Trekpaard haalt hout uit bos

HOUT – Tijdens de Houtoogstdag op Stadslandgoed de Kemphaan, zondag 26 november, kunnen bezoekers zien hoe een prachtig trekpaard zes omgezaagde bomen naar de rand van het terrein van de IVN Bomentuin sleept. Zo wordt het bos gedund.

Een sterk trekpaard halt zondag zes gekapte bomen uit in de IVN Bomentuin, naast buitencentrum Almeerderhout. (Foto: aangeleverd)

De kleigrond in Almere zorgt ervoor dat bomen in Almere veel sneller groeien dan in andere delen van het land. Door de snelle groei en de leeftijd van de bomen vinden er nu dunningen plaats. In de IVN Bomentuin zijn zes bomen weggehaald om andere bomen meer de ruimte te geven. Zondag 26 november worden deze met een paard naar de rand van het terrein gesleept. Een trekpaard en een begeleider komen naar Almere om het publiek te vertellen en te tonen hoe deze manier van houtoogsten in zijn werk gaat.

Voorafgaand aan de demonstratie geeft de boswachter een bomenpraatje waarin hij vertelt over de bomen die er staan, waarom de bomen weggaan en over de essentaksterfte die ook de essen in Almeerderhout heeft getroffen.

 

Knutselen met hout

Bij de Kunstbus kunnen kinderen met hout knutselen. Het Houthakkersgilde van Staatsbosbeheer geeft een demonstratie houtkloven. Ook is er haardhout te koop. De workshops en de demonstraties zijn gratis.

De Houtoogstdag is van 13.00 tot 16.00 uur en wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer, IVN Almere en Stad & Natuur Almere.

Artikel geplaatst op: 22 november 2017 - 10:10

Gerelateerd

Delen