Nieuws
Elsa opent ijsbaan Forum STAD CENTRUM – Wethouder Mark Pol en Olivier Sabbé, voorzitter van de ondernemersvereniging Stadshart Almere (OVSA), hebben zaterdag... Lichaam Edwin Takens gevonden ALMERE – Bijna zeven weken was de chefkok van Brasserie Bakboord, Edwin Takens, vermist. Zaterdagochtend 16 december werd... Eerste gratis parkeerontheffing blauwe zone Filmwijk FILMWIJK - De eerste gratis parkeerontheffing blauwe zone in Filmwijk is woensdag 13 december uitgereikt door wethouder Frits... Nieuwe afrit naar Almere Haven A6 open HAVEN - De afrit op de A6 naar Almere Haven heeft plaatsgemaakt voor een een nieuwe afrit. De... Samen Stille Nacht zingen STAD CENTRUM – De grote zaal van Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) was zondag gevuld met feestelijke kerstmuziek. Het... Scootmobiel rijden voor KWF Kankerbestrijding STAD CENTRUM – Ongeveer 35 scootmobielers verzamelden zich zondag 17 december bij het Flevoziekenhuis voor een tochtje door... Jaarconcert Mokum in Almere is 'gezellig Amsterdams' BOUWMEESTERBUURT – Ruim vierhonderd bezoekers hebben zaterdag 16 december genoten van het jaarconcert van het koor Mokum in... Kerstboom terug in Haven HAVEN - Wethouder Tjeerd Herrema heeft vorige week de verlichting van de kerstboom op de Markt bij Corrosia... Anonieme tip leidt tot vondst hennepkwekerij BUITEN – Een anonieme tip over opvallende bouwwerkzaamheden in een bedrijfspand aan de Hopperzuigerstraat leidde vorige week tot... Fototentoonstelling ‘Almere aan tafel’ geopend op stadhuis STAD CENTRUM - De fototentoonstelling ‘Almere aan tafel’ van de Aeres Hogeschool in samenwerking met 19 diverse Almeerse...

Van 'Aelmere' naar Almere

ALMERE – Naar aanleiding van het woordenboek ‘Nederlandse plaatsnamen verklaard’ heeft de Groningse grafisch ontwerper Victor van Werkhooven een kaart van Nederland gemaakt met de namen van Nederlandse steden zoals ze als eerste genoemd zijn.

Aelmere betekent palingmeer.

Almere heette eerst Aelmere, dat betekent ‘palingmeer’. De drooglegging van Flevoland begon pas in 1955. In de Canon van Almere is te lezen dat de naam ‘Aelmere’ voor het eerst genoemd wordt in een levensverhaal over Bonifatius die, alvorens hij in 754 bij Dokkum vermoord werd, over het Aelmere voer. 

Alternatieve namen voor de Stad Almere waren IJmeerstad, IJdrecht, Nieuw Amsterdam, Eemmeerstad en Flevostad. 

Artikel geplaatst op: 21 november 2017 - 14:15

Gerelateerd

Delen