sander Hoek is naast gitarist bij de meezingband Rock-A-Oke ook fitnessinstructeur. Op die manier... Afsluitingen fietspaden zijn Almeerders doorn in het oog Door Kirsten Thuis-WoudenbergALMERE – De vele afgesloten fietspaden zijn het CDA een doorn in het oog. De partij... Reuzenwaterlelie Almere Jungle opnieuw in bloei HOUT – In augustus 2016 bloeide de reuzenwaterlelie van Almere Jungle al, toen nadat hij pas een maand... Vermiste Michael Klijn weer terecht ALMERE – Ruim vijf weken was er geen spoor te bekennen van de 34-jarige Almeerder Michael Klijn. Donderdagavond...

Christa Rietberg, leraar van het jaar
Het geheim van een superjuf

ALMERE – Leerlingen zijn in groepjes in de les bezig, ze wisselen af en toe van activiteit. Een uur lang wordt er bewogen en gesport. De hele gymles straalt rust en plezier uit. Gymjuf Christa Rietberg van de Aventurijn is leraar van het jaar geworden. Volgens haar leerlingen volkomen terecht.

Aan het begin van de les overhandigt een leerling een bundeltje met felicitaties van de klas aan gymjuf Christa. Zichtbaar geroerd besteedt Christa aan iedere felicitatie persoonlijke aandacht. “Dit is zo belangrijk”, vertelt ze even later. “Ieder kind wil graag gezien worden, serieus genomen worden. Daar besteed ik veel aandacht aan. Zo krijg ik een band met de leerlingen. Die is zo essentieel om hen tot leren te brengen.”
De Aventurijn is een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. Er komen ook leerlingen met een meervoudige beperking. “Juist bij hen is rust en oprechtheid van de leerkracht van groot belang”, legt Christa uit. “Duidelijkheid en structuur horen daar ook bij. En zeker de individuele aandacht. Bij elke gymles kijk ik vooraf welke leerlingen ik krijg. Daar pas ik mijn les op aan zodat iedereen succesbeleving heeft. Dat is altijd puzzelen. Welke toestellen zet ik neer, wat heeft iedere leerling die dag van mij nodig, gedragsmatig en motorisch.”
Jury

Het juryrapport voor de leraar van het jaar was lovend over juf Christa. Met name haar passie voor het vak en haar inzet voor bewegingsonderwijs werden geroemd. “Bewegingsonderwijs is zo belangrijk”, zegt Christa. “Kinderen die veel bewegen leren ook beter.” Op de Aventurijn geeft Christa onder meer rolstoelgym. “Dat kan heel goed. Iedereen, jong, oud, beperkt en niet beperkt moet veel bewegen.”
Artikel geplaatst op: 17 oktober 2017 - 13:01

Gerelateerd

Delen