Nieuws
Jonge karateka's in Topsportcentrum POORT - Afgelopen weekend was het Topsportcentrum in Poort het decor van de Dutch Open for Youth. Jonge... 'Sint brengt bijzondere gasten mee uit Spanje'Sint en pieten ondanks storm toch goed aangekomen in Almere Door Bianca Kramer HAVEN - Sinterklaas is met vele pieten, ondanks storm onderweg, ruim op tijd aangekomen in... Bijeenkomst voor ouders en kinderen over drugsgebruik'Dat overkomt ons niet...' GOOISEKANT – De stichting Broodje Hagelslag organiseert dinsdag 28 november een bijeenkomst voor ouders en kinderen over het... Basisschool De Optimist zamelt elektronica in voor Stichting AAP TUSSEN DE VAARTEN – Bij basisschool De Optimist aan de Hildo Kropstraat is woensdag 15 november de aftrap... Team Jonge Mantelzorgers ontvangt 2000 euro voor innovatieve training ALMERE - Met de opzet voor een nieuw te ontwikkelen training heeft het Team Jonge mantelzorgers van de... Politiek wil BIZ-regeling niet aan De Vaart opdringen DE VAART – Er komt geen BIZ-regeling voor de ondernemers op bedrijventerrein De Vaart. De raadsleden raakten donderdagavond... Almeerse ondernemers verdacht in zaak-Giltay ALMERE - Diverse ondernemers in Almere zijn verhoord als verdachte in de zaak-Giltay, de voorzitter van de ondernemingsraad... Video: Daders sneller opgepakt dankzij Camera in Beeld Video Wijkagent Jeffrey Halsema legt het belang uit van Camera in Beeld. Als er een misdrijf is gepleegd... Sportvereniging voor hartpatiënten viert 25-jarig bestaan ALMERE – Bij Haddock Watersport Almere werd zaterdag 11 november in aanwezigheid van burgemeester Franc Weerwind en wethouder... Almeerders verdelen 200.000 euro van Postcode Loterij KRUIDENWIJK – Vijf deelnemers van de Postcode Loterij die meespelen op postcode 1314 LJ, de Melkdistelstraat in Kruidenwijk,...

Hangjongeren zorgen voor steeds meer overlast

‘Niemand durft er meer iets van te zeggen’

TUSSEN DE VAARTEN – Hangjongeren zorgen de in de wijk Tussen de Vaarten voor steeds meer overlast. Zo werden bij basisschool De Optimist vorige week de ramen ingeslagen. Maar ook buurtbewoners ondervinden overlast van de hangjongeren. Zo zijn er al meerdere auto’s gesloopt. Bewoners die er wat van zeggen krijgen een baksteen door het raam.

De ramen van basisschool De Optimist werden vorige week ingeslagen. (Foto: aangeleverd)


De school heeft al langer te kampen met vandalisme rondom de school. “Op het plein is een donker plekje met slechte verlichting waar de jongeren ’s avonds, in het weekend en in de vakanties rondhangen”, aldus directeur Paula van Kuijk. “De gemeente heeft daarom lampen geplaatst die het onaantrekkelijk moeten maken voor de jongeren om op het plein te verblijven. De dag nadat de lampen er hingen zijn de ramen van de school uit de sponningen geslagen. Het lijkt erop dat de jongeren dit uit nijd hebben gedaan.”

Plassen in de zandbak


De overlast van de jongeren is groot. “Ze hebben graffiti met vervelende teksten op de muur gespoten, ze stoppen iets in de sloten, zodat je je sleutel er niet meer in krijgt, ze plassen in de zandbak of stoken fikkie op het plein. Van de dertig fruitbomen die we, samen met de kinderen, in het parkje naast de school hebben geplant zijn er nog maar zes over. De rest is vernield.”
De school doet veel om de overlast tegen te gaan. “We proberen het plein zo onaantrekkelijk mogelijk te maken met deze lampen. Daarnaast is de zandbak weggehaald. De politie surveilleert hier extra. Samen met de veiligheidsmanager van de gemeente en de politie moeten we opnieuw om de tafel om te kijken wat we nog meer kunnen doen”, aldus Van Kuijk.
Ook buurtbewoners ondervinden overlast van de hangjongeren. “Er zijn in deze wijk meerdere groepen hangjongeren”, aldus een bewoner die anoniem wil blijven (naam bekend bij de redactie). “Het is moeilijk om een groep aan te wijzen. De overlast met hangjongeren speelt al een paar jaar, maar de laatste paar maanden worden ze echt agressief. We zitten er middenin!"

Bang


Zo zouden er, volgens de bewoner, meerdere incidenten geweest. “Er zijn vechtpartijen geweest tussen de bewoners van de flat tegenover de school en de jongeren. Nu worden er bakstenen met lelijke teksten erop door de ramen gegooid. Meerdere auto’s zijn gesloopt. De schades zijn steeds bij dezelfde bewoners. Niemand durft er meer iets van te zeggen. Buurtbewoners zijn bang. Bijna iedere dag is er wel iets aan de hand. Wie iets zegt krijgt een steen door zijn raam. Meisjes worden bij de bushalte bij de school lastiggevallen en stappen daarom liever een halte later uit. De politie krijgt er geen vat op omdat het vaak niet duidelijk is wie van de groep de dader is. Ze had laatst tien jongeren opgepakt, maar die waren de volgende dag weer vrij."

 

Onderzoek politie

Simone Mahn, woordvoerder van burgemeester Franc Weerwind, laat weten dat er op dit moment onderzoek door de politie wordt verricht. “De politie doet alles om de daders op te sporen”, aldus Mahn. "De locatie wordt dagelijks extra meegenomen door de politie en stadstoezicht. Onlangs is er roze verlichting aangebracht om de locatie onaantrekkelijk te maken voor hangjeugd en om de overlast tegen te gaan. Vanuit de gemeente en politie is er contact met bewoners en basisschool de Optimist.”
Dit soort signalen wordt, volgens Mahn, zeer serieus genomen. “Als jongeren op een bepaalde locatie worden aangetroffen, dan worden ze aangesproken door de jongerenwerker, politie of jeugdboa. Het contact wordt gebruikt om jongeren in beeld te krijgen en te kijken of er sprake is van eventuele problematiek. Is er sprake van overlast dan wordt de locatie meegenomen in het regulier toezicht door politie en Stadstoezicht (waaronder de jeugdboa’s). Zo nodig wordt dan verbaliserend opgetreden en/of vindt inzet plaats vanuit het Jeugd Interventie Team (JIT). Deze inzet kan extra toezicht zijn door politie en jeugdboa’s, huisbezoeken aan ouders, fysieke maatregelen, inzet jongerenwerk en betrokkenheid scholen.”
De PVV stelde schriftelijke vragen na een bericht op Omroep Flevoland over de vandalisme bij de school. De partij wil dat het college cameratoezicht toepast om ‘de raddraaiers op te sporen en te kunnen vervolgen’.

Artikel geplaatst op: 20 oktober 2017 - 10:00

Gerelateerd

Delen